Skuffelse over utsatt jernbaneutbygging på Østlandet

For litt over ett år siden vedtok Stortinget at det skal bygges dobbeltsporet jernbane mellom de sentrale byene på Østlandet innen 2024.
For litt over ett år siden vedtok Stortinget at det skal bygges dobbeltsporet jernbane mellom de sentrale byene på Østlandet innen 2024. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jernbanedirektoratet står fast ved at Intercity-utbyggingen på Østlandet skal utsettes. NHO mener høringen om spørsmålet framstår som en skinnprosess.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den store interessen og de mange gode innspillene er vi veldig glade for, uttaler jernbanedirektør Kirsti Slotsvik i en pressemelding om handlingsprogrammet for jernbanesektoren 2018–2029.

Hun bedyrer at innspillene og høringsrunden har resultert i noen justeringer av handlingsprogrammet. Det er kommet over 100 høringssvar. Men ifølge VG har direktoratet ikke gjort noen særlige endringer i framdriftsplanen.

– Vi registrerer en utålmodighet med hensyn til at mange mener ting tar for lang tid å gjennomføre, sier jernbanedirektøren.

Les også: SSB-forsker: – Regnestykket går ikke opp, Siv

NHO: Svekket forutsigbarhet

NHO er både overrasket og skuffet over avgjørelsen til Jernbanedirektoratet. Forutsigbarheten for næringslivet blir svekket, ifølge hovedorganisasjonen.

– For det første er det svært uheldig at Jernbanedirektoratet sår tvil om planene for gjennomføring som er lagt i Nasjonal Transportplan (NTP), sier avdelingsdirektør Per Øyvind Langeland i en kommentar til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– For det andre er det oppsiktsvekkende at Jernbanedirektoratet kun en drøy uke etter høringsfristen fastsetter noe som innebærer utsettelser av Intercity. Det til tross for mange tydelige innspill fra NHO, fylker og andre om viktigheten av å opprettholde framdriften. Høringen fremstår i så måte som en skinnprosess, sier han videre.

Les også: Solvik-Olsen tror vei og jernbane i Moss kommer på sporet

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ap og SV reagerer

Jernbanedirektoratets avgjørelse viser at det ikke lenger er Stortinget som bestemmer over jernbaneutbyggingen i Norge, ifølge Arbeiderpartiet.

– Dette er triste nyheter for togpendlerne på Østlandet som i årevis har vært forespeilet et bedre togtilbud. Det er oppsiktsvekkende og viser nok en gang at vi har en jernbane i Norge uten politisk styring. Det er altså ikke Stortinget som bestemmer over jernbaneutbyggingen i Norge lenger, sier Sverre Myrli, partiets samferdselspolitiske talsperson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV mener befolkningen på Østlandet er ført bak lyset.

– Byggepress i anleggsbransjen brukes som en unnskyldning for å utsette det viktigste jernbaneprosjektet i Norge. Den typen problemer møter visst nok aldri motorveiene på. En løsning er å prioritere jernbanen foran motorveiene. Regjeringen fører isteden en gammeldags og miljøfiendtlig miljøpolitikk for Østlandet, sier transportpolitisk talsmann Arne Nævra.

Les også: Bane Nor vil utsette Intercity med flere år

Intercity-triangelet

For litt over ett år siden vedtok Stortinget at det skal bygges dobbeltsporet jernbane mellom de sentrale byene på Østlandet innen 2024.

Bane Nor har konkludert med at dette er urealistisk, og Jernbanedirektoratet så ingen grunn til å overprøve denne vurderingen da forslaget ble sendt på høring i april i år. Forslaget innebar utsettelse av dobbeltspor til Fredrikstad med tre år, Hamar med to år og Hønefoss med fire år.

Det er Samferdselsdepartementet og regjeringen som tar den endelige avgjørelsen i saken, men trolig blir det ingen store endringer fra det Jernbanedirektoratet har gått inn for.