USA sender topptung delegasjon til Mexico

Mexicos påtroppende president Andres Manuel Lopez Obrador får besøk av en delegasjon fra Washington. Foto: Moises Castillo / AP / NTB scanpix
Mexicos påtroppende president Andres Manuel Lopez Obrador får besøk av en delegasjon fra Washington. Foto: Moises Castillo / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

President Donald Trump sender fredag en topptung delegasjon til Mexico for å møte den påtroppende presidenten Andrés Manuel López Obrador.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Delegasjonen ledes av utenriksminister Mike Pompeo, som får følge av Trumps svigersønn Jared Kushner, sikkerhetsminister Kirstjen Nielsen og finansminister Steven Mnuchin.

Delegasjonen viser hvor viktig USA ser på forholdet til naboen i sør, ifølge det amerikanske utenriksdepartementet.

Forholdet til Mexico har vært svært anstrengt siden Donald Trump under sin valgkamp i 2016 kalte mexicanere voldtektsmenn og kriminelle, truet med å oppheve frihandelsavtalen Nafta og bygge en mur mot Mexico.

«Sette Trump på plass»

Senere har ekstratollen på stål og aluminium, nulltoleransepolitikken mot migranter på grensa, splittingen av migrantfamilier, nye angrep på Nafta og to avlyste besøk av president Enrique Peña Nieto ikke gjort forholdet noe bedre.

López Obrador lovet under sin valgkamp «å sette Trump på plass».

Men de to mennene ser ut til å ha kommet godt ut av det med hverandre under sin første telefonsamtale, selv om de står langt fra hverandre politisk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Frustrerte velgere

I samtalen lovte López Obrador å hjelpe til med å redusere strømmen av migranter og flyktninger som krysser Mexico på vei til USA, noe Trump satte pris på.

Selv om venstreorienterte López Obrador og høyreorienterte Trump står langt fra hverandre, har de det til felles at de mobiliserte frustrerte velgere som er skeptisk til eliten i hovedstaden.

Under besøket i Mexico by skal delegasjonen også møte avtroppende president Peña Nieto.