Etterlyser EU-Erna: – Unngår standpunkter som frastøter velgere

Høyre-leder og statsminister Erna Solberg.
Høyre-leder og statsminister Erna Solberg. Foto: Pool / Reuters

Norske EU-venner ønsker ikke EU-debatten velkommen nå. – EU-tilhengernes fravær setter vår tilknytning til Europa i fare. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier samfunnsøkonom i tankesmien Civita, Haakon Riekeles, til ABC Nyheter.

– EU-medlemskap er viktigere for Høyre enn regjeringssamarbeid med KrF og Venstre, sa daværende Høyre-nestleder Erna Solberg i 2002.

16 år senere og etter de fem siste årene i regjering, er EU-debatten mer eller mindre død.

Høyre ønsker å erstatte EØS-avtalen med full deltakelse i EU, men partiet snakker ikke om en ny EU-debatt nå - og det er heller ikke regjeringens politikk.

Heller ikke EU-venner i Arbeiderpartiet ønsker å lansere en EU-debatt nå.

Leder i Europabevegelsen og Høyre-politiker, Heidi Nordby Lunde, sier det er flere grunner til at man ikke ønsker debatten nå.

Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) mener Ap undergraver trepartssamarbeidet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Stortingsrepresentant Heidi Nordby Lunde (H) mener Ap undergraver trepartssamarbeidet. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

– Motstanden er såpass stor at det å bruke mye politisk energi på en debatt man antakeligvis ikke vil vinne, ses på som lite hensiktsmessig. Men på en annen side, hvis ingen tar debatten vil man aldri få fremgang eller støtte for et medlemskap, sier Nordby Lunde til ABC Nyheter.

– Er man ikke feig hvis man ikke tør å ta debatten, spesielt når Høyre sitter med makten og har stor oppslutning?

– Det er en balansegang mellom å være feig, dum og realistisk. Motkreftende er så sterke, at det er riktige er at regjeringen beskytter den avtalen man har. Her kan man være dum hvis man ikke ser at dette er en sak man skal bruke mye tid på nå. Det er ikke flertall i Stortinget for en folkeavstemning, vi må heller fremme EØS-avtalen, sier Nordby Lunde.

– Se på hva som skjedde med Arbeiderpartiet i Acer-saken. Det er et bakland som er betydelig mer krevende nå enn tidligere. Høyre er i hvert fall tydelig på et medlemskap er målet, men akkurat nå er det ikke aktuelt.

– Hvorfor er det så krevende?

De som støtter EU-medlemskap og EØS-avtalen er altfor dårlige til å fremme fordelene med den. NEI-siden er derimot veldig flinke til å mobilisere. I tillegg har vi vært for dårlige til å peke på løsninger i de sakene som er utfordrende, for eksempel innenfor arbeidsliv og sosial dumping. Vi må være ærlige på det som er problematisk. Da vi stemte for datalagringsdirektivet i 2011 gjorde vi en feil. Der burde vi reservert oss, og det ville gitt oss mer troverdighet. Direktivet tok jo EU til slutt tilbake, fordi det ble altfor inngripende, svarer lederen i Europabevegelsen.

Erna skapte rabalder med EU-uttalelse: – Folkeavstemninger er ugunstig

– Har tatt fordelene for gitt

I sommer har Høyre promotert flere positive kampanjer om EØS-avtalen i sosiale medier. I et uformell meningsmåling på deres Facebook-sider svarte 73 prosent nei på spørsmålet «er du enig i at vi fortsatt skal være medlem av EØS?»

– Jeg tror det har noe med at EØS-avtalen har fungert så godt at vi tar fordelene for gitt. Eksempler er gratis helsehjelp og fri dataroaming. Det blir usynlig for flest, og derfor har jeg stor forståelse for at mange reagerer slik de gjør.

Les også: Europaministeren ønsker Norge inn i EU - men vil ikke arbeide for det nå

– Vil unngå standpunkter som frastøter velgere

Haakon Riekeles, samfunnsøkonom og skribent i tankesmien Civita, savner EU-forkjemperne i EU-debatten.

Haakon Riekeles, Samfunnsøkonom i Civita. Foto: Pressefoto Civita
Haakon Riekeles, Samfunnsøkonom i Civita. Foto: Pressefoto Civita

– Partiene som er for medlemskap er store partier som skal fremstå samlende, og vil unngå standpunkter som vil frastøte velgere. Mindre partier har lettere for å ta et tydelig standpunkt. Det er lettere for SV, Sp og Rødt og kjøre hardt på med motstand mot EØS-avtalen, sier Riekeles til ABC Nyheter.

Han mener velgerne ikke får nok argumenter fra ja-siden.

– Velgere gjør seg opp meninger basert på argumenter fra politikere de har tillit til. Høyre- og Ap-politikere må snakke overbevisende om hvorfor det er viktig. Den jevne Høyre-velgeren lar seg nok ikke overbevise at argumentene til Sp-politikere i EU-spørsmålet, men når velgeren år etter år bare hører den ene siden av debatten blir man påvirket.

Les også: Fortsatt flertall for EØS - men klar motstand mot EU-medlemskap

SE VIDEO: Trump: – Jeg ser på EU som vår største fiende

– Korttenkt

Han tror EU-forkjemperne sliter med å finne lettfattelige argumenter.

– Problemet for ja-siden er at vi allerede har de økonomiske fordelene gjennom EØS-avtalen, men vi mangler den politiske fordelene med å påvirke viktige beslutninger. Skal man argumentere for det, må for eksempel Erna Solberg fremstille seg maktesløs. Jeg tror ikke en politiker i posisjon er komfortabel med å si man er maktesløs. Jeg tror ja-siden er redd for å si at det er et demokraitsk underskudd fordi det vil gi vann på mølla til nei-siden, sier Riekeles.

– Er det feigt?

– Det er mer korttenkt. Når Erna Solberg sier det ikke er aktuelt nå, er det korttenkt fordi hun kun snakker om et standpunkt man tror man kan få gjennomslag for på kort sikt. Ja-siden må jobbe systematisk for bygge en forståelse for sitt politiske grunnsyn.

Han mener EU-vennenes fravær setter Norges tilknytning til Europa i fare.

– EØS-avtalen er et nasjonalt kompromiss. Når de som er for EU tilsynelatende har sluttet å forfekte det, så flytter debatten seg. EØS-avtalen går fra å være et kompromiss til det ene av to alternativer, hvor den isolasjonistiske og nasjonalistiske neisiden får definere den andre siden. EU-tilhengeres fravær setter dermed også vår nåværende tilknytning til Europa i fare.

SE VIDEO: EU-presidenten ble beskyldt for å være full på NATO-møte

Personvernpolicy