Lordene påfører May nytt brexit-nederlag

Statsminister Theresa May er neppe fornøyd med mandagens vedtak i Overhuset. Foto: AP/NTB scanpix
Statsminister Theresa May er neppe fornøyd med mandagens vedtak i Overhuset. Foto: AP/NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overhuset i Storbritannia gjør et nytt forsøk på å sikre Parlamentet større mulighet til å avvise brexit-avtalen med EU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Medlemmene av Overhuset stemte mandag for et forslag som innebærer at den framforhandlede brexit-avtalen må godkjennes av Parlamentet.

Tanken er at de folkevalgte skal ha muligheten til å sende regjeringen tilbake til forhandlingsbordet hvis avtalen ikke er god nok.

Et lignende forslag ble vedtatt av Overhuset tidligere i år. Dette ble overkjørt av de valgte representantene i Underhuset i forrige uke, men nå har Overhuset gjort et lignende vedtak med et enda større flertall.

Dermed sendes saken på nytt tilbake til Underhuset.

Resultatet kan bli at regjeringen fratas muligheten til å ta Storbritannia ut av EU uten først å ha oppnådd en avtale om skilsmissen, skriver avisa The Guardian.

Dette har vært statsminister Thersa Mays ris bak speilet hvis de folkevalgte stemmer nei til brexit-avtalen under forutsetningene regjeringen så langt har etablert.

Forslaget som nå er vedtatt i Overhuset, ble fremmet av den konservative visegreven Hailsham - også kjent under navnet Douglas Hogg.