Politimestere vil ikke kommentere den omstridte reformen

Politimester i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik, ønsker ikke å kommentere politireformen.
Politimester i Sør-Vest politidistrikt, Hans Vik, ønsker ikke å kommentere politireformen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landets politimestre vil ikke svare på om politireformen fører til frustrasjon blant deres ansatte. Det vekker reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det rett og slett er ganske så pinlig at ingen politimester tør å være ærlig om dette, sier Sps Jenny Klinge.

Også leder av Politiets Fellesforbund, Sigve Bolstad, reagerer på politimestrenes taushet.

– Det ligger en forpliktelse i det samfunnsoppdraget politimestrene har, til å fortelle hvordan det virkelig står til. De har alt å vinne på å være ærlige med befolkningen, sier han.

Les også: – Jeg er ærlig med dem om hvordan vi opplever situasjonen

– Raserer egen etat

En av dem som ikke har vært redd for å si fra om sine erfaringer med politireformen er innsatsleder Arne Guddal i Drammen.

– Vi raserer egen etat. Når alt skal reformeres på en gang blir det brutalt og voldsomt, og det gir seg utslag i masse frustrerte mennesker. (...) Nå har det begynt å bre seg en håpløshet og en frykt for at det skal bli slik som dette framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er noe av det som framkom i et intervju med Guddal i Dagsavisen Fremtiden 28. juni. Han oppfordret samtidig topplederne i Sør-Øst politidistrikt til å «si at nok er nok mot sittende regjering.»

Politimester for distriktet, Christine Fossen, svarte på blant annet følgende måte:

– Nå er det på grunn av reformen mange som er slitne og frustrerte. Vi sliter også med et meget stramt budsjett, og skulle gjerne hatt bedre rammer.

Les også: Oslo-politiet om vekteravtale: – Flere øyne og ører på gaten

– Ingen kommentar

For å få klarhet i hvordan det står til i de andre politidistriktene, tok Dagsavisen kontakt med landets øvrige politimestre, refererte blant annet til Guddals utsagn om frustrerte ansatte i politiet, og stilte mellom annet følgende spørsmål:
Har du kjennskap til lignende frustrasjon blant ansatte i eget politidistrikt?
I så fall – hvordan reagerer du på denne frustrasjonen?
Bør politireformen endres på noe vis?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter å ha purret på flere av distriktene, har Dagsavisen nå fått en tilbakemelding fra alle vi kontaktet, med unntak av Trøndelag politidistrikt.

Dette er noen av tilbakemeldingene:
«Politimester i Agder politidistrikt ønsker ikke å kommentere denne saken.»
«Politimester Hans Vik i Sør-Vest ønsker ikke å kommentere denne saken som har sitt utspring i et annet politidistrikt.»
«Politimesteren (i Vest politidistrikt) har gitt tilbakemelding om at han ikke ønsker å kommentere dette.»
«Politimesteren i Innlandet politidistrikt har ingen kommentar til dette intervjuet.»

Det nærmeste som ligner svar på spørsmålene kommer fra Øst politidistrikt hvor Steven Hasseldal er politimester:
«Nærpolitireformen har vært omfattende og krevende for mange i etaten, og det er naturlig at ansatte har ulike synspunkt på reformen. Politimesteren i Øst politidistrikt har ingen ytterligere kommentarer.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Trist at en så erfaren og dyktig politibetjent opplever situasjonen slik

Bare «hallelujarop»

Sp har framstått som den mest markante motstanderen av politireformen, blant partiene på Stortinget.

– Vi stemte mot den såkalte nærpolitireformen da den ble vedtatt i 2015. Vi gjorde ikke dette fordi vi var imot en reform, men fordi vi mente at den reformen som stortingsflertallet gikk inn for, ville ha som konsekvens at avstanden mellom politiet og innbyggerne ville øke, sier Jenny Klinge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sp har i etterkant av dette har fått svært mange henvendelser fra ansatte og tillitsvalgte i politiet, om det de mener går galt nå. Fra politiledere har det derimot bare vært «hallelujarop» å høre, forteller Klinge, med henvisning til et møte med ledelsen i Nordland politidistrikt.

Les også: – Denne reformen er en stor tragedie for det norske folk

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Står i skvisen

Hennes partifelle Sandra Borch, har dette å si til at politimestrene nå tyr til «ingen kommentar»-svar.

– Politimestrene står i skvisen ved at de må være lojale mot regjeringen, samtidig som de opplever stor misnøye innad. Da skjønner jeg at de ikke tør å si noe.

Klinge advarer mot konsekvensene denne tausheten kan få.

– Det er all grunn til å tro at den vedtatte politireformen kommer til å bli enda dårligere enn den kunne ha blitt, nettopp fordi det er så lite rom for innvendinger og kritikk i politietaten. Dersom man skal justere kursen underveis og gjøre reformen bedre, er det helt avgjørende med en åpen kultur, og at de som vet hvor skoen trykker, kan si hvordan ting bør gjøres bedre.

Sigve Bolstad i Politiets Fellesforbund, påpeker at på tross av taushetsplikten, er politimestrene på ingen måte avskåret fra å fortelle om situasjonen i eget politidistrikt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han er godt kjent med den frustrasjonen som innsatsleder Arne Guddal legger for dagen.

– Vi får stadig flere tilbakemeldinger fra våre medlemmer om trange budsjetter og om at forventningene til reformen ikke er blitt innfridd per dags dato. Jeg tror flere og flere vil ta bladet fra munnen i tiden framover. Det vil ta seg rart ut hvis det danner seg et utrykk av at politimestrene har en helt annet virkelighetsoppfattelse, sier Bolstad.

Saken ble først publisert på Dagsavisen.no