Migrantskip splitter europeiske stormakter: – Italia er ikke lenger slave av Europa

VIDEO: Italias innenriksminister mener det er på tide at andre europeiske land tar sin del av ansvaret for flyktningene. 
Artikkelen fortsetter under annonsen

Italias innenriksminister Matteo Salvini sier Italia ikke lenger er Europas dørmatte. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Salvini har gjentatte ganger lovet å begrense antall innvandrere til landet, som har tatt imot mer enn 700.000 siden 2013.

Lørdag skrev han på sin Facebook-side at han vil hindre ytterligere to migrantskip i å legge til havn i italienske havner.

– Det er tegn på at noe er i endring. Vi er ikke lenger Europas dørmatte, skriver Salvini, som en kommentar til at de 629 afrikanerne fra redningsskipet Aquarius samme dag ankom Valencia i Spania etter å ha blitt nektet adgang i Italia.

De to skipene tilhører de tyske organisasjonene Sea-Watch og Mission Lifeline, som begge seiler under nederlandsk flagg.

– Disse folkene burde vite at Italia ikke lenger ønsker å være delaktig i ulovlig innvandring, så de får finne seg noen andre ikke-italienske havner å dra til, skriver statsråden.

Salivini er inneriksminister i Italias nye populistiske regjering, som består av det sterkt høyreorienterte og innvandringskritiske partiet Ligaen og den populistiske Femstjernersbevegelsen. De har fått kritikk fra flere hold for å nekte migrantskipet Aquarius å legge til kai.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Avvist av Italia og Malta

De første av de 629 migrantene og flyktningene fra redningsskipet Aquarius, som ble avvist av både Malta og Italia tidligere denne uken, ankom Valencia like før klokken 6.30 søndag morgen med den italienske kystvaktens båt Dattilo.

Både Malta og Italia nektet å ta imot afrikanerne. Spanske myndigheter ga deretter grønt lys og sa de 629 personene kunne få gå i land i Valencia. Aquarius ble regnet for å være for overfylt til å seile videre, og Italia sendte derfor av gårde to marine- og kystvaktfartøy som tok om bord flere av passasjerene med kurs for Spania.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I Spania ble de søndag tatt imot av over 2.000 personer, inkludert 1.000 frivillige fra Røde Kors og 470 oversettere.

Det tredje fartøyet, Orione fra den italienske kystvakten, var ventet å ankomme Valencia senere søndag.

Høye bølger førte til forsinkelser for skipene som har tilbakelagt 1.500 kilometer på strekningen fra farvannet mellom Malta og Italia og fram til Valencia.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ikke lenger slave av Europa

Det var forrige helg redningsskipet Aquarius, som tilhører den fransk-tysk-italienske hjelpeorganisasjonen SOS Mediterranée, reddet de 629 migrantene utenfor Libyas kyst.

VIDEO: Over 600 migranter fraktes fra migrantskipet Aquarius:(saken fortsetter under videoen)

Italias nei til å ta imot migrantbåten har ført til spenning mellom italienerne og Frankrike. Etter at den nye regjeringen i Roma satte foten ned, i tråd med sine valgløfter, fikk de streng beskjed fra Paris om at den slags «kynisme og uansvarlighet» var høyst beklagelig.

Under et valgarrangement i Seregno nær Milano søndag, sa Salvini at Italia «er et land som ikke lenger er okkupert av og ikke lenger slave av Europa». Han oppfordret Spania og andre EU-land til å fortsette å ta imot migranter og flyktninger som blir plukket opp til sjøs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Under samme valgarrangement sa Seregnos ordførerkandidat Ilaria Cerqua, som har støtte fra Salvini, at en stemme på henne betyr «ingen asylsøkere, ingen romfolk-leire, ingen moskeer».

– Det er nok! Det er en plikt å redde liv, men det er ingen plikt å gjøre Italia til en enorm flyktningleir. Nå stenger vi havnene, tvitret Italias innenriksminister Matteo Salvini mandag.

SE VIDEO: Dødens hav: Flere har aldri omkommet i Middelhavet enn i 2016