Mesteparten av strømmen Norge forbrukte i 2017, var fossil- eller atomkraft
98 prosent av strømmen som produseres i Norge, stammer fra fornybare kilder. Likevel viser NVEs varedeklarasjon for 2017 at kun 16 prosent av strømmen vi forbrukte, var ren.
- 57 prosent av kraften norske husholdninger, bedrifter og etater forbrukte i 2017 uten å ha kjøpt såkalt opprinnelsesgaranti, stammet fra fossile varmekraftverk.
- 27 prosent kom fra kjernekraft.
- Bare 16 prosent av strømmen det ikke var kjøpt garanti for, skal ifølge den såkalte nasjonale varedeklarasjonen til Norges vassdrags- og energidirektorat, NVE, ha vært fornybar.
Tallene går fram av NVEs ferske varedeklarasjonen for fjoråret.
81 prosent av kraftforbruket var uten garanti for at strømmen stammet fra fornybare kilder. 19 prosent var kjøpt med en garanti om fornybarhet.
Uten garanti brukte vii formelt to prosentpoeng mer fornybarkraft i 2017, enn i 2016.
Samtidig økte det formelle forbruket av atomkraft i Norge med 6 prosentpoeng.
Kjøp og salg av EUs klimapolitikk
Saken er er Stortinget har sluttet seg til EUs ordning med kjøp og salg av opprinnelsesgarantier for strøm. Det er ledd i EUs klimapolitikk.
Ordningen innebærer at strømmen du og jeg bruker fra norske kraftverk, er skitten, mens forbrukere på kontinentet som bruker kullkraft, kan påberope seg å være miljøbevisste ved å kjøpe opprinnelsesgarantier.
Garantiene selges av norske kraftverk via meklere til aktører på kontinentet. Dette skaffer millioninntekter til norsk energibransje. Bedrifter og forbrukere på kontinentet kan så betale ekstra for strømmen for å få en garanti for at strømmen de forbruker, er ren - selv om de bruker lokal kull- og atomkraft.
Artikkelen fortsetter under annonsenArtikkelen fortsetter under annonsenDerfor bruker du uren strøm:
Ordningen med opprinnelsesgarantier innebærer at forbrukere, det være seg næringslivet eller husholdninger, også i Norge må betale en tilleggspris for å kunne påberope seg at de bruker fossilfri strøm.
Gjør vi ikke det, blir tallene seende ut som de gjør, selv om vi i praksis bruker norsk vann- og vindkraft.
Ser du nøyere etter på betingelsene fra din strømleverandør, vil du se denne muligheten til et prispåslag for å garantere at vannkrafta du reelt bruker, er ren.
De færreste nordmenn benytter seg av dette, mens selskaper i utlandet kjøper opp renhetsgarantier fra norske kraftselskaper.
Les også: – Ordningen med kjøp og salg av garantier for fornybar kraft henger ikke på greip!
Artikkelen er korrigert: Varedeklarasjonen som viser at kun 16 prosent av strømmen Norge forbrukte i fjor var fornybar, omfatter ikke de 19 prosentene der strømkundene betalte ekstra for å få opprinnelsesgaranti.