Stoltenberg: – Det blir helt galt om vi nå skal være redde for å snakke med Russland

Se video: NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg mener dialog er viktig for å håndtere det vanskelige forholdet til Russland.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt i tråd med NATOs politikk, sier generalsekretær Jens Stoltenberg om det planlagte møtet mellom Vladimir Putin og Donald Trump.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tenker at det blir helt galt om vi nå skal være redde for å snakke med Russland. Da blir det i hvert fall ikke bedre. Det å hindre møter eller være redd for møter, det blir feil, sier Stoltenberg til NTB.

Han avviser at det planlagte møtet mellom USAs president Donald Trump og Russlands president Vladimir Putin er noe å bekymre seg for. De to skal møtes i Helsingfors den 16. juli, bare noen dager etter NATOs toppmøte i Brussel.

– Det er veldig bra at president Trump skal møte president Putin. Det er helt i tråd med NATOs politikk. Jeg personlig har vært en sterk pådriver for dialog med Russland. Det er NATOs politikk at vi ikke isolerer Russland, men snakker med dem, sier Stoltenberg.

NATO-sjefen vedgår at forholdet til Russland er vanskeligere enn på lenge. Men det er ikke noe argument for å holde seg unna, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nettopp når spenningen er høy og vanskelighetene er der, må vi snakke sammen. Og det får vi ikke til uten møter på mange nivåer, sier Stoltenberg.

– Dialogen med Russland er ikke enkel. Men det er nettopp derfor den er så viktig.

Syria vil bli et av hovedpunktene

Presidentene Donald Trump og Vladimir Putin skal møtes i Helsingfors den 16. juli, opplyste amerikanske og russiske myndigheter torsdag.

– Russiske myndigheter har en pragmatisk og realistisk forventning til resultatet av toppmøtet, gitt den store bunken av temaer de to presidentene skal gjennom, sier talskvinne for russisk UD, Maria Zakharova, torsdag ettermiddag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun legger til at situasjonen i Syria, og dermed hele Midtøsten, den væpnede konflikten i Ukraina og kampen mot internasjonal terrorisme vil bli hovedpunktene under toppmøtet

I de synkroniserte kunngjøringene fra Det hvite hus og Kreml heter det at de to presidentene under toppmøtet skal diskutere det bilaterale forholdet mellom USA og Russland, samt internasjonale relasjoner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump møttes på sidelinjene av G20-toppmøtet i Hamburg i juli i fjor. Foto: AP / NTB scanpix.
Russlands president Vladimir Putin og USAs president Donald Trump møttes på sidelinjene av G20-toppmøtet i Hamburg i juli i fjor. Foto: AP / NTB scanpix.

Bra for verden

Allerede onsdag ble det kjent at Russland og USA var enige om at Trump og Putin skulle møtes.

– Jeg har sagt det fra dag en, å komme overens med Russland og Kina, og med alle andre, er en veldig bra ting. Det er bra for verden, det er bra for oss, det er bra for alle, sa Trump da.

Videre la han til at han og Putin vil diskutere Syria, Ukraina og «mange andre temaer».

Tett program

Toppmøtet mellom Putin og Trump holdes kort tid etter NATO-toppmøtet i Brussel 11. til 12. juli, der den amerikanske presidenten deltar. Trump skal også besøker Storbritannia den 13. juli.

Putin og Trump har møttes to ganger tidligere på sidelinjene av internasjonale møter, men har aldri tidligere holdt et offisielt toppmøte seg imellom.

Russlands viseutenriksminister Sergej Rjabkov sier Lavrov mest sannsynlig vil møte USAs utenriksminister Mike Pompeo i løpet av de neste par ukene, for å banke ut flere detaljer om toppmøtet.