Nye samtaler mellom Kiir og Machar

Sør-Sudans president Salva Kiir (bildet) hadde mandag nye samtaler med opprørslederen Riek Machar, men det er ikke kjent om dette brakte de bitre rivalene nærmere fred og forsoning. Foto: AP / NTB scanpix
Sør-Sudans president Salva Kiir (bildet) hadde mandag nye samtaler med opprørslederen Riek Machar, men det er ikke kjent om dette brakte de bitre rivalene nærmere fred og forsoning. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sør-Sudans president Salva Kiir har hatt nye samtaler med opprørslederen Riek Machar i et forsøk på å få en slutt på den fem år gamle borgerkrigen i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De to møttes mandag i Sudans hovedstad Khartoum med landets president Omar al-Bashir som tilrettelegger. Ugandas president Yoweri Museveni var også til stede.

– Jeg er her for å få en øyeblikkelig slutt på denne unødvendige krigen i landet vårt, og jeg håper at doktor Riek Machar er villig til å innse mitt poeng, sa Kiir før møtet.

– Det er en mulighet for fred og det fins en måte å oppnå fred på, sa Machar i sin første kommentar til journalister på over to år.

Hva som kom ut av møtet mellom de to bitre fiendene, er ikke kjent, men det antydes at de vil møtes igjen i Kenya i løpet av de kommende ukene.

Tviler

Kiir og Machar møttes også i forrige uke, da i Etiopias hovedstad Addis Abeba. Dette møtet, som var det første på to år, resulterte ikke i noe gjennombrudd.

– Vi har fått nok av Riek Machar, sa Sør-Sudans informasjonsminister Michael Makuei etter møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs ferske ambassadør i Sør-Sudan, Thomas Hushek, tviler på om samtalene mellom Kiir og Machar vil føre fram.

– Dette er bare en repetisjon av den feilslåtte avtalen fra 2015 og det kommet ikke til å virke, sier Hushek.

Kamp mellom folkegrupper

I 2013 ga president Salva Kiir visepresident Riek Machar sparken etter en langvarig maktkamp. De to mobiliserte sine respektive folkegrupper, dinka og nuer, til kamp.

Titusenvis er siden drept, og mer enn 2 millioner mennesker har flyktet til nabolandene. I tillegg er nærmere 2 millioner internt fordrevet, mens 7 millioner mennesker er avhengig av nødhjelp.

Etterforskere fra FN anklaget tidligere i år begge sider i krigen for systematiske og bestialske overgrep mot sivile.