Meny

Stoltenberg hylles og huskes som et varmt menneske

Ap-leder Jonas Gahr Støre (t.h.) sammen med Thorvald Stoltenberg (t.v.) på Youngstorget under valgkampen 2017 i Oslo. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.
Statsminister Erna Solberg (H) sier beskjeden om at Thorvald Stoltenberg bortgang er trist. Hun har personlig kondolert sønnen Jens Stoltenberg.

– Jeg har mottatt beskjeden om at Thorvald Stoltenberg er død med sorg. Vi husker ham som utenriksminister og fredsmegler, men først og fremst som et varmt menneske, sier statsministeren.

Stoltenberg var i en årrekke en viktig norsk diplomat og en profilert politiker for Arbeiderpartiet. Han var forsvarsminister fra 1979 til 1981 i Odvar Nordlis regjering, før han ble utenriksminister under Gro Harlem Brundtland i periodene 1987 til 1989 og 1990 til 1993.

Solberg, som hyller den tidligere utenriksministeren for hans innsats for Norge, sier han viste sin varme gjennom hyggelig oppmuntring både til unge politiske motstandere og gjennom å være opptatt av dem som har falt utenfor.

– Han var en viktig stemme i det offentlige ordskiftet helt inntil nylig. Gjennom et langt liv gjorde han en stor og viktig innsats for Norge. Jeg har kondolert Jens Stoltenberg personlig, og sender varme tanker til øvrig familie, sier Solberg.

Les også:  Thorvald Stoltenberg er død

Støre: - En ambassadør for solidaritet

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier han mottar nyhetene om at Thorvald Stoltenberg er død med dyp sorg. Samtidig hyller han den tidligere ministeren.

– Det gode mennesket Thorvald Stoltenberg er ikke lenger blant oss. Vi mottar budskapet med dyp sorg og minnes Thorvald med en stor takknemlighet, sier Støre.

– For mange i og utenfor Norge er det i dag som om en av våre nærmeste er gått bort. Han satte mennesker først, ga aldri opp, kjente alle, og alle kjente Thorvald, sier Ap-lederen.

Han omtaler Stoltenberg som en mann som var en ledende ambassadør for solidaritet og troen på menneskers evne til å finne fredelige løsninger sammen.

– Det er evner vår verden trenger mer enn noen gang før, sier Støre.

I et Facebook-innlegg peker Støre på «nye toner og takter» i internasjonalt diplomati, med sterke menn på flere kontinenter som sier «mitt land først», og som ser forhandlinger som null-sum-spill der noen må tape for at andre skal vinne.

– Thorvald Stoltenberg var den komplette motsatsen til denne linjen. Han forsto at vår tids store utfordringer krever at flere enn den som kjenner seg sterkest blir inkludert, får eierskap og medansvar. Han viste i praksis at en annen vei er mulig, skrev han.

Willoch: Han var en verdifull mann for Norge

Tidligere statsminister Kåre Willoch omtaler Thorvald Stoltenberg som en kjempe i norsk politikk.

– Han var en verdifull mann for Norge, og hadde en sjelden kombinasjon av kunnskap, handlekraft og evne til å overbevise, sier den tidligere Høyre-politikeren Willoch til NTB.

Røde Kors: Stoltenberg var en bauta

Generalsekretær Bernt G. Apeland i Norges Røde Kors sier at han blir stående igjen som en bauta i organisasjonens historie.

– Han var en veldig tydelig og nær president gjennom ni år, som alltid var opptatt av de svakeste i samfunnet, sier Apeland.

Stoltenberg var president i Røde Kors fra 1999 til 2008, og er den eneste som har sittet i vervet i tre perioder.

Hans kanskje største bidrag var ifølge Apeland arbeidet for mennesker som slet med rus og grupper på siden av samfunnet.

– Mange ting vil bli stående, men det kanskje viktigste er alle aktivitetene som ble utviklet for å hjelpe mennesker som sliter med rus, psykiske problemer eller som nettopp har kommet tilbake fra soning, sier generalsekretæren i Norges Røde Kors.

Populært