Trump til angrep på europeiske ledere: – Innvandring har ført til voldsomme endringer av Europas kultur

President Donald Trump under en pressekonferanse i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix
President Donald Trump under en pressekonferanse i Det hvite hus. Foto: Evan Vucci / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs president Donald Trump mener at tyskerne vender seg mot sine ledere fordi innvandring bidrar til voldsomme endringer av Europas kultur.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I flere Twitter-meldinger mandag går den amerikanske presidenten hardt ut mot innvandringspolitikken flere europeiske land har ført de siste årene.

– Tysklands folk vender seg mot sine ledere idet innvandring utfordrer den allerede skjøre Berlin-koalisjonen. Kriminaliteten i Tyskland øker. Stor feil over hele Europa da det ble sluppet inn millioner av mennesker som har endret kulturen deres så sterkt og voldsomt, skriver Trump på Twitter mandag.

– Vi vil ikke at det som skjer med innvandringen i Europa, skal skje med oss, skriver han videre.

Aktuelt: Trumps innvandringspolitikk vekker avsky i USA

Tyskland forbundskansler Angela Merkel i samtale med Donald Trump. Foto: Leah Millis / Reuters
Tyskland forbundskansler Angela Merkel i samtale med Donald Trump. Foto: Leah Millis / Reuters

Merkel i knipe

Meldingen fra Trump oppfattes som en kommentar til konflikten mellom statsminister Angela Merkel og hennes egen innenriksminister Horst Seehofer.

Merkel og Seehofer har lenge vært på kollisjonskurs når det gjelder asylpolitikken, men uenigheten ble spesielt synlig etter at Seehofer i forrige uke varslet en allianse med Østerrike og Italia for å få ned antall flyktninger og migranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Seehofer krever at Merkel finner en felles asylpolitisk løsning med andre EU-land innen to uker. Hvis ikke, vil ministeren gi grensepolitiet ordre om å nekte migranter og flyktninger innreise.

Mens Merkel leder det kristendemokratiske CDU, kommer Seehofer fra CDUs mer konservative søsterparti CSU fra Bayern. Forslaget om en toukersfrist skal ha fått enstemmig støtte i hans eget parti.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er midt oppe i en svært, svært alvorlig situasjon, sa Alexander Dobrindt, gruppeleder for CSU i Forbundsdagen før helgen.

Trump under press

Amerikanske innvandringsmyndigheter ved grensen til Mexico har den siste tiden begynt å skille foreldre og barn som kommer til den amerikanske grensen for å søke asyl.

USAs nye grensepraksis

  • President Donald Trump har innført strengere kontroll ved USAs grense mot Mexico.
  • Justisminister Jeff Sessions kunngjorde i april at migranter som forsøker å ta seg ulovlig over grensa, vil bli behandlet som kriminelle, pågrepet og internert.
  • Tusenvis av migranter er siden internert, og nærmere 2.000 barn er tatt fra foreldrene og satt i egne interneringsleire.
  • Praksisen med å tvangsskille barna fra foreldrene har høstet sterk kritikk fra kirkesamfunn, menneskerettighetsgrupper og både demokratisk og republikansk hold.
  • Demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, kaller atskillelsen av barn og foreldre «barbarisk».
  • USAs tidligere førstedame Laura Bush stempler i et innlegg i Washington Post Trumps politikk som «grusom og umoralsk».
  • FN kritiserer også praksisen og anklager amerikanske myndigheter for å bryte menneskerettighetene.

(NTB)

Per onsdag i forrige uke var 11.351 innvandrerbarn internert, adskilt fra sine foreldre i 100 leire i en rekke amerikanske delstater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Praksisen blir fordømt av Demokratene, menneskerettsaktivister og enkelte av Trumps republikanske partifeller.

Demokraten Pramila Jayapal besøkte nylig 174 kvinner som ble pågrepet ved grensen, og holdes i en føderal anstalt i byen SeaTac i delstaten Washington:

«De ble tvunget til å etterlate barna sine i et rom, og da de kom tilbake var barna borte», sa kongressmedlemmet fredag, ifølge New York Times.

En av kvinnene skal ha fortalt politikeren at en grensevakt sa fangene «burde la alle sine venner hjemme få vite at dette er hva som skjer om de forsøker å ta seg ulovlig inn i USA.»

Donald Trump avviser kritikken som er rettes mot innvandringsmyndighetene.

Presidentfruer på banen

Både presidentfrue Melania Trump og den tidligere førstedamen Laura Bush har tatt til orde mot praksisen, sammen med opposisjonspolitikere: Laura Bush anklager Trump for grusom innvandringspolitikk

Artikkelen fortsetter under annonsen

Melania Trump uttalte søndag at hun «hater å se barn skilt fra sine familier, og håper begge partier kan komme sammen.» Ved å legge ansvar på «begge parter» er hennes uttalelser i tråd med ektemannens påstander om at praksisen skyldes opposisjonspartiets tidligere lovgivning på området.

Tidligere førstedame Laura Bush sammenlignet praksisen med interneringen av japansk-amerikanere under andre verdenskrig. «Det er umoralsk og knuser mitt hjerte», skrev hun i et sjeldent politisk utspill, i en kronikk i Washington Post søndag.

Les mer om saken: Trumps innvandringspolitikk vekker avsky i USA