Meny

Østerrike klar til å iverksette grensetiltak etter tysk asylenighet

Østerrike, her ved statsminister Sebastian Kurz, sier landet vil iverksette tiltak for å beskytte sine grenser. Foto: Olivier Matthys / AP
Østerrike advarer om at landet kan iverksette tiltak for å beskytte sine grenser etter at Tyskland har besluttet å stramme inn sin asylpolitikk.

– Angela Merkel er svekket. Innvandringspolitikken er hennes akilleshæl– Hvis enigheten som ble inngått mandag kveld, blir vedtatt av den tyske regjeringen, tvinges vi til å iverksette tiltak for å unngå ulemper for Østerrike og landets innbyggere, heter det i en uttalelse fra regjeringen i Wien tirsdag.

Regjeringen legger til at den vil være «klar til å innføre tiltak for å beskytte vår sørlige grense i særdeleshet», det vil si grensen mot Italia og Slovenia.

Bakteppet er at Tysklands statsminister Angela Merkel og innenriksminister Horst Seehofer mandag kveld ble enige om et kompromiss i asylstriden. Dermed unngikk Tyskland regjeringskrise. Kompromisset innebærer at den mer innvandringskritiske CSU-lederen Horst Seehofer fortsetter som innenriksminister i Merkels koalisjonsregjering.

Les også: Tyskland trues av regjeringskrise

Transittmottak

Kompromisset går også ut på at Merkel og Seehofer er blitt enige om å bygge transittmottak for asylsøkere som er registrert i andre land, på grensen mellom Tyskland og Østerrike. Derfra skal de sendes direkte tilbake dit de er registrert.

– Det er ikke slik at vi skal holde dem innesperret. Hvis det er noen tvil, så kan de dra tilbake til Østerrike. De får bare ikke anledning til å bli værende i vårt land, sa Seehofer tirsdag i et møte med parlamentarikere i Berlin, der han forsvarte sin plan om å opprette transittmottak for migranter langs den tyske grensen i sør.

Les også: – Angela Merkel er svekket. Innvandringspolitikken er hennes akilleshæl

– Italia vinner

Seehofers italienske motpart Matteo Salvini ser positivt på Østerrikes utspill om å innføre grensekontroll på grensen til Italia. En slik kontroll vil bare slå tilbake på Østerrike mens Italia går seirende ut, mener Salvini.

– For oss vil dette være et kupp, fordi det er flere migranter som drar ulovlig fra Østerrike til Italia enn motsatt vei, sa Salvini til RAI.

– Jeg vil kunne stå klar allerede i morgen og gjeninnføre grensekontroll ved Brennerpasset på grensen til Østerrike, fordi vi vil bare dra nytte av det, la Salvini til.

Migranter som drar fra Østerrike til Italia antas å ha ankommet Europa via den såkalte Balkanruten og har fått sine asylsøknader avvist i Østerrike eller andre EU-land.

– Åpne indre grenser

Som følge av den store migrasjons- og flyktningbølgen i 2015 har flere EU-land, samt Norge, innført midlertidige kontroller på sine grenser.

Tyskland har per i dag kontroller på sin grense mot Østerrike, mens Østerrike har kontroller på grensene mot Slovenia og Ungarn.

EU-kommisjonen misliker den indre grensekontrollen i EU og EØS og mener den undergraver den frie ferdselen over grensene innad i Schengen.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz sa tirsdag at Østerrike må reagere dersom Tyskland gjennomfører tiltak på hjemmebane. Men målet er ikke å mure seg inne, bedyrer han.

– Vi vil gjøre alt vi kan for å sikre at vi på lang sikt igjen får et Europa uten indre grenser. Men jeg kan ikke love noe om hvor raskt det vil la seg gjøre. Jeg kan ikke forutse om det kan komme nasjonale tiltak først, slik som de Tyskland nå har varslet. Men jeg kan love dere at vi vil kjempe for at vi på mellomlang og lang sikt får et Europa uten indre grenser, og med sterk kontroll på yttergrensene, sa Kurz i Strasbourg tirsdag, der han besøkte EU-parlamentet i forbindelse med at Østerrike nå har overtatt formannskapet i EU.

Populært