Meny

Ytre høyre-politiker blir presidentkandidat i Brasil

Jair Bolsonaro kunngjorde sitt kandidatur søndag 22. juli med sin kone Michelle ved sin side. Foto: Leo Correa / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Ytre høyre-politiker Jair Bolsonaro, som anklages for å være kvinnehater og homofob, ligger an til å gå til annen runde i presidentvalget i Brasil i høst.

Bolsonaro, som er en kontroversiell politiker i Brasil, gjør det best på meningsmålingene etter den korrupsjonsdømte ekspresidenten Luiz Inacio Lula da Silva, som etter alt å dømme ikke vil få lov til å stille.

Tusenvis av jublende tilhengere møtte opp i Bolsonaro-T-skjorter søndag, for å vise sin støtte til den nye presidentkandidaten fra ytre høyre-partiet PLS. Flere av dem etterlignet pistoler med fingrene sine, et tegn den tidligere offiseren har gjort populært.

63-åringen lovet under møtet at han vil hjelpe politiet med å slå ned på kriminalitet, ruste opp administrasjonen med folk fra militæret og trekke Brasil fra den internasjonale klimaavtalen.

Hvem som stiller som Bolsonaros visepresident, er ikke klart. Flere har allerede avslått tilbudet som følge av hans provoserende stil.

Lula, som er ekstremt populær blant venstreorienterte i Brasil, har tidligere uttalt at sosialistpartiet PT står fritt til å nominere en ny presidentkandidat ettersom han selv trolig vil bli nektet å stille til valg.

Sosiale medier

Bolsonaro har sterk støtte på sosiale medier, og meningsmålinger viser at han vil få nok oppslutning til å bli en av to kandidater som går videre til annen runde i presidentvalget.

Målingene viser imidlertid også at han neppe vinner annen valgrunde.

Bolsonaro er kjent for en rekke omstridt utspill, og har blant annet uttrykt en viss nostalgi når det gjelder tiden da Brasil var styrt av en militærjunta. Han blir også oppfattet som rasistisk, kvinnefiendtlig og homofob, og i forrige uke tok han til orde for å lempe på våpenlovene slik at folk får lov til å skyte med privateide våpen i selvforsvar.

Flere har sammenlignet ham med USAs president Donald Trump, ikke minst fordi han stadig anklager tradisjonelle medier for «falske nyheter».

Håper på redning

Men selv om mange velgere mener han er uegnet til å bli president, opplever andre ham som en slags redningsmann.

– Han er vårt håp for han har ikke vært innblandet i korrupsjon, og han er seriøs, sier Gilmar Jasset (35), en bussjåfør som søndag deltok på valgmøtet med Bolsonaro.

I en meningsmåling i slutten av juni fikk Bolsonaro 17 prosent av stemmene, mens den grønne politikeren Marina Silva fikk 13 prosent. Lula er ikke med.

Brasils om lag 30 partier må nominere sine kandidater innen midten av august. Første valgrunde holdes 7. oktober.

Populært