Pensjonistforbundet mener Frp tar feil og bryter valgløftePensjonist-topp:  – Opposisjonen forsøker å få pensjonsreformen på skinner

SV-leder Audun Lysbakken og leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, er enige om at underreguleringen må fjernes.
SV-leder Audun Lysbakken og leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, er enige om at underreguleringen må fjernes. Foto: Johnny Syversen/Pensjonistforbundet
Artikkelen fortsetter under annonsen

SV og Frp krangler så busta fyker om hvem som har ansvaret for at pensjonister flest får mindre å rutte med. Nå gir leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, støtte til SV og de rødgrønne. 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

STOREFJELL (ABC Nyheter): Pensjonistene er forbanna og skuffet. For fjerde året på rad får pensjonister flest svekket kjøpekraft.

Hvem som har skylda strides det om på Stortinget.

ABC Nyheter møter leder i Pensjonistforbundet, Jan Davidsen, på Gol. Han har over 230.000 medlemmer i ryggen.

Forbundet har akkurat avsluttet sitt landsmøte, og pensjonist-toppen ber politikerne slutte å krangle om hvem som har skylda og heller fjerne underreguleringen.

– Pensjonsreformen forutsatte en regulering under lønn, men det vi har opplevd er en regulering under pris. Det er i strid med Stortingets vedtak, sier Davidsen.

Etter pensjonsforliket i 2011 ble alderspensjonen regulert med lønnsvekst fratrukket 0,75 prosent. (Se faktaboks)

Stoltenbergs hjertebarn - støttet av Davidsen

Stridens kjerne: Derfor underreguleres pensjonistene

Etter pensjonsreformen ble innført i 2011 blir regulering av alderspensjon regulert opp med et gjennomsnitt av lønnsveksten fratrukket 0,75 prosent. Det har gjort at alderspensjonistene har tapt kjøpekraft de fire siste årene.

Da Arbeiderpartiets sentralstyre støttet pensjonsreformen i 2009, satt pensjonistforbundets leder Jan Davidsen i styret og hadde direkte makt.

Flere hevder pensjonsreformens intensjon ikke følges - at pensjonen skal følge utviklingen ellers i samfunnet.

Pensjonsreformen blir kalt Jens Stoltenbergs hjertebarn, men nå vil både SV, Sp, Rødt og Ap gjøre forandringer med 0,75-regelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Jan Davidsen satt selv i Arbeiderpartiets sentralstyre når de støttet reformen.

– Det vi ønsker er at underreguleringen skal bort og det er fulgt mulig å gjøre noe med det hvis regjeringen vil. Opposisjonen ønsker å fjerne underreguleringen. Vi ønsker en ramme å forholde oss til og fordele på samme måte innenfor rammen som de yrkesaktive kan. Fordi det er stor forskjell blant pensjonistene som blant de yrkesaktive når det gjelder inntekt, sier Davidsen.

Ber Frp innfri valgløfte

Han ber Fremskrittspartiet nå støtte forslag fra opposisjonen som fjerner underreguleringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Jan Davidsen. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter
Jan Davidsen. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter

– Hensikten med reformen skulle sikre at man ikke fikk underregulering av pensjon i forhold til pris. Det man prøver på nå fra opposisjonens side er å få reformen tilbake på skinner, sier Davidsen.

I valgkampen skrev blant annet Frp på sin egen hjemmeside: Avkortningen og underreguleringen er to store urettferdigheter for pensjonistene som FrP vil gjøre sitt ytterste for å fjerne.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener regjeringen og Frp ikke lenger kan skylde på Stoltenberg-regjeringen.

– At Frp skylder på Arbeiderpartiet og opposisjonen er å si det samme som at vi kan avblåse alle stortingsvalg, fordi det som er gjort for hundre år siden fortsatt gjelder. Det er klart man kan gjøre endringer! Det er rart for oss som fulgte med i valgkampen og nærmest fikk garantertier for at underreguleringen vi har hatt de siste årene skulle bort, også sitter partiet med finansministeren og eldreministeren og likevel ikke klarer å støtte opposisjonen i noe Frp selv ønsker. Det er et løftebrudd, sier Davidsen.

