Trump går til Putin-møte med lave forventninger

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump sier at han går til møtet med sin russiske motpart Vladimir Putin med lave forventninger.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I et intervju med CBS sier Trump at møtet sikkert ikke kommer til å gå dårlig, han utelukker sågar ikke at det kan komme noe godt ut av samtalen med den russiske presidenten.

Trump sier også at han ikke har tenkt å be Putin utlevere de tolv russiske etterretningsagentene som fredag ble tiltalt av en storjury i USA for å ha blandet seg opp i det amerikanske presidentvalget i 2016 gjennom omfattende dataangrep.

– Men jeg kommer helt sikkert til å ta opp spørsmålet om innblanding, legger Trump til.

Sterke kort på hånden

Trumps sikkerhetsrådgiver John Bolton mener presidenten går til møtet med Putin med sterke kort på hånden etter fredagens tiltale i storjuryen. Til ABC sier Bolton at tiltalene er en bekreftelse på at det amerikanske rettsvesenet er innforstått med russernes forrsøk på å blande seg inn i valgkampen.

Bolton legger til at han finner det vanskelig å tro at russiske agenter ville sette i gang en slik operasjon uten at president Vladimir Putin visste om det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USA har ingen utleveringsavtale med Russland, og kan derfor ikke kreve at russiske myndigheter lar dem stå til rette på amerikansk jord. Dessuten utelukker den russiske grunnloven utlevering av egne borgere til andre land.

Ser med uro på møtet

Den høyeste rangerte demokraten i Senatets etterretningskomité i Washington, Mark Warner fra Virginia, ser med uro på det forestående møtet mellom Trump og Putin. Warner frykter at Putin, med sin bakgrunn fra KGB, kan utnytte Trump.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet fra tidligere at Trump ikke forbereder seg noe særlig til slike samtaler. Han bare møter opp og tar det som det kommer, sier Warner.

Han legger til at han ville ha følt seg mye tryggere hvis det hadde vært andre amerikanere i rommet som kunne slå ettertrykkelig fast at det viktigste punktet på dagsordenen må være at det ikke skal forekomme russisk innblanding i amerikanske valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Trumps intervju med CBS i Skottland i helgen, sier Trump også at han har tro på at slike møter har noe for seg. Han mener det historiske møtet mellom ham og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore var en positiv hendelse.

I intervjuet lister Trump også opp EU, Russland og Kina som fiender av USA.

Russland håper på lettelser

Senator Konstantin Kosatsjev, som leder utenrikskomiteen i Det russiske føderasjonsrådet (overhuset i nasjonalforsamlingen), sier han håper møtet vil bedre forholdet mellom USA og Russland og at sanksjoner mot russiske politikere blir løftet.

– Dette ville være positive signaler fra amerikanerne og noe som vil bli satt stor pris på i Russland, sier Kosatsjev til DPA.

De siste årene har USA utvist en rekke russiske diplomater og stengt russiske konsulater – tiltak som Russland har svart på med samme mynt.