EU ber alle forberede seg på «no deal»

EU-toppmøtet i Brussel avsluttes fredag. I dag står brexit-forhandlingene på dagsorden. Foto: AP / NTB scanpix
EU-toppmøtet i Brussel avsluttes fredag. I dag står brexit-forhandlingene på dagsorden. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alle må være forberedt på at forhandlingene om brexit kan ende med at det ikke blir noen avtale, advarer EUs ledere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Status i brexitforhandlingene var første punkt på agendaen da stats- og regjeringssjefene startet dag to av sitt toppmøte i Brussel.

Møtet var kun for lederne i de 27 medlemslandene som blir igjen i EU når britene går ut. Storbritannias statsminister Theresa May reiste hjem igjen etter toppmøtets første dag.

På møtet fikk de en statusoppdatering fra sjefforhandler Michel Barnier.

– Tida er kort, sa han på vei inn til møtet.

– Vi har gjort noen framskritt. Men svære og alvorlige spørsmål gjenstår, spesielt når det gjelder Irland og Nord-Irland.

Etter diskusjonen vedtok stats- og regjeringssjefene en felles uttalelse. Den ble avsluttet med en klar advarsel: EUs medlemsland, EUs institusjoner og andre berørte parter må alle trappe opp arbeidet på alle nivåer for å forberede seg for ethvert potensielt utfall av forhandlingene.

Advarselen sendes ut fordi EU er stadig mer bekymret over at det ikke har vært noen nevneverdig framgang i forhandlingene siden mars.

På møtet var det likevel tydelig at EU-sjefene var opptatt av å tone ned truslene. Neste runde med forhandlinger starter allerede på mandag.