Pakistanske velgere følges av de militæres vaktsomme øyne

Store styrker er utplassert over hele landet for å sikre at valgdagen forløper uten hendelser.
Store styrker er utplassert over hele landet for å sikre at valgdagen forløper uten hendelser. Foto: K.m. Chaudary / AP

Hundretusener av soldater er sendt til alle kroker og kirker av Pakistan for å sikre en rolig gjennomføring av valget onsdag. Ekspertene sier valget er åpent.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarsledelsen har utplassert 370.000 soldater, den største militære overvåkingen av et valg i Pakistans historie. Beslutningen om at soldatene sågar skal stå vakt inne i valglokalene har fått mange til å spekulere på om det er fare for manipulering.

Valget har kokt ned til en kamp mellom to partier: regjeringspartiet Pakistan Muslim League- Nawaz (PMLN), ledet av en tidligere statsminister som er syk, i fengsel og fradømt stillingen, og den tidligere cricketlegenden Imran Khans parti Pakistan Tehreek-e-ISAF.

Manipulering blir totalt avvist av de militære sjefene som heller framstiller hæren som garantist for at valget skal gå ryddig for seg. Tidligere i uken fulgte soldater i hovedstaden Islamabad nøye med da valgfunksjonærer fordelte stemmeurner og materiell som skulle rundt i landet.

Pakistan skaper uansett historie onsdag, da landet for tredje gang på rad velger en sivil regjering.

Masse vold

Valgkampen betegnes som kort og aggressiv, preget av vold og beskyldninger om valgfusk. Dogmatiske partier synes å øke sin oppslutning. En lang rekke blodige angrep mot valgmøter har tatt livet av minst 175 mennesker, blant dem tre kandidater.

Pakistans uavhengige menneskerettighetskommisjon sier at det har vært utilslørte forsøk på å manipulere resultatet. Mediene er blitt truet til stillhet og kandidater er blitt trakassert. Den som angivelig står bak alt dette, er den militære ledelsen og deres beryktede etterretningstjeneste, kjent som ISI.

Det er en utbredt oppfatning at de militære vil ha vekk PML-N og partiets skandaliserte leder Nawaz Sharif. Regjeringspartiet PML-N klager over å bli utsatt for en ren bakvaskelseskampanje iscenesatt av mektige offiserer og mener at forsvarssjefene knapt skjuler at de vil skape en situasjon etter valget der veien ligger åpen for Imran Khans parti.

Full fart til det siste

Til tross for den giftige stemningen har de politiske partiene holdt på for fullt rundt om i hele landet helt opp til valget. Svære valgmøter med tusenvis av tilhørere har vært arrangert i byer der nøkkelslagene vil stå.

– Våre prognoser er stadig svært uklare. Valget er ikke avgjort, sier Bilal Gilani, sjef for Gallup Pakistan. Forsvarsanalytikeren Ayesha Siddiqa, som er ekspert på hærens maktstilling og imperium, sier det blir ustabile tilstander, uansett hvem som vinner. Og taperen vil garantert rope høyt om valgfusk.

Store velgergrupper har ennå ikke bestemt seg. I Lahore la Khan sin skjebne i velgernes hender.

– Gå og stem, lød han siste appell.

Alle partier holdt sine siste mønstringer mandag kveld, deretter ble valgkampen formelt avsluttet.

Selvsikker

I det sørlige Punjab er lederen for PML-N, Shahbaz Sharif, bror til den fengslede, tidligere statsministeren, overbevist om at seieren er sikret. Mot alle odds er PML-N vinner av valget, proklamerte han selvsikkert mandag.

De militære har, direkte eller indirekte, styrt Pakistan med sine 200 millioner mennesker i nesten hele landets historie. Flere forsøk på sivilt styre er blir knust av de militære, sist i 1999. Men i 2009 valgte pakistanerne sin første sivile regjering på 12 år.

Den fengslede Nawaz Sharif og hans parti vant i 2013, men han gikk i 2017 med i dragsuget da Panama Papers avslørte at hans familie hadde store verdier i utlandet. Nawaz ble dømt for korrupsjon, forvist fra politikken og sendt i fengsel for ti år. Broren Shahbaz tok over ledelsen av partiet.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden