Krise i Europarådet: Jagland møter Putin i Moskva

Thorbjørn Jagland er generalsekretær i Europarådet.
Thorbjørn Jagland er generalsekretær i Europarådet. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russland risikerer å bli kastet ut av Europarådet. Nå skal generalsekretær Thorbjørn Jagland møte president Vladimir Putin for å prøve å finne en løsning.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jagland skal onsdag møte både president Vladimir Putin og utenriksminister Sergej Lavrov i den russiske hovedstaden, opplyser Europarådet.

Bakteppet for møtet er en voksende krise i forholdet mellom Russland og Europarådet.

– Situasjonen har utviklet seg til å bli et spørsmål om hvorvidt Europa ønsker å ha Russland med i Europarådet eller ikke, og hvorvidt Russland ønsker å bli i Europarådet, forklarer Jaglands pressetalsmann Daniel Höltgen.

Ifølge ham er Jaglands mål å forhindre en ytterligere opptrapping.

– Som leder for organisasjonen ønsker han selvfølgelig å unngå utvisning, noe som kan bli et sannsynlig utfall neste år hvis de ikke betaler bidragene sine, advare Höltgen.

Aktuelt: «Jagland forble passiv tross gjentatte varsler om angivelig korrupsjon»

Innbetalinger

Konflikten har oppstått på grunn av Russlands annektering av Krim-halvøya og støtte til væpnede opprørere i Øst-Ukraina. Som en reaksjon på Russlands handlinger bestemte Europarådets parlamentarikerforsamling seg i 2016 for å frata Russland stemmeretten i forsamlingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I fjor sommer svarte Russland ved å stanse sine innbetalinger til Europarådet. Neste pengebidrag skulle normalt ha blitt innbetalt mot slutten av juni.

Så langt er det ikke kommet signaler om noe gjennombrudd i diskusjonene.

Aktuelt: Putin lovet innringere å gjenreise Russlands økonomi

Kritiske røster

I midten av april fikk Jagland kritikk fra flere hold for sin innsats som leder for Europarådet. Ian Liddell-Grainger, leder for den konservative partigruppen i Europarådets parlamentarikerforsamling (PACE), skrev blant annet følgende i et brev til nordmannen:

«Med tanke på din manglende styring med organisasjonen, din forakt for parlamentarikerforsamlingen og manglende forsøk på å gjøre noe med korrupsjonen i din organisasjon, bør du nå vurdere din stilling».

Les hele saken: Europarådet-topp ber Jagland vurdere sin stilling

I oktober 2017 leverte også Utenriksdepartementet en formell klage på Jagland etter et Facebook-innlegg om norsk politikk.

Desember samme år ble Jagland også bedt om å vurdere sin stilling i Nobelkomiteen.

Jagland om den vonde statsministertiden: – Jeg har følt en veldig skyld