Bøhler ber Listhaug være «ærlig»: – Frp-statsrådene har oversett advarslene fra Arbeiderpartiet

Ap-politiker Jan Bøhler tror politiet kan ha dysset ned situasjonen, men mener Frp-statsrådene har et selvstendig ansvar.
Ap-politiker Jan Bøhler tror politiet kan ha dysset ned situasjonen, men mener Frp-statsrådene har et selvstendig ansvar. Foto: NTB Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Bøhler (Ap) sier han advarte Frps justisministre «konkret og kraftig», og ber regjeringen være ærlig på at bekjempelse av de kriminelle gjengene ikke er blitt prioritert. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Anders Anundsen, Per Willy Amunden og Sylvi Listhaug har oversett faresignalene og advarslene. Det er mulig deler av politiet har dysset ned situasjonen, men som øverste leder har du et ansvar for å holde deg oppdatert og undersøke de advarslene som kommer fra Stortinget, sier Jan Bøhler til ABC Nyheter.

Det pågår en brutal kamp om det lukrative narkotikamarkedet i Oslo, og den kriminelle gjengen Young Bloods, som består av personer med ulik etnisk bakgrunn, de siste årene brukt bortføring som maktmiddel for å skremme sine konkurrenter.

Mens Frp har sittet i regjering, har kriminalitetsbildet i Oslo øst og sørøst, inkludert gjengkriminalitet forverret seg siden 2016, skriver Oslo statsadvokatembeter i en fersk tilsynsrapport, som ABC Nyheter har lest.

Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Da ABC Nyheter konfronterte de tidligere justisministrene Per-Willy Amundsen og Sylvi Listhaug med hvordan denne utviklingen kan ha skjedd på Frp sin vakt, uttalte Listhaug at deler av politiet har dysset ned problemene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg opplever det som at deler av politiet har dysset ned en del av disse problemene og insistert på at de har kontroll. Det er mulig det var helt riktig da jeg ble fortalt det, men i så fall har det vært en voldsom eskalering i saken de siste månedene, uttalte Listhaug i en epost til ABC Nyheter.

Bakgrunn: Listhaug: – Politiet har insistert på at de har kontroll

Politiets svar: – Listhaug har fått fyldig informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har blitt advart

I februar slo Jan Bøhler alarm i ABC Nyheter. Han fryktet politiet var i ferd med å miste grepet om Oslos kriminelle underverden.

– Det er blitt en eskalering i og mellom gjengene. Det har oppstått rivaliserende fraksjoner og nye konstellasjoner innad i gjengene. Det er en mer ustabil situasjon i gjengmiljøene enn på veldig lenge, sa Ap-politikeren til ABC Nyheter.

Bøhler bor selv på Oslo øst og har fulgt gjengmiljøet tett i over ti år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han sier han siden 2015 har blitt advart av politifolk som jobber med organisert kriminalitet.

– Politifolk som jobber med organisert kriminalitet og kriminelle gjenger har tatt opp med meg bekymringen for at denne oppgaven er fjernet fra regjeringens og Politidirektoratets årlige marsjordre eller tildelingsbrev av budsjett til politidistriktene. Noe som betyr at de ikke lenger var noe politiet skulle prioriterer og rapportere om.

– Samtidig ble alle org. krim-seksjonene etter politireformen lagt inn i store enheter, noe mange fryktet ville bety en svekkelse av arbeidet mot gjengkriminelle.

Arbeiderpartiets Jan Bøhler er bekymret for utviklingen i Oslo øst. Her sammen med Hans Sverre Sjøvold. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter
Arbeiderpartiets Jan Bøhler er bekymret for utviklingen i Oslo øst. Her sammen med Hans Sverre Sjøvold. Foto: Mads Fremstad / ABC Nyheter

Dette advarte Bøhler også mot i ABC Nyheter i fjor.

– Hvorfor har ikke Frp-statsrådene tatt denne bekymringen på alvor? spør Bøhler.

– Det er mulig Listhaug har rett i at deler av politiet har dysset ned situasjonen, men hun eller de andre Frp-statsrådene har ikke lyttet eller tatt grep når det er kommet bekymringer Stortinget, sier Bøhler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les saken: Ap frykter politireformen gir kriminelle gjengledere spillerom

Fire ganger i 2018 har han på Stortinget tatt opp sin bekymring rundt gjengkriminaliteten, og bedt regjeringen ta grep for å ta ut bakmennene.

ABC Nyheter har samlet inn videomateriale hvor Bøhler har advart Frp-statsrådene. Se video nedover i saken!

Bøhler (Ap) mener politiet har jobbet reaktivt i tunge, kriminelle miljøer og ikke klart å fange bakmenn.

– Det er interessant at de som har styrt landet i fem år ikke kan rekke en hånd i været, som politiet gjør, og si: vi har ikke prioritert dette feltet selv om vi burde det, sier Jan Bøhler til ABC Nyheter.

– Har ikke vært prioritert

– Jeg har tatt opp den alvorlige utviklingen med alle de fire justisministrene Frp har hatt siden 2013. De har styrt justispolitikkene hele tiden mens den eskalerende utviklingen i gjengmiljøene har vært. De har ikke mye å slå seg på brystet med, sier Bøhler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Allerede i 2016 tok han opp den negative utviklingen med daværende justisminister Anders Anundsen (Frp) i Stortinget.

– I 2016 hadde vi en interpellasjon i Stortinget med Anundsen, hvor jeg uttrykte bekymring rundt at arbeidet opp mot organisert kriminalitet og kriminelle gjenger var fjernet fra regjeringens og Politidirektoratets årlige marsjordre eller tildelingsbrev til politidistriktene, sier Bøhler.

