Sp-topper mest (hyper)aktive på Stortinget

Senterpartiets finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik har sammen med partikollega Kjersti Toppe vært den mest aktive stortingspolitikeren i vårsesjonen, målt etter antall stilte spørretimespørsmål, interpellasjoner og skriftlige spørsmål til statsrådene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Senterpartiets finanspolitiske talsmann Sigbjørn Gjelsvik har sammen med partikollega Kjersti Toppe vært den mest aktive stortingspolitikeren i vårsesjonen, målt etter antall stilte spørretimespørsmål, interpellasjoner og skriftlige spørsmål til statsrådene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva har Senterpartiets Sigbjørn Gjelsvik og Kjersti Toppe til felles? De har spurt og gravd mest av våre fremste folkevalgte det siste året.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingets egne tall viser at de to Sp-profilene ikke mindre enn 89 ganger har avkrevd statsminister Erna Solbergs (H) statsråder svar i form av spørsmål i den ordinære spørretimen, interpellasjoner og skriftlige spørsmål.

– Det er en effektiv måte å fungere som folkevalgt og ombud på, overfor velgerne som har valgt meg. Med denne regjeringens politikk er det ikke mangel på saker å ta opp, sier Toppe til NTB.

Hun sier at hun i opposisjonstilværelsen har gjort et bevisst valg om å være aktiv på Stortinget for å løfte fram både lokale og nasjonale saker og ta dem opp med aktuelle statsråder.

Mens nyinnvalgte Gjelsvik siden i fjor høst har frontet finanspolitikk for Sp, har Toppe i en årrekke vært partiets fremste profil i helsepolitiske spørsmål.

Takknemlighet

Legemiddelpriser, luftambulansesituasjonen i nord, IKT-sikkerhet, tannhelse og barnevern er bare noen av temaene Toppe har tatt opp. Men fører all spørringen til noe? Ja, mener Sp-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Langt fra alle svar er avklarende, men de er uansett et signal om at her er Stortinget og Sp på saken, sier hun.

– Min erfaring er at det er mange som følger med og blir takknemlige for at jeg løfter akkurat deres sak opp på statsrådens bord.

Gjelsvik har lenge vært opptatt av kampen mot regjeringens sukkeravgift, men avgiften lever fortsatt i beste velgående. Han spurte også finansminister Siv Jensen (Frp) om hun hadde tillit til at daværende ledelse i SSB var den rette, to dager før SSB-direktøren gikk av.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som folkevalgt har man et stort ansvar for å ta tak i saker som berører folk i deres hverdag. Da er spørsmål et viktig virkemiddel for å avdekke problemer og legge press på regjeringen, sier Gjelsvik til NTB.

Sp-dominans

Justispolitiker Emilie Enger Mehl (61 spørsmål), næringskomiteens leder Geir Pollestad (44) og Marit Knutsdatter Strand (47) i utdannings- og forskningskomiteen – alle fra Sp – kommer med på topp-ti-listen over de mest aktive politikerne, som dermed i stor grad domineres av partiet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den miljøpolitiske profilen Lars Haltbrekken (64) og sosialpolitiker Nicholas Wilkinson (56) representerer SV på listen, mens Ruth Grung i næringskomiteen er Arbeiderpartiets mest aktive politiker målt etter antall spørretimespørsmål, interpellasjoner og skriftlige spørsmål.

Også Bjørnar Moxnes og Per Espen Stoknes – ensomme svaler på Stortinget for henholdsvis Rødt og Miljøpartiet De Grønne – sniker seg med på topp-ti-listen, begge med 41 spørsmål.

Rekordmange forslag

Stortingets egen talldatabank viser at det i den første sesjonen i valgperioden 2017–2021 ble holdt 95 plenumsmøter og behandlet 411 innstillinger fra komiteene. Representantene har totalt stilt 2.239 spørsmål til regjeringen.

Stortinget har behandlet 452 saker denne sesjonen, i hovedsak proposisjoner og meldinger fra regjeringen som blir sendt til komitébehandling før de blir debattert og behandlet i plenum.

Stortinget har også behandlet rekordmange representantforslag det siste året, nærmere bestemt 208. Det er så vidt flere enn i 2016/2017, men langt flere enn de foregående fire årene.

Totalt sett er det Arbeiderpartiet som har stilt flest skriftlige spørsmål, med 617.