Meny

– Slik bør flyktningkrisa løses, Erna

må ta ansvar: Organisasjonene Amnesty og Norsk Folkehjelp mener at det er på tide at Norge tar inn flere flyktninger og asylsøkere. Bildet viser Moira-leiren på Lesvos i Hellas hvor beboere holdes inne og flertallet skal returneres. Foto: Tore Meek/NTB SCANPIX

– Den eneste ærlige begrunnelsen for å opprette asylmottak i Nord-Afrika er at vi ikke vil ha disse menneskene her, sier John Peder Egenæs i Amnesty.

Europas møte med flyktningkrisa sto på agendaen da EU avholdt krisemøte på søndag. Et av forslagene som ble reist, er å opprette asylmottak i Nord-Afrika for dem som søker opphold i Europa. Et forslag statsminister Erna Solberg har stilt seg positiv til. Det er en dårlig idé, mener organisasjonen Amnesty.

– Vi er ekstremt skeptiske til å opprette europeiske asylmottak i Nord-Afrika. Den viktigste grunnen er den lett gjennomskuelige baktanken: Den eneste ærlige begrunnelsen er at vi ikke vil ha disse menneskene her, sier generalsekretær John Peder Egenæs.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Keiserens nye klær

Egenæs mener at forslaget verken er originalt eller en løsning:

Ufin baktanke: John Peder Egenæs mener forslaget om asylsentre i Afrika bare betyr å flytte problemene til et annet sted. FOTO: AMNESTY

– Dette er å dytte ansvaret for flyktninger sørover til kontinentet som allerede huser 80 prosent av dagens flyktninger.

Egenæs påpeker at det allerede finnes mange flyktningleirer i regi av FN hvor mennesker venter på å få vurdert om de kan få flyktningstatus og bli sendt til Europa eller USA.

– Det eneste nye med dette forslaget er europeiske staters ansvarsfraskrivelse.

– Må beholde asylordning

Norsk folkehjelp mener det er mye uavklart rundt forslaget og er avventende:

– Om man kunne fått en ordning hvor folk på flukt i Afrika kunne slippe å krysse Middelhavet, så er det positivt, sier Henriette Westhrin.

Hun mener denne løsningen ikke må bli en erstatning for dagens rett til å søke asyl ved Norges grenser, understreker hun.

Asyl til flere: Henriette Westhrin mener at det må bli lettere å få opphold i Norge. FOTO: NORSK FOLKEHJELP

– Det kan ikke være sånn at en latinamerikansk aktivist må reise til Nord-Afrika for å søke asyl, sier hun.

Westrhin tror heller ikke at nye asylsentre er en løsning på kort sikt.

– Det må ikke bli en hvilepute å få på plass slike asylmottak i framtida. Det er mange utfordringer som må løses nå.

Foreslår tiltak

Både Norsk Folkehjelp og Amnesty er tydelige på at verdenssamfunnet må sørge for en bedre fordeling av ansvaret for migrantene. Det øverste punktet på lista over forslag

De har følgende forslag til statsministeren over hva Norge bør foreta seg for å bidra til å løse flyktningkrisa:

  • Ta imot flere kvoteflyktninger gjennom FN.
  • Gi opphold til søkere fra flere land (Norsk Folkehjelp).
  • Jobbe for at flere land tar imot flyktninger (Amnesty).
  • Gi ut flere visum (Amnesty).

Les også: Kong Harald: – Vi kan ikke ta imot hele Afrika

Vil øke kvoten

– Vi vet at det sitter mange flyktninger som har godkjent flyktningstatus rundt omkring i verden, sier Westhrin.

– Derfor bør vi øke antallet kvoteflyktninger. Vi må ivareta forpliktelsene vi har etter Flyktningkonvensjonen og sørge for at de som har behov for beskyttelse faktisk får det.

– Mer vekt på det humane

Generalsekretæren i Norsk Folkehjelp mener at man bør vurdere å gi opphold til flere:

– Jeg mener at vi må gi opphold til la folk som flykter fra land som Afghaniststan, som i dag får avslag. Vi må ha mer vekt på det humane enn det strenge i asylpolitikken, sier hun.

– Vi har for lenge hatt som mål at færrest mulig skal komme til Norge. Nå bør vi ha som mål at vi skal gi beskyttelse til de som har rett til det. I en verden med så mange alvorlige kriger, må Norge ta et større ansvar enn i dag.

