Solbergs kritikk av de rødgrønne rammer henne selv, mener Vedum

Erna Solberg driver skjønnmaling og kritiserer egentlig seg selv når hun angriper den rødgrønne regjeringen for sin pengebruk, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum.
Erna Solberg driver skjønnmaling og kritiserer egentlig seg selv når hun angriper den rødgrønne regjeringen for sin pengebruk, mener Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum. Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg må ta en titt på sitt eget regneark, sier Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum om kritikken fra Høyre-lederen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Politisk latskap og idétørke, var Solbergs beskrivelse av åtte år med rødgrønn regjering da hun i talen til Høyres sentralstyre mandag fremholdt at politiske løsninger ikke handler om å bruke mer penger.

– Solberg må se på regnearket sitt. Hun bør vite at det ikke er noen regjering som har brukt mer oljepenger enn hennes egen. Så Solbergs kritikk rammer henne selv. Hun har smurt alle skattekuttene til noen få med mer oljepengebruk og avgiftsøkninger, sier Senterpartiets leder Trygve Slagsvold Vedum til NTB.

Han legger til at den borgerlige regjeringen er den første i historien som har opplevd at opposisjonen gjennomgående har foreslått å bruke mindre oljepenger i sine alternative forslag til statsbudsjett enn det regjeringen har lagt fram.

At Solberg fremsnakket reformer, mener Vedum er skjønnmaling fra statsministerens side.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Snakker du bare med politimestrene og Politidirektoratet, så får du kanskje inntrykk av at politireformen går bra. Men snakker du for eksempel med de 80 stedene som har eller vil miste passkontor, vi du få en annen fortelling. Hun skryter også av sentralisering i kommunereformen. Jeg opplever derimot en stor uro landet rundt. Solberg driver med virkelighetsfjern skjønnmaling, mener Vedum.

Bakgrunn: Erna Solberg mener de rødgrønne var idéløse

SV mener Solberg er «bra freidig»

SVs finanspolitiske talsperson Kari Elisabeth Kaski mener at statsminister Erna Solberg (H) er freidig når hun kritiserer de rødgrønnes pengebruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– En ren ansvarsfraskrivelse fra statsministeren, sier Kaski om Solbergs tale til Høyres sentralstyre mandag, der hun kritiserte de rødgrønne forgjengerne for å løse alt ved å bruke mer penger uten å ha nye ideer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ingen regjering har hatt så stor vekst i budsjettene og brukt så mye penger. Hun har smurt dyre skattekutt ut over de aller rikeste, brukt mer oljepenger enn noensinne før, og kommet med harde kutt mot syke og fattige, sier Kaski til NTB.

Solbergs kritikk er frekk, mener Kaski:

– Det er bra freidig av statsministeren å klage over pengebruken til de rødgrønne når hun selv har brukt mer oljepenger, altså framtidige generasjoners sparepenger, enn noen annen regjering tidligere. Hvert år har SV vist at vi ville brukt mindre penger, fordelt mye bedre og likevel hatt råd til nye velferdsreformer, sier SVs finanspolitiske talsperson.

Støre: Hvis mer penger er latskap, er Solberg blant de lateste

Ap-leder Jonas Gahr Støre minner om at Erna Solberg (H) har satt norgesrekord i oljepengebruk.

Høyre-lederens kritikk av at den rødgrønne regjeringen var rik på penger og fattige på ideer, preller av på Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Sammen med Frp har Solberg slått alle rekorder i bruk av oljepenger de siste årene. Da er det hult når hun mener vi brukte for mye penger. Hvis mer penger ifølge Solberg er latskap, så er hun blant de lateste, sier Støre til NTB.

Han trekker fram politireformen som et eksempel.

– Politidistriktene får mer penger i våre budsjetter. Det er ikke latskap, men å ta utfordringene på alvor. Hvis noen har utvist latskap når det gjelder sikkerhet og beredskap er det Solbergs regjering, som igjen får kraftig kritikk av Riksrevisjonen for ikke å ha fulgt opp terrorberedskapen, sier Støre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener også at reformene Solberg trakk fram i sin tale til sentralstyret ikke tar grep for å sikre bedre velferd og bedre vilkår som monner for næringslivet.

– Hun styrer i en tid da forskjellene øker og folk opplever økt utrygghet i arbeidslivet, uten at regjeringen tar grep. Her er det opposisjonen som viser vei når vi samler oss for å stramme inn regelverket for innleie, sier Støre.

Ap-lederen mener regionreformen er bra når den skjer frivillig, men at samlet er prosjektet dårlig gjennomtenkt.

– Særlig rammer det Finnmark, der regjeringen må ty til tvang mot folks rungende nei, fremholder Støre.