IMF og WTO advarer mot amerikansk proteksjonisme

Tysklands statsminister Angela Merkel (til høyre) tok imot IMF-direktør Christine Lagarde og WTO-sjef Roberto Carvalho de Azevedo til et møte i regjeringskontorene i Berlin mandag. Foto: Bernd von Jutrczenka, Pool / AP / NTB scanpix
Tysklands statsminister Angela Merkel (til høyre) tok imot IMF-direktør Christine Lagarde og WTO-sjef Roberto Carvalho de Azevedo til et møte i regjeringskontorene i Berlin mandag. Foto: Bernd von Jutrczenka, Pool / AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix

Amerikansk proteksjonisme kan skade verdensøkonomien, advarer toppene i IMF og WTO etter et møte med Tysklands statsminister Angela Merkel i Berlin.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Merkel tok mandag imot lederne i Det internasjonale pengefondet (IMF) og Verdens handelsorganisasjon (WTO) i Berlin etter at USAs president Donald Trump på dramatisk vis trakk sin støtte til G7-ledernes slutterklæring om handel i helgen.

– De økende proteksjonistiske tendensene gir oss klare motiver og muligheter til å uttrykke sterk støtte til det multilaterale handelssystemet, heter det i en felles uttalelse mandag kveld fra møtet i Berlin.

Merkel og IMF-sjef Christine Lagarde advarer om at selv om den globale veksten ventes å være på 3,9 prosent i år, så kan proteksjonisme skade verdensøkonomien på sikt. Trumps beslutning om å innføre høy toll på import av stål og aluminium fra nære allierte, har vakt kraftige reaksjoner.

«Solen skinner fortsatt», men det blir stadig mørkere for hver dag, og spesielt etter helgens G7-toppmøte, uttalte Lagarde.

WTO-sjef Roberto Azevedo advarte også mot opptrappingen av handelsuenigheter mellom USA og andre store økonomier.

Merkel sier møtedeltakerne i Berlin er «helt overbevist om at bærekraftig økonomisk utvikling bare kan oppnås gjennom samarbeid og vinn-vinn-situasjoner».

Blant deltakerne i Berlin var også sjefene i Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD), Den afrikanske utviklingsbanken og Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO), samt en av toppene i Verdensbanken.

Les også: Canada ber om rask ratifisering av TPP-avtalen

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden