Seehofer: – Ingen planer om å felle Merkel

Innenriksminister Horst Seehofer sier han og CSU ikke har noen interesse av å felle Angela Merkels regjering, men sier partiet vil ha en løsning for å kunne avvise asylsøkere ved grensen. Arkivfoto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix
Innenriksminister Horst Seehofer sier han og CSU ikke har noen interesse av å felle Angela Merkels regjering, men sier partiet vil ha en løsning for å kunne avvise asylsøkere ved grensen. Arkivfoto: Matthias Schrader / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tysklands innenriksminister sier hans parti ikke har noe ønske om å felle statsminister Angela Merkel. Regjeringen er fastlåst i en strid om tysk asylpolitikk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Horst Seehofer leder det kristeligsosiale partiet CSU, som er det bayerske søsterpartiet til Merkels kristeligdemokratiske CDU. Han har tatt til orde for at Tyskland skal kunne avvise asylsøkere som allerede er registrert i andre europeiske land. Merkel er imot dette og mener en ensidig tysk avgjørelse om å legge om linjen i asylpolitikken vil svekke EU.

Konflikten har ført til en maktkamp på høyeste nivå i tysk politikk. Mandag møtes ledelsen i CSU, et møte som kan føre til at Seehofer får fullmakt til å tvinge gjennom sitt krav. Dersom han gjør det og åpent trosser Merkel, mener mange observatører at hun er nødt til å sparke ham ut av regjeringen.

Det kan i sin tur føre til at den skjøre koalisjonen som kom på plass i mars etter nesten seks måneder med politisk hestehandel, kan kollapse. Det betyr i så fall ikke bare slutten for dagens regjering, men for en flere tiår lang konservativ allianse i Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bærekraftig løsning

– Ingen i CSU har noen interesse av å felle statsministeren, oppløse det parlamentariske samarbeidet mellom CDU og CSU eller sprenge regjeringskoalisjonen, sier Seehofer til avisen Bild.

– Men vi ønsker en bærekraftig løsning for å kunne avvise flyktninger ved grensen.

I en kronikk i avisen Frankfurter Allgemeine skriver Seehofer at Tyskland må ha rett til å stoppe dem som ikke har krav om å slippe inn i landet. Han sier målet er en gjensidig akseptabel løsning, og han skriver at det er avgjørende at et EU-toppmøte i slutten av måneden fatter beslutninger som anerkjenner byrden Tyskland bærer i innvandringspolitikken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Valg i Bayern

CSU prioriterer for tiden det forestående valget i Bayern. Innbyggerne i den sørtyske delstaten går til urnene i oktober, og CSU forsøker å dempe oppslutningen om det innvandringskritiske partiet Alternativ for Tyskland (AfD)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guvernør Markus Söder – også han fra CSU – og partiets fremste parlamentariker på riksplan i Tyskland, har vært enda tydeligere enn Seehofer i sitt krav om rask innsats på innvandringsfeltet. Söder sier det er på tide å få slutt på «asylturisme».

Da Seehofer selv var guvernør i Bayern, var han en av dem som kom med skarpest kritikk av Merkels avgjørelse om å åpne grensene for den store flyktningstrømmen i 2015. Selv om bølgen av flere grunner har lagt seg, får Tyskland fortsatt 11.000 nye asylsøkere i måneden.

Merkel sier hun vil benytte det kommende toppmøtet til å holde samtaler med andre land om migrasjon. Allerede på mandag møter hun Italias statsminister Giuseppe Conte, som leder en ny populistisk regjering. Hans innenriksminister Matteo Salvini, fra det innvandringskritiske partiet Ligaen, har lovet å deportere titusener av migranter.

Tirsdag møter Merkel Frankrikes president Emmanuel Macron.