EU-domstolen: Marine Le Pen må tilbakebetale nær 3 millioner kroner i EU-midler

Frankrikes ytre høyreleder Marine Le Pen fikk ikke medhold i EU-domstolens første instans. Hun anker saken til domstolens øverste instans. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB scanpix
Frankrikes ytre høyreleder Marine Le Pen fikk ikke medhold i EU-domstolens første instans. Hun anker saken til domstolens øverste instans. Foto: Laurent Cipriani / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-domstolen har fastslått at den franske ytre høyrepolitikeren Marine Le Pen må tilbakebetale nær 3 millioner kroner i EU-midler.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Beslutningen er i tråd med EU-parlamentets krav fra 2016. Le Pen avviste kravet og anket saken til EU-domstolens første instans.

Le Pen er tidligere presidentkandidat og leder av partiet Nasjonal samling, som tidligere het Nasjonal front.

Anklagene går ut på at hun har misbrukt EU-midler som skulle brukes til å lønne en medarbeider i forbindelse med arbeid hun utførte som EU-parlamentariker. Pengene skal i stedet ha gått til partiarbeid i Frankrike.

Tirsdag kom EU-domstolen fram til at Le Pen må betale tilbake nær 300.000 euro, tilsvarende 2,84 millioner kroner, til EU-parlamentet, ifølge avisen Le Monde.

Le Pen varsler at hun vil anke kjennelsen til en høyere instans i EU-domstolen.

– Denne avgjørelsen er ikke basert på innholdet i saken, men på et prosedyreaspekt. Vi kommer til å anke avgjørelsen, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-domstolen mener at Le Pen ikke har greid å bevise at medarbeideren utførte noe som helst arbeid knyttet til Le Pens rolle som EU-parlamentariker.

Ifølge en kilde i EU-parlamentet har man allerede greid å inndrive 60.000 euro ved å holde tilbake deler av lønningen hennes.

Le Pen var medlem av EU-parlamentet fra 2009 til 2017.