– Bør gi ut flere visum

Amnesty er også opptatt av at flere skal kunne komme til Norge, men da uten å være flyktning eller asylsøker:

– Vi kan gjøre det lettere å søke visum og finne andre måter mennesker kan komme lovlig til våre land på, sier Egenæs.

– Det kan for eksempel bety å ta imot flere studenter, å gi rett til visum av helseårsaker, eller å gi ut flere arbeidstillatelser der det trengs arbeidskraft.

– USA og Asia kan ta imot

– Det viktigste er at verdens stater bør finne en måte å fordele ansvaret for dem som krysser våre grenser på, slik at Italia og Spania ikke blir de eneste som tar imot flyktninger, mener Egenæs.

Han peker på at USA løper fra sitt ansvar og at både golfstatene og asiatiske land også bør ta imot flyktninger.

– Derfor er det viktig å ha en overnasjonal prosess, og den bør helst skje gjennom FN.

Les også: Trumps innreiseforbud rettet mot muslimske land opprettholdes av amerikansk høyesterett

– Kan bety flere asylsøkere

Urealistisk: Solbergs forslag er lite overbevisende og kan øke antallet migranter, mener migrasjonsforsker Jørgen Carling.

– Jeg tror ikke dette vil fungere.

Migrasjonsforsker Jørgen Carling ved PRIO legger lite i statsministerens støtte til forslaget om europeiske asylsentre i Afrika. Han mener at det å stille seg positiv til forslaget i større grad handler om å vise velvilje enn om konkret politikk:
– For Erna Solberg er kostnaden ved å avvise forslaget stor, fordi det oppfattes som et konstruktivt forslag. Foreløpig er det mulig for europeiske ledere å si ja til forslaget, fordi man kan skyve utfordringene det innebærer foran seg, sier Carling.

– Kan øke antallet

Carling stiller seg spørrende til hvordan migrantene skal få tilgang til sentrene.

– Om de først må reise som båtflyktninger for så å bli sendt tilbake, vil man ikke få bukt med menneskesmuglingen, sier han.

På den andre siden vil det å la folk komme til sentrene for å registrere seg fort bidra til høyere søkertall.

– Det er mye enklere, tryggere og rimeligere å komme seg til Tunisia enn å forsøke å krysse Middelhavet. Det er ikke tvil om at det at det er dyrt og farlig å reise er det som holder antallet migranter nede, sier Carling.

– Kan bli flaskehals

Forskeren mener at asylsentrene fort kan bli oppsamlingsplasser.

– Dette kan bli en flaskehals, dersom de europeiske landene ikke blir enige om hvem som skal ta imot migrantene, sier han.

Carling sammenligner situasjonen med tilstanden i Norge for noen år tilbake da kommunene ikke ville ta imot de mange asylsøkerne som satt på mottak.

– Det løste seg etter hvert i Norge, men vi vet at det er liten vilje til å samarbeide i en del land i Europa.

