Gang på gang har Frp-statsrådene forsvart politiets gjeng-arbeid

Listhaug: – Politiet har dysset ned problemene og insistert på at de har kontroll

<p>Tidligere justisminister Sylvi Listhaug og politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold.</p>
Tidligere justisminister Sylvi Listhaug og politimesteren i Oslo, Hans Sverre Sjøvold. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Mens justisminister Tor Mikkel Wara nekter å svare på om politiets arbeid mot «Young Bloods» har vært godt nok, har forgjengerne Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen forsvart og skrytt av politiets arbeid. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kriminalitetsbildet i Oslo øst og sørøst, inkludert gjengkriminalitet, er forverret siden 2016, skriver Oslo statsadvokatembeter i en fersk tilsynsrapport, som ABC Nyheter har lest.

Fremskrittspartiet har sittet med regjeringsansvaret på justisfeltet siden 2013.

I helgen publiserte VG en rekke saker, og avslørte hvordan Oslos største gjengtrussel, Young Bloods, har vokst frem i ti år uten at politiet har klart å stoppe dem.

Politiet har underkommunisert utfordringene, mener tidligere justisminister Sylvi Listhaug.

– Voldsom eskalering

– Jeg opplever det som at deler av politiet har dysset ned en del av disse problemene og insistert på at de har kontroll. Det er mulig det var helt riktig da jeg ble fortalt det, men i så fall har det vært en voldsom eskalering i saken de siste månedene, skriver Listhaug i en epost til ABC Nyheter.

ABC Nyheter har i to dager forsøkt å få Listhaug og Per-Willy Amundsen i tale.

Nåværende justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) ville i helgen ikke svare på om politiet gjør en god nok jobb.

– Jeg kan ikke vurdere, jeg vil ikke svare på det. Jeg opplever at de tar det på alvor. Karakterisering vil jeg ikke gjøre nå. Det kan vi kanskje komme tilbake til senere, sa han til VG.

Negativ utvikling på Frps vakt

Det er en helt annen tone enn forgjengerne til Wara.

Gang på gang har Per-Willy Amundsen (Frp) og Listhaug forsvart politiets arbeid opp mot kriminelle gjenger i hovedstaden.

Overfor Arbeiderpartiet har de flere ganger avvist at arbeidet er svekket gjennom politireformen.

I dette intervjuet med ABC Nyheter svarer de to tidligere statsrådene på hvordan den negative utviklingen i gjeng-Oslo kan ha skjedd på Frp sin vakt.

Les: Arbeiderpartiet frykter politireformen vil gi gjengledere spillerom

Politimester Hans Sverre Sjøvold og John Roger Lund. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter

Forsvarte arbeidet senest i februar

I februar forsvarte Listhaugs politiets arbeid i Stortinget. Hun var ikke bekymret da Jan Bøhler (Ap) advarte mot politiet jobber reaktivt i tunge, kriminelle miljøer og ikke klarer å fange bakmenn.

Hun roste Bøhler for engasjementet, men sa videre at hun ikke ville detaljstyre politiet.

På et folkemøte på Holmlia samme måned uttrykte Listhaug full tillit til politiets arbeid.

SE VIDEO: Her forsvarer Listhaug politiet

Frp-Amundsen i juli 2017: – Politiet jobber svært godt

Listhaugs forgjenger Per-Willy Amundsen har også ved en rekke anledninger forsvart og skrytt av politiets arbeid.

– Jeg oppfatter at politiet prioriterer gjengkriminalitet, en type kriminalitet som ikke skal få fortsette. Politiet har selv gitt signaler at de har handlefrihet. Det vil ikke tjene saken å øremerke midler, kanskje tvert i mot, sa daværende justisminister Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter i juli i fjor.

– Vi skal ha tillit til politiets prioriteringer, la han til.

Senere samme måned gikk han enda lenger i å skryte av politiets arbeid:

– Politiet jobber svært godt, setter inn ressurser tidlig, det er de i ferd med å lykkes med, sa Amundsen.

– Må anerkjenne at dette ikke er noe vi kan fikse over natten

– Hvordan kan dette ha skjedd på deres vakt? Har det manglet politisk styring?

– Dette er konsekvenser av en feilslått innvandrings- og integreringspolitikk over lang tid. Mange av de ungdomskriminelle er andre generasjons innvandrerungdom som er født og oppvokst i landet. Da har integreringen sviktet. Allerede da jeg var innvandringspolitisk talsmann for Frp for mange år siden varslet vi om denne utviklingen. Frp dro til Malmö i Sverige allerede i 2009. Da mente et samlet pressekorps og andre partier at vi bare svartmalte Sverige. Det har siden bare gått verre, og det har blitt nærmest lovløse tilstander i enkelte deler av Sverige. Politiet har også sagt at de har mistet kontrollen, sier Per-Willy Amundsen til ABC Nyheter.

