Pakistan venter på resultatene fra blodig valg

Millioner av pakistanere deltok i onsdagens valget, som i likhet med valgkampen ble blodig. Foto: AP / NTB scanpix
Millioner av pakistanere deltok i onsdagens valget, som i likhet med valgkampen ble blodig. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Onsdagens valg i Pakistan ble blodig, noe også valgkampen var. Hvem som trakk det lengste strået, er foreløpig uklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 31 mennesker ble drept og over 40 ble såret da en selvmordsbomber slo til mot et valglokale i Quetta, provinshovedstaden i Balutsjistan.

Abdul Haleem sto i kø for å avgi stemme da selvmordsbomberen kom kjørende på en motorsykkel og mistet onkelen sin i angrepet.

– Det kom et øredøvende smell og deretter en tykk sky med røyk og støv og mye gråt fra menneskene som ble såret, forteller han.

IS-angrep

Den ytterliggående islamistgruppa IS tok kort tid etter på seg ansvaret for angrepet.

– En selvmordsbomber iført en vest med eksplosiver rammet et valglokale, het det i en uttalelse offentliggjort på det IS-vennlige nettstedet Amaq.

Tidligere i måneden slo en selvmordsbomber til mot et valgkamparrangement i Mastung i Balutsjistan. 149 mennesker ble drept, inkludert kandidaten Siraj Raisani.

Også andre steder i Pakistan ble valgkampen blodig, og minst 30 mennesker ble drept og mange ble såret i angrep og voldshandlinger.

Les mer: Blodig selvmordsangrep rammet pakistanske velgere i Quetta

Jevnt løp

Den nasjonale valgkommisjonen i Pakistan har foreløpig ikke opplyst hvor mange av landets nærmere 106 millioner stemmeberettigede som deltok i onsdagens valg. Foto: Anjum Naveed / AP/NTB Scanpix
Den nasjonale valgkommisjonen i Pakistan har foreløpig ikke opplyst hvor mange av landets nærmere 106 millioner stemmeberettigede som deltok i onsdagens valg. Foto: Anjum Naveed / AP/NTB Scanpix

Nærmere 106 millioner mennesker hadde stemmerett i valget, men landets valgkommisjon har ikke opplyst hvor mange som avga stemme.

Resultatene foreligger ikke, men det er spådd jevnt løp mellom regjeringspartiet Pakistan Muslim League- Nawaz (PMLN) og den tidligere cricketlegenden Imran Khans parti Pakistan Tehreek-e-ISAF.

PMLN ledes av landets tidligere statsminister Nawaz Sharif, som er korrupsjonsdømt, fengslet og syk.

Bakgrunn: Verdens femte mest folkerike land går til valgurnene

– En farse

De siste meningsmålingene før valget tydet på jevnt løp, men flere eksperter spådde at Khan og hans parti vil gå seirende ut.

Dette viser også ubekreftede resultater fra opptellingen, melder lokale medier, noe som fikk PMLN til å kalle inn til pressekonferanse onsdag kveld.

– Valget er en farse, og vi kommer muligens ikke til å godta det, sa talspersonen Maryam Aurangzeb.

– Vi kommer ikke til å tillate at noen stjeler det mandatet nasjonen har gitt oss. Hittil har vi klart å kontrollere tilhengerne våre, men vi vil ikke greie å overbevise dem om å være tilbakeholdne dersom resultatene manipuleres i vårt partis disfavør, sa hun.

Mektige generaler

PMLN kan vise til sterk økonomisk vekst i sin regjeringstid, men er svertet av korrupsjon. Khan og Pakistan Tehreek-e-ISAF, som ifølge enkelte har landets mektige generaler i ryggen, lover på sin side kamp mot korrupsjon og satsing på en velferdsstat etter islamske prinsipper.

En tredje aktør er Bilawal Bhutto Zardari og hans parti PPP, som kan komme i vippeposisjon. 29-åringen er sønn av landets tidligere statsminister Benazir Bhutto, som ble drept i et attentat i 1996.

Faren Asif Ali Zardari var president fra 2008 til 2013 og anklages for massiv korrupsjon.

Bestefaren Zulfikar Ali Bhutto var både statsminister og president, men ble henrettet etter et militærkupp i 1977.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
Populært