EUs asylforlik kan skape store vansker for regjeringen

Statsminister Erna Solberg (H) og Finansminister Siv Jensen (FrP).
Statsminister Erna Solberg (H) og Finansminister Siv Jensen (FrP). Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen vil vurdere flere kvoteflyktninger om EU ber Norge om det, bekrefter utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide overfor ABC Nyheter. Det faller ikke i god jord hos regjeringspartner Frp. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verken statsminister Erna Solberg (H), finansminister Siv Jensen (Frp) eller kulturminister Trine Skei Grande (V) la etter regjeringsforhandlingene skjul på at asyl- og flyktningpolitikken var et av politikkområdene hvor forhandlingene var vanskeligst.

Fremskrittspartiet og Venstre står langt fra hverandre og nå kan EUs asylforlik skape trøbbel.

For mens utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide bekrefter (H) til ABC Nyheter at regjeringen vil vurdere flere kvoteflyktninger, er det stikk i stridt med hva Fremskrittspartiet egentlig ønsker.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
Utenriksminister Ine Eriksen Søreide. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

– Det er for tidlig å si hvilke direkte konsekvenser beslutningene fra EU-toppmøtet vil ha for Norge. Dersom det etableres et system for frivillig relokalisering eller gjenbosetting innenfor EU der landene blir bedt om å ta imot asylsøkere og flyktninger, vil vi ta stilling til det, sier utenriksministeren til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi støtter felles europeiske løsninger og ansvars- og byrdefordeling på migrasjonsområdet og det er positivt at EU-har kommet frem til et kompromiss. Det gjenstår mye arbeid for å klarlegge hvordan det skal fungere i praksis, sier Eriksen Søreide videre.

Aktuelt: – Da jeg så hvor mange som var i båten, nektet jeg først å gå om bord

Drakamp i 13 timer

EU-lederne ble etter 13 timer med intens drakamp enige om en felles avtale. Forhandlingene holdt på til halv fem på natten, men til slutt ble EU-lederne enig om en skjør enighet om migrasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen går ut på at EU-land sammen skal ta hånd om flyktningene og migrantene som plukkes opp i Middelhavet og settes i land på europeisk side.

Planen er at EU skal opprette et nettverk av såkalte kontrollsenter i medlemsland langs middelhavskysten. Her skal man skille mellom flyktninger og migranter, som i etterkant skal fordeles mellom medlemslandene. Målet med avtalen er å avlaste Italia, Spania og Hellas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er positivt at man skal vurdere muligheten for et system med «ilandstigningsplattformer» for migranter i Nord-Afrika, slik at statusen for migrantene vurderes der. Det er viktig at det er de menneskene som faktisk har behov for beskyttelse, som får det. Dersom man lykkes i å gjøre denne vurderingen utenfor EU kan det redusere antallet grunnløse asylsøkere og irregulære ankomster til Europa. Det kan også bidra på sikt til at færre legger ut på en farefull og risikofylt reise over Middelhavet, sier Eriksen Søreide.

Amnesty: – Den eneste ærlige begrunnelsen for å opprette asylmottak i Afrika er at vi ikke vil ha disse menneskene her

I tillegg skal man se på muligheten for å etablere flyktningmottak i Afrika og EU styrker deres felles grensepoliti Frontex.

Det nye systemet skiller seg totalt fra ordningen med obligatoriske kvoter, som EU vedtok for å avlaste Italia og Hellas.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skal være helt frivillig og delta i samarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Merkel får sende asylsøkere tilbake til Hellas og Spania

Er med på tre betingelser

Norge vil være del av felles europeiske løsninger på migrasjon, gitt at noen vesentlige forutsetninger er på plass, opplyser Eriksen Søreide.

De er:

– Ordningene må være innenfor rammen av menneskerettighetene og flyktningkonvensjonen.

– Det må være en et ordnet system for retur av de som ikke har behov for beskyttelse.

– Det må være en byrdefordeling mellom de europeiske landene.

Frp advarer Erna

– Vi har sagt hvor mange flyktninger vi skal ta imot i 2018. Vi skal ikke ta imot noen flere, sier Frps innvandringspolitiske talsperson Jon Engen-Helgheim til Dagbladet, og viser til at det er satt av penger til 2120 kvoteflyktninger i statsbudsjettet.

Jon Helgheim (Frp) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Jon Helgheim (Frp) Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Frp har ikke tenkt til å endre på det, sier han.

ABC Nyheter har ikke fått kontakt med Helgheim fredag kveld.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til Dagbladet bekrefter Helgheim at Erna Solberg vil få trøbbel med Frp hvis hun går inn for flere flyktninger gjennom EU-systemet.

Tidligere i år sa Helgheim følgende til ABC Nyheter:

– Frp vil ikke forplikte seg til flere kvoteflyktninger selv om man opprettet asylmottak i tredjeland, men det er en måte å få ned tallet på rene asylsøkere som er det som koster mest og koster minst.

Regjeringspartner Venstre mener på sin side regjeringen bør ta imot flere kvotelfyktninger.

Aktuelt: Erna fnyser av asylvisjon: – Litt som å slå i luften

Rapport: Feil at flyktninger hovedsaklig drar til rike land i nord