EU nekter å gratulere Erdogan med seieren

Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble søndag gjenvalgt med 52,5 prosent av stemmene, men får ingen gratulasjon fra EU. Foto: AP / NTB scanpix
Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ble søndag gjenvalgt med 52,5 prosent av stemmene, men får ingen gratulasjon fra EU. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

EU nekter å gratulere Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan med valgseieren og mener at valgkampen var urettferdig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Velgerne hadde, som valgobservatørene fra OSSE har påpekt, et genuint valg, men forholdene under valgkampen var ikke likeverdige, heter det i en kunngjøring fra EUs utenrikssjef Federica Mogherini og EUs utvidelseskommissær Johannes Hahn.

– Unntakstilstanden har i tillegg resultert i begrenset forsamlings- og ytringsfrihet, også for mediene, heter det videre.

Analyse: «Hva skjer med Tyrkia, Nato, Russland og kurderne nå?»

Noen gratulasjon til Erdogan, som sikret seg 52,5 prosent av stemmene, kommer ikke fra EUs side, derimot en klar oppfordring:

– Tyrkia vil være tjent med å straks rette opp mangler som gjelder rettssikkerhet og innbyggernes grunnleggende rettigheter, heter det i kunngjøringen fra Mogherini og Kahn.

Aktuelt: OSSE kritiserer valget i Tyrkia

EU er også kritisk til den tyrkiske presidentens utvidede fullmakter, blant annet til selv å utnevne statsråder.

– Det nye systemet kan få vidtrekkende følger for demokratiet, mener Mogherini og Kahn.

Tyrkia har forhandlet med EU om medlemskap siden 2005, men prosessen har stanset helt opp, og landet har i stedet knyttet sterkere bånd til Russland og Iran.

Aktuelt: Mer makt i Erdogans hender

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden