Den britiske valgkommisjonen bøtelegger brexitkampanjen

<p>Illustrasjonsfoto</p>
Illustrasjonsfoto Foto: Tolga Akmen / AFP

Brexitkampanjen Vote Leave er blitt bøtelagt for brudd på valgloven, og saken er oversendt politiet. De skal ha brutt reglene for pengebruk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Brexit-kampanjen brukte nærmere 500.000 pund mer enn den lovlige grensen på 7 millioner pund i løpet av kampanjen i 2016. Sakens kjerne er en utbetaling på 625.000 pund til ungdomskampanjegruppen BeLeave for å omgå utgiftsgrensen.

– Vi har funnet betydelig bevis på at brexitkampanjen og BeLeave jobbet om en felles plan uten å gjøre den kjent, og uten å forholde seg til utgiftsgrensen, sier Bob Posner, direktør for politisk finansregulering i valgkommisjonen.

Kommentar: Døende Brexit kan utvide krisen

– Felles plan

Kommisjonens rapport fremholder at BeLeave, som ble grunnlagt av motestudenten Darren Grimes, brukte over 675.000 pund på AgreggateIQ, en digital politisk markedsføringstjeneste basert i Canada. Det skjedde som ledd i en «felles plan» med Vote Leave. Shahmir Sanni, som jobbet i Vote Leave, hevder pengene ble brukt til å betale AgreggateIQ for brukerrettede meldingstjenester på Facebook og andre sosiale medier.

AgreggateIQ ble omtalt i forbindelse med skandalen rundt Cambridge Analytica (CA), et nå nedlagt britisk selskap anklaget for å ha misbrukt persondata hentet fra Facebook til å drive brukerrettede politiske kampanjer. AgreggateIQ benekter imidlertid å ha tilknytning til CA.

Vote Leave har fått en bot på 61.000 pund, mens Grimes må betale 20.000 pund. I tillegg kan en politietterforskning vente for partene. Grimes påstår at valgkommisjonen aldri konfronterte ham med påstandene i rapporten, og mener at boten skyldes at han «krysset av på feil boks i et søknadsskjema».

– Jeg har ikke gjort noe galt. Boten er urettferdig, sier han.

Aktuelt: Trump dømmer Mays brexit-strategi nord og ned

– Motsatte seg etterforskning

Posner i valgkommisjonen sier også at Vote Leave-kampanjen har motsatt seg etterforskningen fra begynnelsen av. Representanter nektet å møte til intervju og valgkommisjonen ble tvunget til å bruke juridisk makt til å frembringe bevis, ifølge direktøren.

– Vi avdekket til slutt alvorlige lovbrudd. Lovene ble vedtatt av Parlamentet for å sikre rettferdighet og åpenhet i valg og folkeavstemninger, sier Posner.

En talsperson for Vote Leave-kampanjen anklager imidlertid valgkommisjonen for å være motivert av en «politisk agenda fremfor det å avdekke fakta».

– Det har blitt framstilt en rekke falske anklager og uriktige påstander som er fullstendig unøyaktige. Vi vil vurdere mulighetene vi har, men er sikre på at konklusjonen til valgkommisjonen blir omgjort, sier talspersonen.

Aktuelt: May mister enda en medarbeider som følge av brexit-strid

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden