Meny

Trump rydder i vennelisten før møtet med Putin

I et intervju med CBS sier Trump at han anser EU som USAs største fiende.
Donald Trump stempler EU og pressen som fiender, men håper Vladimir Putin kan bli en venn.

Hvem er din største konkurrent? På verdensbasis, hvem er din største fiende akkurat nå?

Det var spørsmålet USAs president Donald Trump fikk da han ble intervjuet av CBS i Skottland i helgen, som en del av oppvarmingen til mandagens møte med Russlands president Vladimir Putin i Helsingfors.

Men den amerikanske presidenten nevnte ikke Russland eller Kina først, slik man kanskje kunne ha ventet.

I stedet trakk han fram Den europeiske union.

– Vi har mange fiender. Jeg mener EU er en fiende – det de gjør med oss på handel. Nå skulle du ikke trodd det om EU, men de er en fiende, sa Trump.

Fakta om toppmøtet Trump-Putin:

* USAs president Donald Trump møter Finlands president Sauli Niinistö tidlig mandag morgen.

* Kl. 12 norsk tid holdes en mottakelse i det finske presidentpalasset. Trump og Russlands president Vladimir Putin går til sitt møte rundt kl. 12.15 norsk tid. Det er uklart hvor lenge møtet vil vare.

* Kl. 15 norsk tid er det satt opp felles pressekonferanse for de to presidentene. Over 1.500 representanter for mediene er akkreditert for å dekke møtet.

* Kl. 16 norsk tid holdes et tosidig møte mellom Putin og Niinistö.

Langet ut mot pressen

Søndag fulgte han opp med nye utblåsninger på Twitter. Der var det pressen som fikk gjennomgå.

«På vei til Helsingfors, Finland – ser fram til å møte president Putin i morgen. Dessverre, uansett hvor bra jeg gjør det på toppmøtet, om jeg så ble gitt den store byen Moskva som vederlag for alle de synder og onder Russland har begått opp gjennom årene, så ville jeg bare ha kommet hjem til kritikk om at det ikke var godt nok – at jeg burde ha fått St. Petersburg i tillegg!» skrev Trump.

«Store deler av nyhetsmediene er virkelig en folkefiende», fortsatte han, før han gikk videre til å kritisere Demokratene.

Aktuelt:  Clinton med stikk mot Trump før toppmøte med Putin

Vrengt mønster

De krasse utfallene viser et mønster som har skapt stor frustrasjon på europeisk side, der Trump ikke bare hudfletter pressen og sine politiske rivaler, men også de landene som tradisjonelt har vært USAs nærmeste venner og allierte. Samtidig, påpekes det, kan det virke som om han lar seg sjarmere av diktatorer og autoritære ledere.

I intervjuet med CBS innrømmer Trump riktignok at også Russland på enkelte områder er en fiende. Se video fra intervjuet øverst i artikkelen.

Men presidenten har flere ganger i løpet av besøket i Europa signalisert at han håper på et mer vennskaplig forhold til den russiske lederen.

Aktuelt:  Tusenvis demonstrerte i Helsingfors før toppmøte mellom Trump og Putin

Håp om vennskap

Da han holdt pressekonferanse på tampen av NATOs toppmøte i Brussel, sa Trump at han og Putin har kommet godt overens når de har møttes tidligere.

Trump avviste på denne pressekonferansen at Putin er noen fiende.

– Han er en konkurrent. Han representerer Russland. Jeg representerer USA. Så i én forstand er vi konkurrenter. Det er ikke noe spørsmål om venn eller fiende. Han er ikke fienden min. Og forhåpentligvis kan han kanskje bli en venn en dag. Det kan skje, sa han.

Da han møtte Storbritannias statsminister Theresa May dagen etter, gjentok Trump budskapet.

– Jeg tror jeg kan få et veldig godt forhold til president Putin hvis vi bare tilbringer tid sammen. Det er muig jeg tar feil. Mange andre har prøvd og ikke fått det til. Men jeg er annerledes enn andre folk, sa han.

Aktuelt:   Dette skal Trump og Putin snakke om

Populært