Flengende kritikk for unnfallenhet venter Trump hjemme

VIDEO: Amerikanske politikere går hardt ut mot Trumps oppførsel under pressekonferansen med Russlands president.
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Trump fikk ikke sole seg lenge i glansen av toppmøtet. Allerede før Air Force One hadde tatt av og satt kursen hjem, haglet det med krass kritikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs tidligere fungerende justisminister, Sally Yates, går hardt ut mot president Donald Trump etter hans møte med Russlands president Vladimir Putin.

– Ikke bare valgte vår president i dag en tyrann framfor sin egen etterretning, han valgte også Russlands interesser foran landet han har sverget å beskytte, skriver Yates på Twitter.

– Alle amerikanere bør heve stemmene sine. La verden høre hva vi står for, skriver hun videre.

– Som jeg sa i dag, og mange ganger tidligere, så har jeg STOR tillit til MINE etterretningsfolk. Men jeg innser også at for å skape en lysere fremtid, så kan vi ikke bare fokusere på fortiden – som verdens to største atomvåpenmakter må vi komme overens, skrev Trump på Twitter mandag kveld.

– Skandaløs opptreden

Ikke uventet kommer det mest kritikk fra demokratisk hold, men også mange ledende republikanere tar i bruk malende adjektiver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den demokratiske senatoren Chris Murphy sier at Trump viste finger'n til hele USA, mens kongressrepresentant Adam Schiff i etterretningskomiteen sier at det nå er gitt grønt lys for innblanding i valget til høsten.

Demokratenes leder i Senatet, Chuck Schumer, sier at aldri før i amerikansk historie har en sittende president gitt slik støtte til en fiende av USA som Trump gjorde mandag.

– Dagens pressekonferanse i Helsingfors var en av de mest skandaløse opptredenene fra en amerikansk president noensinne, sier den republikanske senatoren John McCain.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Farlig»

Schumer legger til at Trump framsto som «farlig og svak» ved at han delte virkelighetsbeskrivelsen med Putin.

Tidligere CIA-sjef John Brennan holder ingenting tilbake og sier Trumps oppførsel overskred grensen for det lovlige. Han kaller kort og godt presidentens ord og handlinger for forræderske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ledende republikanske senatoren Lindsey Graham beskriver Trumps opptreden som en misbrukt anledning til å trekke Putin til ansvar for innblanding i den amerikanske valgkampen i 2016.

Lederen i Representantenes hus, republikaneren Paul Ryan, markerte for en gangs skyld avstand til Trump og sa at det ikke er noe spørsmål om hvorvidt Russland blandet seg inn i valgkampen. Han presiserte også at Russland «ikke er en alliert av USA».

Aktuelt: Tysklands utenriksminister: – Vi kan ikke stole på Det hvite hus

Det glatte lag

Kontrasten fra NATO-toppmøtet i Brussel i forrige uke var påtakelig. Der fikk USAs venner og allierte det glatte lag, og EU ble i helgen omtalt som fiende av Trump.

I Helsingfors mandag ble Putin behandlet som en partner, en som Trump kan rydde opp i verdensproblemene med. At forholdet mellom Russland og USA har skrantet lenge, var ifølge Trump tidligere amerikanske presidenters feil.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Påstandene om russisk innblanding i den amerikanske valgkampen i 2016 overskygget alt annet på pressekonferansen etter møtet.

– Det er latterlig. Det er latterlig, det som foregår med denne granskingen, sa Trump med henvisning til spesialetterforsker Robert Muellers gransking av anklagene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette selv etter fredagens tiltale fra en storjury mot tolv navngitte russiske agenter.

Les også: Mann kastet ut fra pressekonferansen til Trump og Putin

Ingen sammensvergelse

Mens Trump igjen og igjen sa at det ikke vært noen form for sammensvergelse, sa Putin at Muellers etterforskere kunne komme til Russland for å avhøre de tolv tiltalte russerne. Putin la riktignok til at en slik avtale må gå begge veier, og at russiske myndigheter må få tilgang til å avhøre personer i USA de mener står bak lovbrudd på russisk jord.

VIDEO: (saken fortsetter etter videoen)

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål opplyste Putin at han under valgkampen i 2016 håpet at Trump skulle vinne.

– Ja, jeg ville at han skulle vinne, fordi han snakket om å normalisere forholdet mellom Russland og USA, sa Putin.

– Uforklarlig

De to presidentene er imidlertid uenige hva gjelder Krim-halvøya, som Russland annekterte i 2014. Putin erkjente på pressekonferansen at Trump hadde sagt at anneksjonen var ulovlig.

Seniorforsker Svein Melby ved Forsvarets forskningsinstitutt finner det merkelig at Trump velger å overse konklusjoner fra USAs egne etterretningsorganisasjoner om at dataangrepene fortsetter, og heller kjøper Putins forsikring om at Russland ikke blandet seg inn i presidentvalget.

– Det er ganske uforklarlig at Trump opptrer på denne måten. Han viser en troskyldig, spak holdning overfor Putin, og det er det ingen grunn til å gjøre, sier Melby til NTB.

VIDEO: Trump til Putin: – Jeg tror verden ønsker å se oss komme overens