LO-topper enige om boikott-tiltak overfor Israel

Roger Haga Heimli er andre nestleder i LO. Mandag la han fram forslag til hvordan LO kan gjennomføre Israel-boikotten som LO-kongressen vedtok i fjor. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Roger Haga Heimli er andre nestleder i LO. Mandag la han fram forslag til hvordan LO kan gjennomføre Israel-boikotten som LO-kongressen vedtok i fjor. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix

LO-topper har nå samlet seg om hvilke tiltak de skal jobbe med for å boikotte Israel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I mai i fjor besluttet LO-kongressen å gå inn for en internasjonal økonomisk, kulturell og akademisk boikott av Israel. LO-leder Hans Christian Gabrielsen advarte da mot en generell boikott, men ble nedstemt.

Bakgrunnen for LO-kongressens boikottvedtak i fjor er Israels okkupasjon av den palestinske Vestbredden og blokaden av Gazastripen.

LOs internasjonale avdeling har jobbet med hvordan LO kan iverksette denne boikotten, og mandag presenterte LO-nestleder Roger Heimli saken for LO-ledelsen og de fleste forbundslederne, skriver Fri Fagbevegelse.

For det første vil LO, som har over 920.000 medlemmer, fremme forslag om Israel-boikott på kongressen til Den internasjonale fagbevegelsen (ITUC) i desember.

Oljefondet

LO vil dessuten jobbe for at oljefondet trekker investeringer fra selskaper som opererer i okkuperte områder. LO mener regjeringen bør fraråde norsk næringsliv å handle med selskaper som tjener på israelske bosetninger og folkeretts- og menneskerettsbrudd.

Regjeringen bør videre oppfordre norske selskaper og importører til å avslutte handel med selskaper som selv har produksjon i bosetninger eller som bidrar til okkupasjon, mener LO.

LO mener også at det må innføres en sluttbrukerdokumentasjon for NATO-land ved kjøp og salg av våpen. Målet er å hindre at norske våpen og våpendeler havner i Israel via andre land.

Les også: Palestinske kilder: – Nesten 400 såret under demonstrasjoner langs Gaza-grensen

FIFA-kampanje

En akademisk boikott innebærer blant annet at norske universiteter, høyskoler og forskningsinstitusjoner ikke må inngå samarbeid om petroleumsteknologi med israelske selskaper eller utdannings- og forskningsinstitusjoner.

Når det gjelder en kulturell boikott, vil LO foreslå en kampanje mot det internasjonale fotballforbundet, FIFA. LO mener Israels fotballforbund bryter FIFAs vedtekter ved å bruke okkupert land.

Heimli opplyser til Fri Fagbevegelse at en arbeidsgruppe skal diskutere og vedta flere tiltak, og at internasjonal avdeling jobber med å spisse tiltakene ytterligere.

Les også: Israels hær stålsetter seg for ny dag med Gaza-protester

Sikkerhetsrådet

700.000 israelske bosettere bor i nærmere 240 bosetninger og såkalte utposter på den israelskokkuperte Vestbredden, inkludert Øst-Jerusalem.

FNs sikkerhetsråd vedtok i desember 2016 en resolusjon som slo fast at bosetningene og utpostene er ulovlige og at byggeaktiviteten må stanses.

LO-leder Hans-Christian Gabrielsen ville på LO-kongressen i fjor nøye seg med internasjonal boikott av varer fra israelske bosetninger og industrisoner på Vestbredden, mens flertallet under voteringen ønsket å gå enda lenger med en generell boikott.

Den israelske ambassaden i Norge uttalte etter vedtaket i fjor at LO med dette vedtaket stilte seg side ved side med «Israels verste fiender». Ambassaden fordømte på det sterkeste resolusjonen om boikott og kalte den umoralsk.

Les også: Genesaretsjøen skal toppes opp med sjøvann

Personvernpolicy