Tvangssammenslåingen Finnmark-Troms:Rødt: – Én Ap-stemme nok til å velte Mælands spill om Finnmark

MED TROMS PÅ LAG? Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland hevder å ha Troms med seg i sammenslåingsprosessen med Finnmark. I så fall må Ap delta.
MED TROMS PÅ LAG? Kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland hevder å ha Troms med seg i sammenslåingsprosessen med Finnmark. I så fall må Ap delta. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire partier i Troms sier nei til å delta i nemnda for sammenslåing med Finnmark, så lenge Finnmark ikke er med. – Vil Ap være Mælands soldater for tvangssammenslåing? spør Jens Ingvald Olsen (Rødt).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeidet i organet kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland (H) er avhengig av i prosessen for å tvangssammenslå Finnmark og Troms, står i fare for ikke å bli vedtaksdyktig etter norsk lov.

Rødts fylkestingsrepresentant i Troms, Jens Ingvald Olsen, utfordrer Arbeiderpartiet til å slutte seg til Rødt, Sp, SV og MDG og utebli fra møtet i den såkalte fellesnemnda mellom Finnmark og Troms, som Mæland har innkalt 13. august.

Fellesnemnda, som fylkestinget i Finnmark tordag besluttet de ikke vil være med i, er etter loven avgjørende for sammenslåing av de to fylkene mot deres vilje. Men organet blir vedtaksdyktig bare hvis minst halvparten av representantene møter.

En halv time etter vedtaket i Finnmark torsdag, sendte Mæland ut en ny forskrift. Den legger opp til at Troms får 19, Finnmark (som ikke møter) 9 representanter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge en forskrift i april skulle nemnda bestå av 19 fra Troms og 17 fra Finnmark.

Mæland avhengig av Ap i Troms

SPRENGKRAFT: – Det vil sprenge Ap i fillebiter her i nord, hvis de blir med på Monica Mælands opplegg, sier Jens Ingvald Olsen (Rødt). Foto: Privat
SPRENGKRAFT: – Det vil sprenge Ap i fillebiter her i nord, hvis de blir med på Monica Mælands opplegg, sier Jens Ingvald Olsen (Rødt). Foto: Privat

– Den eneste forskjellen fra april til den nye forskriften, er at flere representanter fra Troms må unnlate å møte i fellesnemnda, for at den ikke skal bli vedtaktsdyktig, sier Olsen til ABC Nyheter.

Det ville vært nok om to fra Troms ikke møtte i en fellesnemnd med opprinnelig 19 pluss 17 representanter.

– Nå må det minst seks til for at det skal være mindre enn halvparten av de 28 nemndsmedlemmene møter, forklarer Rødt-politikeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Status nå er at alle fra Finnmark uteblir. De fire partiene fra Troms som har sagt det samme, har fem representanter. Dermed må samtlige av Arbeiderpartiets sju representanter stille for at Mælands nemndsmøte skal kunne fatte vedtak.

– Mæland må ha snakket med Ap

– Én fraværende Ap-stemme er nok til å velte Monica Mælands spill om Finnmark, konkluderer Jens Ingvald Olsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil Ap vise solidaritet med Finnmark, eller være Monica Mælands soldater? spør han.

– I pressemeldinga som fulgte forskriften i går, skriver Mæland at at hun vet at Troms med tungt hjerte har påtatt seg jobben med å gjøre dette alene. Hvem har hun snakket med i Troms da? sier Olsen og konkluderer:

– Det kan ikke være andre enn Ap hun har snakket med.

Arbeiderpartiet er størst i Troms, har fylkesordføreren og fylkesrådslederen samt sju av fellesnemndas 19 representanter fra Troms.

– Er Mæland så utspekulert at de gjør dette for å sprenge Ap i Troms og Finnmark i fillebiter? Det vil skje hvis Ap deltar i departementets opplegg, sier Olsen.

– Fylkestinget er gira på å komme i gang

– Vi får ta det når vi kommer til 13. august. Vi er innkalt til et lovlig møte, og det har nå jeg tenkt å møte på, sier Arbeiderpartiets fylkesordfører i Troms, Knut Werner Hansen, til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi får se hva departementet kommer opp med av dagsorden da. Situasjonen er vanskelig, legger han til.

STRITTER MOT: Synnøve Søndergaard (Ap). Foto: Sametinget
STRITTER MOT: Synnøve Søndergaard (Ap). Foto: Sametinget

Røds Jens Ingvald Olsen er uenig i at fellesnemnda uten Finnmark blir et lovlig møte. Han henviser til at det ifølge loven må møte minst tre fra hver part til et fellesmøte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Arbeiderpartiets fylkesrådsleder Willy Ørnebakk viser til at Troms Fylkesting både i desember 2017 og mars 2018 gikk inn for en regionreform.

– I vedtaket i mars ba Fylkestinget om at statsråden må på banen hvis det ikke blir tilslutning til den fremforhandlede avtalen. Fylkestingets henvendelse innebar at hun må lage mandat, avgjøre sammensetningen og innkalle til konstituerende møte, sier Ørnebakk til ABC Nyheter.

– Fylkestinget i Troms er gira på at nemnda må komme i arbeid selv om partene ikke ble enige, legger han til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må tenke seg om

– Troms har hele veien vært klar på at man ønsker en regionreform velkommen. Det med nye oppgaver har vært det primære. Da det ble klart at dette ville innebære en ny fylkesinndeling, var Fylkestinget likevel positiv, men men mente at det måtte skje på frivillig basis, sier Ap-politikeren.

– Fire partier sier nå at de ikke vil møte i fellesnemnda. Hvordan stiller Ap seg nå til å stille der og drive prosessen videre?

– Svaret må henge i lufta. Ganske mange momenter har dukket opp siste døgnet. Nå er det behov for noen og enhver å bruke sommerukene til å tenke seg om.

– Ifølge Rødts Jens Ingvald Olsen står Ap overfor valget mellom å være solidarisk med Finnmark, eller soldat for Monica Mæland. Hva sier du?

– Vi må finne de kloke valgene. Da må mange personer involvere seg sammen. Det som synes soleklart, er at stortingsvedtaket innebærer at alle overføringer av penger kommer til å foregå mellom departementet og de nye fylkeskommunene fra 1. januar 2020. Nå må vi sikre oss at vi klarer å betale penger til alle kollektivselskapene, at alle skal få lønn januar 2020 og hele pakka. Her må vi planlegge godt før vi bastant konkluderer med veien videre, svarer Willy Ørnebakk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Søndergaard stusser

Ifølge Arbeiderpartiets fylkestingsrepresentant Synnøve Søndergaard, som også sitter i Sametinget og er en av de oppnevnte representantene til fellesnemnda, har ikke partiet avgjort om de vil stille er eller ikke.

– Men Troms Ap har gjort det klart at det er uaktuelt for oss å bli brukt som alibi for Monica Mæland, sier Søndergaard til ABC Nyheter.

– Partilederen vår har sagt vi ikke kommer til å bidra til politiske vedtak om Finnmark der Finnmark ikke er til stede, dersom vi stiller i fellesnemnda, forteller hun.

– Hvor har Monica Mæland det fra at hun vet at Troms fylkeskommune nå tar på seg ansvaret for å starte arbeidet i fellesnemnda alene?

– Det stusser jeg fælt over. Det er ikke representativt for mitt ståsted. Det er stor motstand i Troms også mot regjeringas reform, framholder Søndergaard.

ABC Nyheter har bedt Kommunal- og moderniseringsdepartementet avklare kilden for påstanden om at Troms vil gjøre arbeidet alene.