HAR FORSVART POLITIET: Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
HAR FORSVART POLITIET: Sylvi Listhaug og Per-Willy Amundsen. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Vi må anerkjenne at dette ikke er noe vi kan fikse over natten. Dette er noe som tar tid, og det er ingen europeiske byer som har lykkes med dette. Vi har advart mot denne utviklingen over lang tid. Vi må slutte med at politiet skal være sosialarbeidere, men heller håndheve lov og orden. Noe av det viktigste vi kan gjøre er å gjeninnføre ungdomsstraff og sørge for at de som er grove kriminelle blir satt i fengsel, sier Listhaug

– Frp har hatt justisministeren i fem år: Flere ganger har dere forsvart/skrytt av politiets arbeid opp mot gjengene?

– Politiet har gjort mye godt arbeid, men det er ingen tvil om at det har vært en eskalering den senere tiden. Vi har flere ganger gitt mer penger til politiet i Oslo, og spesielt i områder som Oslo Øst, allerede som innvandringsminister var jeg sammen med Anders Anundsen og ordnet en pakke med både integreringstiltak og penger til politiet i 2016. Det har også blitt satset tungt på Oslo-politiet med FrP i regjering, svarer Listhaug.

SE VIDEO: Listhaug buet på etter innvandrings-utspill

Mener Ap har skyld

Amundsen og Listhaug mener Arbeiderpartiet har sin del av skylden.

– Det er merkelig at Raymond Johansen og Arbeiderpartiet som lenge har sagt at slike problemer med innvandring og kriminalitet ikke eksisterer, skal nå plutselig refse oss for å ikke gjøre nok, sier Per-Willy Amundsen som henviser til at flere Ap-politikere har snakket om utviklingen i ungdomskriminalitet som «svartmaling».

Listhaug legger til at hun opplevde det som at politiet sa at de hadde store problemer på Oslo Øst, og at flere har varslet om dette før, men at Norge var langt fra «svenske tilstander»

– Jeg deltok blant annet på et folkemøte på Holmlia etter nok en eskalering i forholdene. Det har også vært mange mediesaker med både bilbranner, kriminalitet, drap og narkotika over lengre tid, og jeg husker at jeg var på Grønland og hadde møter med blant annet politiet hvor jeg uttrykte bekymring for Oslo Øst i august 2016. Arbeiderpartiet møtte dette med at jeg krisemaksimerte og «svartmalte» bydelen, sier Listhaug.

Les også: Oslo-politiet slår alarm om voldelige ungdomsgjenger

Sjøvold: – Innsatsen har ikke vært god nok

Driftsleder for Enhet Øst i Oslo-politiet, John Roger Lund, kunne i februar ikke avklare om situasjonen var forverret.

– Det er vanskelig for meg å svare på om det er forverret, men det er helt klart en rivalisering, sa Lund til ABC Nyheter.

Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold sa til VG tirsdag at innsatsen på Holmlia ikke har vært god nok.

– Jeg har en ramme penger som jeg er forpliktet til å holde meg til. Og per dato er det en altfor liten ramme, sa Sjøvold til avisen.

Det har ikke lyktes å nå Sjøvold onsdag.

Politimester Hans Sverre Sjøvold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Politimester Hans Sverre Sjøvold. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

I februar forsvarte han arbeidet opp mot gjengene i Oslo.

– Vi har nok ressurser til å sette inn god aktivitet her nå, vi kan ikke skylde på noe annet. Nå har vi også fått en god styrking fra regjering og storting, sa Sjøvold til ABC Nyheter.

– Hvor mange jobber aktivt opp mot bakmennene?

– Det er ganske mange. Som det ble sagt under møtet her har det vært en betydelig opptrapping siden i fjor sommer.

– Dere sier dere har nok ressurser, men hvordan kan da skyteepisoder skje?

– Dersom vi skulle vært så mye politi ute at vi skulle kunne forebygge en hver hendelse av den karakteren der hadde det vært mye politi ute. Vi kan ikke ha et system for vi skal være over alt til en hver tid hvor det kan skje et eller annet. Det tror jeg ingen kan forvente av oss. Men vi må kunne etterforske disse sakene på en god måte, og nærvær vil også gi trygghet for beboerne. Det er svært viktig.

SE VIDEO: Politi-toppene forsvarte gjeng-arbeidet i februar

Personvernpolicy