I dag står det ikke et ord ord om organisert kriminalitet eller kriminelle gjenger i tildelingsbrevet til politiet i 2018.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når jeg har spurt politiet om hvordan dette slår ut, sier de at de måles på antall utsendinger av de med ulovlig oppold og tilrettelagte barneavhør og flere andre saker. Det er klart det er viktige saker, men da må regjeringen innrømme at de har nedprioritert gjengkriminalitet, sier Bøhler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så sent som 9. mai tok han igjen om bekymringen om at organisert kriminalitet ikke er en del av tildelingsbrevet med justisminster Tor Mikkel Wara.

– Svaret er alltid det samme. De skryter av mitt engasjement, men vil ikke detaljstyre politiet. Sannheten er at arbeidet er blitt nedprioritert, og det burde statsrådene satt seg inn i og forstått.

SE VIDEO: Her advarer Bøhler justisminister Wara

– De har et eget ansvar for å sette seg inn i situasjonen

Bøhler advarte Per-Willy Amundsen i Stortinget 21. januar 2017. Den gang oppfordret Bøhler Frp-statsråden til å iverksette et eget gjengprosjekt.

Bakgrunn: Bøhler: – Politiet har ikke vært så tett på som tidligere

Det avfeide Amundsen, og svarte at han ikke ville detaljstyre politiet.

– Man kan godt si at man ikke vil detaljstyre politiet, men det er også ansvarsfraskrivelse og manglende styring hvis man ser at det arbeidet som gjøres ikke lykkes, sier Bøhler til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SE VIDEO: Her advarer Bøhler justisminister Amundsen

Advarte Listhaug i februar

Bøhler mener det er urovekkende at Amundsen og Listhaug nå mener politiet har dysset ned situasjonen.

8. februar advarte Bøhler Listhaug mot at arbeidet er svekket og at politireformen har gitt gjengene spillerom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det avviste Listhaug.

– Statsrådene har ikke tatt sitt ansvar. De sier indirekte at politiet har unndratt informasjon, men de har et eget ansvar for å sjekke ut situasjonen. Jeg snakker jevnlig med politifolk som har pekt på denne utfordringen lenge.

– Statsråden har et eget ansvar for å høre på debatter i Stortinget og sjekke ut situasjonen. De har skrytt av meg og sier det er positivt på at jeg har mye greie på det og er engasjert, men de har alle fire fått nok av advarsler. Listhaug og Amundsen ikke bare skylde på politiet, men høre på Stortinget og vi som er ombud for befolkningen, sier Bøhler.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ulldott

Han mener han i åresvis har møtt en «ulldott».

– I de årene jeg har advart har jeg møtt en ulldott, de lytter og hører, men det skjer ingen ting. Jeg har fått ros for engasjementet og velvilje, men de har sagt at de ikke vil detaljstyre.

Bøhler understreker at han mener situasjonen er så alvorlig, at det ikke er tiden for kraftsalver og polemikk.

– Jeg tviler ikke på at Frp er bekymret, men Frp-statsrådene har ikke gjort noe med det som er tatt opp i Stortinget og skaffet egen informasjon. Nå kan de faktisk ikke skylde på politiet.

SE VIDEO: Listhaug advares av Bøhler: Avviser at arbeidet er svekket

Johansen: – De har ikke løftet en finger

I helgen publiserte VG en rekke saker, og avslørte hvordan Oslos største gjengtrussel, Young Bloods, har vokst frem i ti år uten at politiet har klart å stoppe dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, er sjokkert over uttalelsene til Listhaug og Amundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er nytt lavmål fra Listhaug og Amundsens side. De har begge vært justisministere og sittet med ansvaret, men de er tydeligvis ikke fornøyd med egen innsats. De har jo ikke løftet en finger for å adressere disse problemstillingene, sier Johansen til ABC Nyheter.

Listhaug og Amundsen anklaget Ap-byrådslederen for å ha sagt at «problemer med innvandring og kriminalitet ikke eksisterer.»

Byrådsleder Raymond Johansen hilser på justisminister Sylvi Listhaug og politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold (th) under folkemøtet på Holmlia i vinter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Byrådsleder Raymond Johansen hilser på justisminister Sylvi Listhaug og politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold (th) under folkemøtet på Holmlia i vinter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Mange av dem som sitter nederst ved bordet i dag har minoritetsbakgrunn. De siste årene har fattigdommen i Oslo skiftet farge. Det er fattigdom og dårlig levekår som har gitt grobunn for denne kriminaliteten. Men Frp vil som alltid heller snakke om hudfarge enn hva som er de underliggende årsakene. Det er med respekt å melde en avsporing, sier Johansen.

– Mange av disse ungdommene som er løpegutter for disse kriminelle er norske statsborgere. Født og oppvokst her i byen. Det er våre unger. Hva er det egentlig Frp mener når de forsøker å gjøre dette til et spørsmål om innvandring? Tror de det løser problemet for disse ungdommene, eller er det sånn at de vil sende norske ungdommer ut av landet?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener Frp nå må slutte å skylde på andre og ta det ansvaret de selv har i regjering.

– Jeg må spørre de to tidligere justisministrene: Hva vil egentlig FrP? Tidligere denne uken kritiserte de politiet for at politiet er sosionomisert. At de tar for lett på kriminelle. Nå sier Listhaug at politiet nærmest har ført henne bak lyset og skjult informasjon. Fortsatt har FrP justisministeren. Hva vil de gjøre? Har de ikke tillit til politiet? Hva vil Frp på Stortinget be justisministeren sin gjøre? spør Johansen.

Aktuelt: – Listhaug har vært mer opptatt av sjokkerende utspill enn å ha oversikt

Oslo 20180508. Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen ( Ap) Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Oslo 20180508. Byrådsleder i Oslo Raymond Johansen ( Ap) Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix