Dale ber Sverige rydde opp i norsk-svensk reinkonflikt

Svenske reinsdyr som beiter på norsk side har blitt kime til en vanskelig konflikt mellom norske og svenske reineiere. Det blir ett av temaene i Nordisk ministerråd denne uken. Illustrasjonsfoto: Helge Hansen / NTB scanpix
Svenske reinsdyr som beiter på norsk side har blitt kime til en vanskelig konflikt mellom norske og svenske reineiere. Det blir ett av temaene i Nordisk ministerråd denne uken. Illustrasjonsfoto: Helge Hansen / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) sier Norge selv vil ta grep mot svensk rein som beiter i Norge dersom svenske myndigheter ikke gjør det.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dale håper å løse opp i en langvarig konflikt mellom norske og svenske reineiere i nord når han tirsdag og onsdag denne uken møter sine nordiske landbrukskollegaer i Nordisk ministerråd i Haparanda i Sverige.

Han vil også be Sverige og Finland trappe opp innsatsen når det gjelder screening av rein for skrantesyke (CWD) under møtet.

– Fortrenger norsk reindrift

– Reinbeite-konflikten mellom norske og svenske reinbønder har vært fastlåst i flere år fordi svenskene ennå ikke har ratifisert en ny norsk-svensk beitekonvensjon etter at den forrige utløp i 2005, sier Dale til NTB.

De svenske og norske reinene beiter på begge sider av grensen, men Dale sier utfordringen for norske reineiere er at de svenske reinstammene er voksende, noe som gjør at de norske beitene blir brukt for hardt og beitet ned av svenske rein.

– Dette skjer nå i et slikt omfang at mange norske reineiere opplever at det utfordrer deres suverene rett til å bruke beitet. Vi har redusert antall rein veldig på norsk side, og vi kan ikke akseptere at svenske rein fortrenger norsk reindrift, sier Dale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Europeisk klimakamp skriker etter norsk gass

Truer svensk rein

Svenske og norske myndigheter ble opprinnelig enige om en ny konvensjon, men så valgte svenske myndigheter å ikke ratifisere den. Siden har svenske reindriftssamer basert seg på Lappekodicillen fra 1751. Denne loven gir svenske samer større beiterettigheter enn norske myndigheter tillater, mener de.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dale sier norske myndigheter er utålmodige etter å komme fram til en løsning. Hvis ikke, vil norske myndigheter ta egne skritt for å begrense andelen svenske rein på norsk side, sier han.

– Da må vi ta lovmessige skritt, slik at vi fra norsk side kan regulere ned den svenske bestanden på norsk side, slik vi har gjort med den norske bestanden, advarer Dale.

Han bekrefter at det kan være snakk om tusenvis av svenske dyr som da vil tas ut på norsk side.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Over hundre sauer drept av ulv i Nord-Østerdalen

Ber om økt testing

Under møtet vil Dale også be Sverige og Finland trappe opp screeningen av rein for skrantesyke. En smittsom variant av sykdommen ble påvist hos flere villrein i Nordfjella i Norge i 2016, samt hos tre elger og én hjort andre steder i landet. Det var første gang sykdommen ble påvist i Europa.

Dale sier Norge har tatt 30.000 prøver av norske dyr til nå og skal ta nye 30.000 prøver i år. Sverige og Finland er imidlertid bare pålagt å ta prøver av 2.000 dyr hvert år av EU. Det mener Dale er altfor lite.

– Jeg vil oppfordre til at de tar minst det dobbelte antall prøver, og at de også prioriterer å ta prøver i grenseområdene mot Norge, sier Dale.

Aktuelt: Rekordmange ulv registrert i Norge

Dale fastslår at omfattende prøvetaking både er ressurskrevende og dyrt, men mener det er avgjørende for å hindre spredning av smitte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er viktig at vi ikke bare driver ad hoc-screening i hvert land, men at vi signaliserer en felles interesse for å hindre at denne sykdommen sprer seg. Viltpopulasjonen kjenner jo ingen grenser. Det vil hjelpe vår håndtering dersom vi har tilstrekkelig kunnskap om et så stort område som mulig, påpeker han.

Dale sier forskerne ennå ikke vet helt sikkert hvorfor sykdommen kom til Norge. Han sier han håper årets omfattende testing vil vise at sykdommen nå er utryddet blant norske rein.

Aktuelt: Færre ulv i Skandinavia