Hellas og Makedonia avslutter 27 år lang navnestrid

Den greske utenriksministeren Nikos Kotzias ankom landsbyen Psarades søndag for å skrive under på avtalen med sin makedonske motpart. Foto: AP / NTB scanpix
Den greske utenriksministeren Nikos Kotzias ankom landsbyen Psarades søndag for å skrive under på avtalen med sin makedonske motpart. Foto: AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Utenriksministrene fra Hellas og Makedonia har skrevet under på en avtale som skal avslutte en 27 år lang strid ved å endre Makedonias navn til Nord-Makedonia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den historiske avtalen ble undertegnet av Hellas' utenriksminister Nikos Kotzias og Makedonias utenriksminister Nikola Dimitrov i greske Psarades, som ligger ved bredden av innsjøen Prespa, der grensen går mellom de to landene samt Albania.

Statsminister Tsipras kunngjorde avtalen han hadde gjort med Makedonias statsminister Zoran Zaev tirsdag.

Den 27 år gamle navnestriden har sin bakgrunn i at Hellas' nordligste provins også heter Makedonia, og greske nasjonalister mener at navnet ikke kan brukes av andre land. Derfor meislet den greske statsministeren Tsipras kunngjorde ut en avtale med Makedonias statsminister Zoran Zaev.

Avtalen innebærer at landet Makedonia skifter navn til Nord-Makedonia, mens den greske regionen med samme navn beholder det. Avtalen innebærer også at Hellas slutter å blokkere nabolandets søknader om medlemskap i NATO og EU.

Avtalen som nå er underskrevet må imidlertid ratifiseres av begge lands nasjonalforsamlinger. Dessuten skal den godkjennes gjennom en folkeavstemning i Makedonia. Makedonias grunnlov må også endres innen utgangen av året.

Makedonias president Gjorge Ivanov har imidlertid varslet at han vil nedlegge veto mot avtalen, og det endelige utfallet er dermed usikkert.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden