– Denne reformen er en stor tragedie for det norske folk

Innsatsleder gjennom en årrekke i Drammen, Arne Guddal, tar et kraftig oppgjør med politireformen.

Innsatsleder Arne Guddal i Buskerud politidistrikt.
Innsatsleder Arne Guddal i Buskerud politidistrikt. Foto: Tore Meek / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Tror faktisk våre toppledere ikke forstår hva som er i ferd med å skje i politietaten som jeg i 28 år har vært så stolt av å være en del av. I stedet for å klage på at arbeidstakerne er endringsuvillige burde topplederne i distriktet komme seg «fram i skoa» og si at nok er nok mot sittende regjering,» skriver innsatsleder gjennom mange år i Drammen, Arne Guddal på Facebook.

Til Dagsavisen Fremtiden understreker han at han står bak hvert eneste ord i posten.

– Det er en enorm frustrasjon nå blant alle de jeg møter i mitt daglige virke som innsatsleder, ikke bare blant folk som jobber operativt: etterforskere, arrestforvarere og veldig mange ledere over meg sier akkurat det samme, sier Guddal.

Les også: – Flaks at det har gått bra til nå

– Tragedie

«Etter at omorganiseringen har begynt å virke i praksis, ser vi nå virkelig hva vi er i ferd med å gjøre. Vi raserer vår egen etat. Flere jeg kjenner har sluttet, vurderer å slutte. Erfarne «gamle» politifolk går bare og venter på å få avslutte på grunn av reformen. Denne reformen er en stor tragedie for det norske folk. Det er publikum, hvert enkelt menneske som trenger hjelp, som i hvert fall er min motivasjon til å være politimann i gata. Jeg skammer meg over hva jeg kan tilby dem i mange tilfeller.», skriver Guddal i sitt Facebook-oppgjør med den såkalte nærpolitirerefomen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politiets Fellesforbund slår alarm om politireformen: – Det er rett og slett blitt for mye

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når alt skal reformeres på en gang blir det så brutalt og voldsomt, og det gir seg utslag i masse frustrerte mennesker. Vi snakker om idealister som brenner for virket sitt, og for å hjelpe andre mennesker. Nå har det begynt å bre seg en håpløshet og en frykt for at det skal bli slik som dette framover, sier den erfarne innsatslederen til Fremtiden.

Det har vært flere presseoppslag om den nye felles operasjonssentralen for Sør-Øst politidistrikt i Tønsberg. Tillitsvalgte Silje Dølplads Johanson i Politiets Fellesforbund skriver i Politiforum om at innringere har måttet vente i opptil 40 minutter når de ringer inn til operasjonssentralen.

Eks-poiltimann: – Så forbanna at jeg kjenner det i magen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjører alene

Innsatsleder gjennom en årrekke i Søndre Buskerud Arne Guddal. Her sammen med Madi Larini i Drammen sentrum. Foto: Privat / Dagsavisen
Innsatsleder gjennom en årrekke i Søndre Buskerud Arne Guddal. Her sammen med Madi Larini i Drammen sentrum. Foto: Privat / Dagsavisen

– Det er galskap at folk ikke skal få hjelp når de ringer til politiet, sier Guddal, som selv har jobbet en del på den nye operasjonssentralen i den siste tida på grunn av en skade.

Ute i gata som innsatsleder har det ikke vært stort bedre.

– Det er sånn at jeg som innsatsleder kjører alene i politibilen seks av ti vakter. Da kjører Arne Guddal, som øverste taktiske nivå i distriktet, alene i politibilen. Da vi startet skulle det være tolv innsatsledere som kunne være makkerpar. Vi ble ikke flere enn seks. Når du spør om å få makker fra ulike driftsenheter er de så til beinet at det går ikke, sier politimannen med 28 års erfaring.

Les også: – Har feilet grovt

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sykdom i kulturen

Guddal liker svært dårlig hvordan krisen i forbindelse med reformen håndteres på mellomleder- og ledernivå i politiet.

– For meg er det en sykdom i kulturen når de som sitter på likt nivå med meg og høyere i etaten har en sånn taushet utad, mens de innad prater høyt om problemene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hvordan synes du politimester Christine Fossen har håndtert problemene?

– Jeg synes Christine Fossen er et fantastisk menneske med stor relasjonskompetanse, men jeg er helt uenig i det bildet hun tegner.

– Du skriver at du kjenner flere som har sluttet og flere som vurderer å slutte på grunn av denne reformen. Hvor mange er det snakk om?

– Bare den siste tida kjenner jeg tre stykker som har sluttet, og så kjenner jeg mange som prater mye om å slutte – selv om det at de sier det kanskje først og fremst er et uttrykk for frustrasjon.

Les også: Har lav tillit blant de ansatte i politiet

– Trist

– Arne Guddal og alle andre ansatte i Sør-Øst politidistrikt gjør hver dag, 24 timer i døgnet en strålende innsats til det beste for våre innbyggere. Vi er på jobb for innbyggernes trygghet, derfor er trist at en så erfaren og dyktig politibetjent som Arne Guddal opplever situasjonen slik akkurat nå, sier politimester i Sør-Øst politidistrikt Christine Fossen til Dagsavisen Fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Distriktet har vært gjennom en krevende fase i reformen, ifølge politimesteren.

– Jeg erkjenner at vi i starten har bemannet operasjonssentralen noe lavt, og har nå besluttet å øke bemanningen og iverksette andre tiltak både på sentralbord og operasjonssentralen. Vi har siden iverksettelsen av ny operasjonssentral i april fulgt nøye med på oppdragsmengde, antall henvendelser og arbeidsbelastning, sier politimesteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Man kan ikke bare gjemme seg bak blind lojalitet

En av grunnene til at det har vært vanskelig, er økonomien.

– Vår jobb er å sørge for trygghet, ro og orden for våre innbyggere, og nå er det på grunn av reformen mange som er slitne og frustrert. Vi sliter også med et meget stramt budsjett, og skulle gjerne hatt bedre rammer, sier hun.

– Du har fått kritikk i Politiforum for å ha sagt at du må forholde deg til rammene, fremfor å åpent kjempe for mer penger til distriktet...

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Min jobb er å skaffe mest mulig ressurser til Sør-Øst politidistrikt, og prioritere innenfor de ressursene vi har. Vi har en løpende dialog med politidirektoratet om vår budsjettsituasjon. Jeg er ærlig med dem om hvordan vi opplever situasjonen.

Fossen påpeker at budsjettet nå er på 1,4 milliarder i distriktet.

– Sør-Øst er et krevende distrikt, det er stort med hensyn til både geografi, antall innbyggere og straffesaker. Vi har flere oppdrag på operasjonssentralen vår enn de har i Oslo og Øst som har en større befolkning enn oss.

– Politiet ønsker seg alltid mer ressurser, men det vår jobb å prioritere det viktigste, sier Fossen.

Les også: Statsadvokaten i Oslo gir politireformen skylden for at det må gis mye strafferabatt

(Artikkelen er først publisert i Dagsavisen)