FNs generalsekretær til Oslo Forum

FNs generalsekretær António Guterres deltar under Oslo Forum neste uke. Foto: Cyril Zingaro/Keystone via AP / NTB scanpix
FNs generalsekretær António Guterres deltar under Oslo Forum neste uke. Foto: Cyril Zingaro/Keystone via AP / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

FNs generalsekretær António Guterres reiser til Norge for å delta på Oslo Forum på Losby gods sammen med en rekke av verdens ledere neste uke.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo Forum har etablert seg som en av de fremste møteplassene i verden for tilretteleggere, fredsmeglere, toppolitikere og andre aktører fra fredsprosesser og konfliktløsning. Det er utenriksminister Ine Eriksen Søreide som er vertskap under det årlige forumet, og etter deltakelsen skal Guterres videre til audiens på Slottet og flere programposter med statsminister Erna Solberg.

– Det er svært positivt at António Guterres har takket ja til å delta på årets Oslo Forum. Jeg ser fram til diskusjoner med ham og andre deltakere om hvordan vi kan effektivisere fredsarbeidet og tilpasse det til de konfliktene vi har i dag, sier Søreide.

Et endret konfliktbilde i verden som kompliseres av militser, terrorgrupper, porøse grenser og svake statsstrukturer, er bakgrunnen for temaet under årets Oslo Forum: «The End of the Big Peace? Opportunities for Mediation».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Freds- og forsoningsarbeidet er en sentral del av norsk utenrikspolitikk, og får også en stadig klarere sikkerhetspolitisk begrunnelse. Vi lever i en verden som blir stadig mer utrygg ved at det oppstår nye trusler og nye maktkonstellasjoner. Den globale tryggheten, økonomien og velferden kan bli utfordret. Å arbeide for en fredelig løsning av konflikter sammen med FN er å sikre disse interessene, sier utenriksministeren.

Blant de andre gjestene er Somalias statsminister Hassan Ali Khayre, fredsminister Jesus Dureza fra Filippinene, USAs spesialutsending i kampen mot IS, Brett McGurk, FNs spesialutsending til Syria, Staffan de Mistura og FNs spesialutsending til konflikten i Jemen, Martin Griffiths. I tillegg kommer blant annet utenriksministrene i Algerie, Jordan, Oman og Tanzania.

Les også: Aftenposten: Stortingsrepresentantene gir seg selv 26.000 kroner i lønnsøkning