Solberg ber G7 bli med på spleiselag for å rydde opp i havene

Statsminister Erna Solberg oppfordrer G7-landene til å bidra med penger til arbeidet mot marin forsøpling under G7-møtet i Quebec i Canada. Her fra en middag med blant annet leder for det internasjonale pengefondet (IMF) Christine Lagarde (t.h.) fredag kveld.
Statsminister Erna Solberg oppfordrer G7-landene til å bidra med penger til arbeidet mot marin forsøpling under G7-møtet i Quebec i Canada. Her fra en middag med blant annet leder for det internasjonale pengefondet (IMF) Christine Lagarde (t.h.) fredag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Erna Solberg gir 100 millioner kroner for å hindre marin forsøpling og oppfordrer G7-landene til å bidra. Hun avviser heller ikke hjemlige plastforbud fremover.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Erna Solberg (H) vil be G7-landene om å bidra med penger til et fond mot marin forsøpling, når hun i ettermiddag lokal tid innleder om bærekraftig havbruk under G7-møtet i Quebec i Canada.

Solberg er den første norske statsministeren som er blitt invitert til å delta under et møte i det prestisjetunge forumet av verdens rikeste, demokratiske og industrialiserte land.

Solberg benytter anledningen til å varsle at Norge i år vil skyte inn 100 millioner kroner i fondet, som ligger under Verdensbanken.

Hun sier fondet blant annet vil jobbe med hvordan man kan forhindre at plast går rett ut i havet i stedet for å bli samlet opp og resirkulert.

Les også: SV: – Solberg er ikke rett person til å «belære» G7 om hav

– Historisk bad timing

Solberg sier hun under møtet vil oppfordre G7-landene til å bli med på en helhetlig tilnærming til ulike havutfordringer, som forsøpling, overfiske og illegalt fiske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi kan rydde så mye plast i vannkanten som vi orker i Norge, men dette er jo vannstrømmer som beveger seg over hele jordkloden, derfor er det så viktig å se sammenhengen. Akkurat som klima, har havene behov for globale fellesløsninger, fastslår hun.

Solberg er heller ikke avvisende til å vurdere forbud mot enkelte plastprodukter i Norge, men sier plastproblemet er begrenset i Norge, fordi vi resirkulerer mesteparten. I land hvor resirkuleringssystemene ikke fungerer like godt, kan forbud være mer aktuelt, mener hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men Q-tips i plast er et stort problem i Norge. Hele Oslofjorden er full av dem, forteller hun.

Hun legger lakonisk til at det er nå regjeringen burde ha innført poseavgiften, som ble så omdiskutert og latterliggjort i 2015 og senere reversert.

– Nå er plastopplevelsen hos folk så sterk at det er et helt annet momentum for å innføre begrensninger og andre atferdsendringer. Det var en historisk bad timing for en avgift, fastslår hun tørt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: G7-verten Canada kaller USAs metalltoll ulovlig

Trump drar

USAs president Donald Trump har varslet at han drar fra Quebec før havmøtet starter for å forberede toppmøte med Nord-Koras leder Kim Jong-un i Singapore.

Solberg sier det er leit at ikke USA deltar. Hun mener havtiltakene er noe klimaskeptikeren Trump ville kunne gått med på.

– Han har sikkert noen strender rundt omkring i verden som han setter pris på. Plastforsøplingen truer jo turismen enkelte steder, der store plastflak ligger utenfor strendene og påvirker opplevelsen av et sted, påpeker hun.

– Det at vi først og fremst kobler temaet til at det begrenser jobber og næringsvirksomhet, og at mange land har mange jobber knyttet til havet og er avhengig av rene hav, det tror jeg også Trump kan relatere til, påpeker Solberg.

Les også: Solberg: – Trump får som fortjent