Les også: Nederland forbyr burka og nikab: – Neste steg er å stenge alle moskeer

Denne saken ble først publisert hos Dagsavisen.no

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
05:16 Voldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak04:40 To sykloner treffer Australia04:33 Saksbehandlingstiden i politiet øker04:06 Frankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:38 Flere fjelloverganger stengt på grunn av uvær03:36 Forsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35 Kina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29 62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16 Minst 26 døde i bussbrann i Kina02:11 59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37 New Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17 Trumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05 Universitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38 Blodapparat trekkes fra markedet00:07 Mueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47 Mann siktet for drapsforsøk på politimann23:08 U21-landslaget slapp inn åtte mål22:56 England banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07 Mueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40 USA med rekordunderskudd i februar21:18 Overgrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48 Trump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27 Mann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24 To uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23 Menn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03 Johannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16 Forskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13 Norwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03 Trump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45 E6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08 Arnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00 Trump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30 Prest knivstukket i kirke i Canada17:28 Johannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09 Terrorofre hedret i Oslos største moské17:03 Tysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57 Fysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49 Trumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35 Utrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35 Hydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30 Bonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13 Tusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11 Kunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52 PR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51 En person tatt av skred i Lyngen15:40 Økt snøskredfare i store deler av landet15:34 Svært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22 NRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19 Klimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18 Sky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16 Rapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24 Sundby ber Klæbo leke seg14:07 Pågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04 Spiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52 Russer fratatt kappgang-gull fra 201313:41 Lærer sa opp jobben i streikeprotest13:40 Ikke mer skiflyging for Lindvik13:24 Skipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20 Vil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19 Bråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53 Lover oppløsning av tvangsfylker12:45 DNB og Danske Bank setter opp renta12:43 Frithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39 Flere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39 Minst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38 Spania – Norge på billigsalg12:21 Her streikar elevane i dag og dette er krava12:20 Stormsenter treffer Norge med full kraft11:54 Norsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41 Norsk 14-åring rekruttert av IS11:27 Pappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25 Sander Sagosen fra PSG til Kiel10:59 Snøskred over fylkesvei i Troms10:50 Frykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35 Jegerne blir digitale10:34 Nord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34 13-åring varslet om busskapring i Italia10:29 – SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20 Russland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11 – Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47 Henriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43 Elvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30 Lover troskap til EØS i Brussel09:15 Generalforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14 Hongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14 Politiet etterforsker flere muligheter08:40 Kristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50 Harald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49 Dødstallet stiger etter syklonen Idai07:49 To amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42 Rekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37 Fortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31 Mener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17 Norske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16 Moxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05 Hele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50 Dette skjer i dag05:44 Folkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41 Fredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36 Måling: Ap beholder makten i tre storbyer
Siste nytt
