Valgobservatører nektet innreise til Tyrkia

Søndag er det duket for presidentvalg og valg på ny nasjonalforsamling i Tyrkia. Foto: Emrah Gurel/AP/ NTB scanpix
Søndag er det duket for presidentvalg og valg på ny nasjonalforsamling i Tyrkia. Foto: Emrah Gurel/AP/ NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

To valgobservatører fra Organisasjonen for sikkerhet og samarbeid i Europa (OSSE) er nektet innreise til Tyrkia i forkant av søndagens valg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Observatøren Jabar Amin, som tilhører det svenske Miljöpartiet, ble stoppet da han landet på flyplassen i Istanbul torsdag.

– Da jeg ankom passkontrollen, ventet sikkerhetstjenesten på meg. De tok passet mitt og tok meg med et annet sted, sier Amin til det svenske nyhetsbyrået TT.

– Det er uakseptabelt at en valgobservatør er nektet innreise til Tyrkia. Vi har bedt om en forklaring fra tyrkiske myndigheter, sier den svenske utenriksministeren Margot Wallström.

Også en tysk valgobservatør, Andrej Hunko fra venstrepartiet Die Linke, er nektet innreise. Hunko fikk beskjed fra Tyrkias representant til OSSE om at han ikke er velkommen som valgobservatør. Han fikk beskjeden før han satte seg på flyet i Wien, der OSSEs hovedkvarter ligger.

Tysklands utenriksdepartement opplyser at både de og OSSE er «i kontakt med Tyrkia og oppfordrer til at forbudet heves».

I et brev fra OSSE som AFP har sett, uttrykker organisasjonen skuffelse og sier det er beklagelig at Hunko og Amin har blitt nektet innreise «angivelig på grunn offentlige politiske ytringer.»