Russland protesterer mot VM-tweet fra CIA

Det var god stemning på tribunen mellom Russlands statsminister Dmitrij Medvedev (t.h.), Kroatias president Kolinda Grabar-Kitarovic (t.v.) som kledde seg i sitt lands supporterfarger, og Fifa-sjefen Gianni Infantino.
Det var god stemning på tribunen mellom Russlands statsminister Dmitrij Medvedev (t.h.), Kroatias president Kolinda Grabar-Kitarovic (t.v.) som kledde seg i sitt lands supporterfarger, og Fifa-sjefen Gianni Infantino. Foto: Kai Pfaffenbach / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

CIA gratulerte Russland med å nå kvartfinalen i VM, men endte opp i disputt om landområde.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kvartfinalen i VM i fotball for menn mellom Kroatia og vertsnasjonen Russland endte i en dramatisk straffesparkkonkurranse lørdag, som Kroatia vant.

Det ble 1-1 etter ordinær spilletid og 2-2 etter ekstraomganger i en kamp som svingte fram og tilbake. Først ledet Russland 1-0, så snudde Kroatia kampen til 1-2, før Russland utlignet til 2-2.

Selv om det russiske landslaget måtte gi seg, har Russland likevel gjort det bemerkelsesverdig sterkt, med tanke på deres 70. plass på Fifa-rankingen, tre plasser over Syria.

Les også: Blatter slakter Sverige: – Fotball er ikke politikk

Den amerikanske etterretningsorganisasjonen CIA gratulerte i går Russland på Twitter for å ha nådd kvartfinalen, og inviterte publikum til å sjekke ut morsomme fakta om Russland og Kroatia i deres leksikon, «CIA World Fact Book».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gratulasjoner akseptert, skriver den russiske ambassaden, men de er misfornøyd med leksikonet.

Vil ha Krim med i kart og statistikk

CIA skriver at Russlands landareal er på 16,4 millioner kvadratkilometer og at landet har 142,2 millioner innbyggere. Russland mener det 700.000 kvadratkilometer og 4,7 millioner innbyggere for lite.

Leksikonet har utelatt Krim-halvøya fra regnestykket, selv om CIA oppdaterte det så sent som 5. juli. Det vil russerne ha en korreksjon på.

– Vær så snill og oppdater det russiske kartet og statistikken skriver de.

I 2014 ble Krim-halvøya annektert av Russland fra Ukraina av «små grønne menn» - maskerte soldater med moderne russiske våpen, til sterke protester fra Ukraina og store deler av verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

100 land uenige med Russland

FNs generalforsamling voterte i 2014 over hvorvidt Krim tilhører Ukraina (resolusjon 68/262). 100 land stemte for (blant annet Norge), 11 mot, mens 58 avla ingen stemme (blant annet Kina, Brasil, Argentina, India og Pakistan).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Armenia, Hviterussland, Bolivia, Cuba, Nicaragua, Nord-Korea, Sudan, Syria, Venezuela og Zimbabwe ga Russland støtte.

Store norske leksikon har helgardert seg og oppgir tallene både med og uten Krim.

USAs president Donald Trump skal etter planen møte Russlands president Vladimir Putin 16. juli i Helsinki. Russland har gjort det klart at Krim er ikke et tema til diskusjon i det hele tatt, siden den er en «udelelig del av Russland».

Kroatia-stopperen Domagoj Vida dediserte VM-seieren over Russland til Ukraina. Han fikk søndag en advarsel fra Fifa.