05:16NorgeVoldtektssiktet mann tiltalt i lignende sak04:40VerdenTo sykloner treffer Australia04:33NorgeSaksbehandlingstiden i politiet øker04:06VerdenFrankrike slår hardere ned på «gule vester»-protester03:38NorgeFlere fjelloverganger stengt på grunn av uvær03:36NorgeForsker tar til orde for å endre klimaregnskapet i landbruket03:35VerdenKina stanser import av rapsfrø fra Canada03:29Verden62 døde etter eksplosjon på kjemisk fabrikk i Kina02:16VerdenMinst 26 døde i bussbrann i Kina02:11Verden59 tyske IS-tilhengere og nesten 60 barn i varetekt i Syria01:37VerdenNew Zealand forbyr manifest knyttet til moskéangrep01:17VerdenTrumps stanser nye Nord-Korea-sanksjoner01:05NorgeUniversitetsansatte mottok kollegers private meldinger etter operatørfeil00:38NorgeBlodapparat trekkes fra markedet00:07VerdenMueller anbefaler ikke ytterligere siktelser etter Russland-granskningen23:47NorgeMann siktet for drapsforsøk på politimann23:08SportU21-landslaget slapp inn åtte mål22:56SportEngland banket Tsjekkia etter Sterling-hattrick22:07PolitikkMueller har levert sluttrapport om Russland-granskingen21:40PengerUSA med rekordunderskudd i februar21:18VerdenOvergrepsdømt prest ble engelsklærer i Den dominikanske republikk20:48PolitikkTrump langer ut mot europeiske bilprodusenter20:27NorgeMann med øks skutt av politiet på Skjetten20:24NorgeTo uker varetekt for korrupsjonssiktet i Nortura-saken20:23VerdenMenn pågrepet etter vandalisering av moskeer i Birmingham20:03SportJohannes Høsflot Klæbo vant sprinten i Québec19:16VerdenForskere skal ha avslørt Jupiters ukjente reise19:13NorgeNorwegian droppet ekstra varsellampe i MAX-flyene19:03VerdenTrump hevder IS-områdene i Syria er gjenerobret18:45NorgeE6 på Dovre stengt etter vogntogvelt18:08PolitikkArnstad ut mot regjeringens stille, byråkratiske sentralisering18:00PolitikkTrump vil ha valgkamprådgiver inn i sentralbankstyret17:30VerdenPrest knivstukket i kirke i Canada17:28NorgeJohannes Thingnes Bø vant skiskyttersprinten i Kollen og tangerte Fourcades verdenscuprekord17:09NorgeTerrorofre hedret i Oslos største moské17:03NorgeTysk politi mener å ha avverget terrorangrep16:57VerdenFysikere får tiden til å gå baklengs i en kvantedatamaskin16:49PolitikkTrumps Golan-utspill vekker sterke reaksjoner16:35VerdenUtrecht-siktet sier han var alene om angrep16:35NorgeHydro om cyberangrepet: Fortsatt alvorlig situasjon16:30NorgeBonde nektet å ha dyr etter vanskjøtsel16:13PolitikkTusk om brexit: – Håpet er det siste som dør16:11NorgeKunstnerne bak Black Box-teateret krever erstatning15:52KulturPR-veteran lite imponert over VGs håndtering15:51NorgeEn person tatt av skred i Lyngen15:40NorgeØkt snøskredfare i store deler av landet15:34NorgeSvært høy vannstand i vente i Trøndelag og Nordland15:22KulturNRK Satiriks lurte streikende skoleelever15:19NorgeKlimaaktivist Greta Thunberg hedres med pris15:18PolitikkSky News: May vurderer sju brexit-alternativer15:16PengerRapport: – Oljeselskaper bruker milliarder på å hindre klimatiltak14:24SportSundby ber Klæbo leke seg14:07NorgePågrepet etter bombetrussel mot Nav-kontor14:04VerdenSpiontiltalen mot Frode Berg er klar13:52SportRusser fratatt kappgang-gull fra 201313:41NorgeLærer sa opp jobben i streikeprotest13:40SportIkke mer skiflyging for Lindvik13:24SportSkipresidenten tok til motmæle mot Kristoffersen13:20NorgeVil fengsle korrupsjonssiktede i Nortura-saken13:19NorgeBråk etter klimademonstrasjon i Trondheim12:53PolitikkLover oppløsning av tvangsfylker12:45PengerDNB og Danske Bank setter opp renta12:43KulturFrithjof Jacobsen blir tv-produsent i Monster12:39VerdenFlere titall drept i islamistangrep i Burkina Faso12:39VerdenMinst 60 omkom i bussulykke i Ghana12:38SportSpania – Norge på billigsalg12:21PolitikkHer streikar elevane i dag og dette er krava12:20NorgeStormsenter treffer Norge med full kraft11:54NorgeNorsk jeger tiltalt for drapsforsøk i Sverige11:41NorgeNorsk 14-åring rekruttert av IS11:27SportPappa Kristoffersen ba alpinsjefen si opp jobben11:25SportSander Sagosen fra PSG til Kiel10:59NorgeSnøskred over fylkesvei i Troms10:50MotorFrykter én motorsyklist vil dø hver uke i sommer10:35NorgeJegerne blir digitale10:34VerdenNord-Korea har trukket seg fra felles koreansk kontor10:34Verden13-åring varslet om busskapring i Italia10:29Politikk– SMS-kontakten mellom oss har kun vært av praktisk karakter10:20VerdenRussland, Iran og Syria fordømmer Trumps utspill om Golanhøydene10:11Politikk– Stemplingen av oss skyldes at interesser står på spill09:47SportHenriksen spent foran landslagets realitetssjekk09:43NorgeElvestuen møtte horder av streikende ungdom09:30PolitikkLover troskap til EØS i Brussel09:15NorgeGeneralforsamlingen i NSB har godkjent nytt navn09:14VerdenHongkong vil bruke 680 millarder kroner på kunstige øyer09:14NorgePolitiet etterforsker flere muligheter08:40SportKristoffersen-saken: – Hodeplagget er indrefileten av eksponeringsplass07:50PengerHarald Eia tjente godt da han solgte «drømmeboligen»07:49VerdenDødstallet stiger etter syklonen Idai07:49VerdenTo amerikanske soldater drept i Afghanistan07:42PolitikkRekordtall for Senterpartiet i Troms og Finnmark07:37VerdenFortsatt tillit til Swedbanks toppsjef07:31PolitikkMener Giske kan kreve erstatning fra VG07:17NorgeNorske «ZombieLars» for skummel for svenske barn07:16PolitikkMoxnes: – Ernas EU-fest betales av arbeidsfolk07:05VerdenHele New Zealand samlet for ofrene i Christchurch05:50NorgeDette skjer i dag05:44NorgeFolkehøyskole-elev til sykehus etter dykkerulykke på Karmøy05:41VerdenFredssamtaler i gang igjen i Nicaragua05:36NorgeMåling: Ap beholder makten i tre storbyer
Populært