SV sjokkert over Listhaugs politi-kritikk:

– Listhaug har vært mer opptatt av sjokkerende utspill enn å ha oversikt over justisfeltet

Stortingsrepresentant for SV, Kari Elisabeth Kaski holdt apell på Holmlia i vinter.
Stortingsrepresentant for SV, Kari Elisabeth Kaski holdt apell på Holmlia i vinter. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

SV reagerer sterkt på Sylvi Listhaugs utspill om at politiet har «dysset ned problemene». Kari Elisabeth Kaski (SV) mener Listhaugs utspill viser at hun ikke har hatt kontroll i justisdepartementet. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gang på gang har Frps justisministre forsvart og skrytt av politiets arbeid opp mot de kriminelle gjengene i Oslo.

– Politiet jobber svært godt, sa Per-Willy Amundsen da han var justisminister i 2017.

I helgen nektet nåværende justisminister Tor Mikkel Wara å kommentere politiets innsats.

Bakgrunnen er en betydelig forverring i gjengmiljøet i Oslo.

Young Bloods

Dette skrev ABC Nyheter om situasjonen i februar:

ABC Nyheter er kjent med at det for tiden pågår en brutal kamp om det lukrative narkotikamarkedet i Oslo øst.

Der har den kriminelle gjengen Young Bloods, som består av personer med ulik etnisk bakgrunn, de siste årene brukt bortføring som maktmiddel for å skremme sine konkurrenter.

I 2016 ble en mann kidnappet på Ljan i Oslo og ført til en leilighet på Holmlia. Der skal han ha blitt holdt fanget i et kott, slått med jernrør og truet med pistol. Etter to dager ble han sluppet fri.

Fem personer fra det kriminelle miljøet i hovedstaden har de siste ukene sittet i Oslo tingrett, tiltalt for å ha stått bak bortføringen.

Gjengmedlemmene i Young Bloods har også et tett samarbeid med albansk mafia i Norge og Sverige, får ABC Nyheter opplyst fra flere kilder.

Kriminalitetsbildet i Oslo øst og sørøst, inkludert gjengkriminalitet, er forverret siden 2016, skriver Oslo statsadvokatembeter i en fersk tilsynsrapport, som ABC Nyheter har lest.

I helgen publiserte VG en rekke saker, og avslørte hvordan Oslos største gjengtrussel, Young Bloods, har vokst frem i ti år uten at politiet har klart å stoppe dem.

Les saken: Ap frykter politireformen gir kriminelle gjengledere spillerom

Listhaug: – Politiet har insistert på at de har kontroll

I et intervju med ABC Nyheter onsdag legger de tidligere justisministrene Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen skylden på politiet og Arbeiderpartiet.

– Jeg opplever det som at deler av politiet har dysset ned en del av disse problemene og insistert på at de har kontroll. Det er mulig det var helt riktig da jeg ble fortalt det, men i så fall har det vært en voldsom eskalering i saken de siste månedene, skriver Listhaug i en epost til ABC Nyheter.

– Dette er konsekvenser av en feilslått innvandrings- og integreringspolitikk over lang tid. Mange av de ungdomskriminelle er andre generasjons innvandrerungdom som er født og oppvokst i landet. Da har integreringen sviktet, sa Per-Willy Amundsen.

Listhaug og Amundsen skylder på Arbeiderpartiet

– Det er merkelig at Raymond Johansen og Arbeiderpartiet som lenge har sagt at slike problemer med innvandring og kriminalitet ikke eksisterer, skal nå plutselig refse oss for å ikke gjøre nok, sier Per-Willy Amundsen som henviser til at flere Ap-politikere har snakket om utviklingen i ungdomskriminalitet som «svartmaling».

Listhaug legger til at hun opplevde det som at politiet sa at de hadde store problemer på Oslo Øst, og at flere har varslet om dette før, men at Norge var langt fra «svenske tilstander»

– Jeg deltok blant annet på et folkemøte på Holmlia etter nok en eskalering i forholdene. Det har også vært mange mediesaker med både bilbranner, kriminalitet, drap og narkotika over lengre tid, og jeg husker at jeg var på Grønland og hadde møter med blant annet politiet hvor jeg uttrykte bekymring for Oslo Øst i august 2016. Arbeiderpartiet møtte dette med at jeg krisemaksimerte og «svartmalte» bydelen, sier Listhaug.

SV-Kaski: – Frp er gode til å skylde på absolutt andre

– I denne saken er det en total ansvarsfraskrivelse fra Listhaug, Amundsen og Wara. Frp er gode til å skylde på absolutt alle andre, sier stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski til ABC Nyheter.

Hun påpeker at partiet har styrt justisdepartementet og innvandringspolitikken i fem år.

– Det holder ikke å skylde på andre. Med seg i bildet går det an å ta meg seg at de frem til 2015 har vært med å styre Oslo i 18 år, hvor Listhaug også var byråd. Er det en politiker som kunne preget bildet er det Sylvi Listhaug.

Kari Elisabeth Kaski. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Kari Elisabeth Kaski. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Kaski mener det er tydelig at Listhaug ikke har hatt kontroll over politiet.

– Jeg synes det rett og slett er oppsiktsvekkende at en statsråd opptrer på den måten og kritiserer politiet slik. Man kan stille seg spørsmål hvor god kontakt Listhaug har hatt med politimiljøet, sier SV-toppen.

Hun mener uttalelsene og det Listhaug har forsvart i Stortinget, er et bevis på manglende politisk kontroll.

Bakgrunn: Listhaug nekter for at politireformen gir gjengledere spillerom

– Justisfeltet har åpenbart manglet politisk ledelse og kontroll. Listhaug har vært mer opptatt av å si sjokkerende ting i media enn å lede og ha oversikt over justitsfeltet. Resultatet er at hun har latt det skure og gå. Hun har bevilget for lite penger til politiet og forstått for lite av hvilke utfordringer politiet har opp mot gjengmiljøet, sier Kaski.

Ap har advart Listhaug

Gjentatte ganger har Arbeiderpartiet og Jan Bøhler advart om at politiets innsats opp mot bakmennene har sviktet.

– Jeg frykter regjeringen legger opp til reaktiv etterforskning der man rykker ut ved enkelthendelser og ikke aktivt setter ned en gruppe som kan jobbe med å ta bakmennene over lengre tid, sa Bøhler til ABC Nyheter i 2017.

Bakgrunn: Slår full alarm om gjeng-Oslo: – En ustabil situasjon

Kaski mener Listhaug ikke har forstått problematikken i Oslo.

– Listhaug og regjeringen har vært lite interessert i målrettet innsats. Man må ha en permanent innsats mot bakmennene for å hindre ny rekruttering og bryte opp gjengene, sier Kaski.

I april stemte regjeringspartiene ned et forslag om å styrke politiet for å bekjempe gjengkriminalitet i utsatte bydeler, påpeker Kaski.

I tillegg mener hun «innvandringskortet» er en avsporting.

– Jeg mener innvandring er en avsporing fra Fremskrittspartiet. Hadde man stanset innvandring i Norge til dag, hadde ikke det gjort noe for ungdommen som dras inn i disse miljøene. Oppsvingen i ungdomskriminalitet har kommet de siste årene. Nå ber jeg Frp delta i en konstruktiv debatt istedenfor å bare skylde på andre.

SE VIDEO: Listhaugs forsvarte politiets arbeid mot gjeng-kriminelle

Personvernpolicy