Senterpartiet utelukker kun Rødt og MDG fra framtidig regjeringssamarbeid

Senterpartiet vil ikke i regjering sammen med Rødt eller MDG, men kan tenkes å regjere med Rødt som støtteparti.

SER RØDT: Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad vil ikke ha Rødt i regjering, men kan tenkes å regjere med dem som støtteparti.
SER RØDT: Trygve Slagsvold Vedum og Marit Arnstad vil ikke ha Rødt i regjering, men kan tenkes å regjere med dem som støtteparti. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kom fram da partileder Trygve Slagsvold Vedum og parlamentarisk leder Marit Arnstad på en pressekonferanse onsdag oppsummerte det politiske året som har gått.

Der kom det fram at Rødt er ett av opposisjonspartiene Sp gjerne samarbeider med i visse saker, som EØS-spørsmål.

– Det er ikke aktuelt å delta i en regjering med Rødt, gjorde imidlertid Slagsvold Vedum klart på spørsmål fra pressen.

Arnstad hørtes ut til å gå lenger i å ta avstand fra enmannsgruppa til Bjørnar Moxnes:

– Noe formalisert samarbeid som er avhengig av Rødt, er ikke aktuelt.

Bare to partier utelukket

Hva da om Rødt, slik det ser ut til på meningsmålingene nå, kommer over sperregrensa ved stortingsvalget i 2021, og får en gruppe som en rødgrønn regjering blir avhengig av?

– Trygve Slagsvold Vedum slo fast at regjeringssamarbeid med Rødt er uaktuelt. Mener du det også er utelukket for en regjering med Sp å ha et formalisert samarbeid med dem som støtteparti?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er det Trygve sier, jeg mener med formalisert samarbeid, klargjør Arnstad overfor ABC Nyheter.

– Men kan du ha dem som støtteparti for en regjering der Sp deltar?

– Det vil jeg ikke forskuttere. Det vi sier fra om, er at det å gå i regjering med Rødt eller MDG, ikke er aktuelt, er alt Arnstad vil si.

– Er det andre partier Sp ikke kan tenkes å gå i regjering med?

– Nei. Det er disse to partiene som står så langt fra oss på endel saker, at vi tror spennet blir for stort. Det sa vi fra om før stortingsvalget i 2017, svarer Arnstad.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha alternativ

Senterpartiet utelukker dermed kun Rødt og MDG fra mulig samarbeid i regjering. Samtidig er vi i en periode der Arbeiderpartiet viser langvarig nedgang i oppslutningen på meningmålinger.

– Er det aktuelt for Sp å danne en sentrum-høyre-regjering dersom Ap forblir for svakt til å skape en rødgrønn regjering i overskuelig framtid?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener det viktige er å ha et alternativ til dagens regjering. Vi ser den sentraliseringspolitikken som Høyre og Frp driver som et stort samfunnsproblem for Norge og ønsker et alternativ til den politikken. Vi mener fortsatt at den mest aktuelle samarbeidspartneren vår er Ap, sier Arnstad.

– Resultatene ved neste stortingsvalg avgjør hvordan dette kan slå ut. Arbeidet vi ser i Stortinget i dag gir ikke grunnlag for å tenke i en annen retning, konkluderer hun.