7 milliarder

Regjeringen har totalt brukt over 7 milliarder over statsbudsjettet for å løfte økonomien til de eldre. Blant annet har de redusert avkortingen for gifte og samboende pensjonister og gitt minstepensjonistene 8000 kroner mer i året.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Davidsen mener ikke skattekutt er den beste løsningen.

– Regjeringen har brukt penger på å senke statens inntekter over skatt, og det vet jo vi at slår veldig skeivt ut i forhold til økonomien til den enkelte pensjonist. I tillegg er det slik at hvis en minstepensjonist ikke har formue, så er ikke vedkommende i skatteposisjon og får dermed ikke noe glede av det, sier Davidsen som også mener at regjeringen "blandet inn elementer i trygdeoppgjøret som ikke har noe der å gjøre".

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hadde arbeidsgiverne hadde forsøkt å fortelle de yrkesaktive når de regulerer lønnen at "nå har dere fått skattelette så nå får dere dempe dere", så tror jeg ikke det hadde blitt mottat med noe glede. Det man nå driver er en systematisk underregulering av pensjonen som er den inntekten vi skal leve av.

Stortingsbråk: Strides om skyld

Før landsmøtet til pensjonistene har stemningen vært amper mellom Frp, Sp og SV.

Artikkelen fortsetter under annonsen

SV-leder Audun Lysbakken og Sp-veteran Per Olaf Lundteigen anklaget Frp onsdag for å svikte pensjonistene.

– Eldrepartiet Frp er en bløff, sa Lysbakken til ABC Nyheter.

Sp, Sv og Ap mener i likhet med Davidsen at regjeringen har full anledning til å gjøre så pensjonistene unngår å få svekket kjøpekraft.

Støre har lansert følgende endring:

Jonas Gahr Støre mener Frp bør "rødme i speilet". Foto: Johnny Syversen/Pensjonistfbundet
Jonas Gahr Støre mener Frp bør "rødme i speilet". Foto: Johnny Syversen/Pensjonistfbundet

– Pensjonsforliket er et viktig vedtak å slå ring rundt. Det gir et bærekraftig pensjonssystem for fremtiden, men vi må også ha mulighet til å gjøre justeringer underveis. Å endre opplegget i retning av snittet mellom pris og lønn er et slikt bidrag. Fremskrittspartiet må jo bare rødme når de ser seg selv i speilet. De har ikke tatt ett initiativ for å løse dette så lenge de har vært i posisjon, sa Ap-lederen til ABC Nyheter onsdag.

Pensjonistforbundet er positive:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi synes at Arbeiderpartiet sitt forslag med å endre dette er i tråd med det prinsippet Stortinget sa ja til sin tid, sier Davidsen til ABC Nyheter.

Erna Solberg kommenterte forslag fra Ap slik i fjor:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har vurdert dette forslaget flere ganger, men beregninger viser at det vil kunne gi en dårligere utvikling for pensjonister. Jeg er åpen for forslaget, men jeg er imot en endring som gir pensjonistene mindre enn dagens system, skrev Solberg på sine egne nettsider.

Hun viste til prognoser fra Norges Bank og tror forslaget vil kunne gi pensjonistene et bedre oppgjør neste år, men klart mindre uttelling de to påfølgende årene.

Les også: Støre: – Ikke i tråd med pensjonsreformen

Frp mener de rødgrønne har skylda

Frp mener det er Stoltenberg-regjeringen og de tre sosialistiske partiene som må ta ansvaret for prisunderreguleringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Blir litt som at pyromanen skal kritisere brannvesenet, sa Erlend Wiborg, leder arbeids- og sosialkomiteen på Stortinget for Frp, til ABC Nyheter.

Dette får pensjonistene

De fleste norske pensjonister må også i 2018 belage seg på å få mindre å rutte med enn de hadde i fjor.

Minstepensjonistene får om lag 5.500 kroner mer, mens uføre med en uføretrygd på cirka 300.000 får drøyt 10.000 kroner mer.

Øvrige pensjonister vil få en nedgang på om lag 0,2 prosent, gitt at prisveksten blir det som er prognosen.

«Øvrige» er de som har mer enn minstepensjon eller uføre – altså de aller fleste pensjonistene.

Kilde: NTB og regjeringen

– SV og Sp var sammen med Arbeiderpartiet hovedarkitektene bak pensjonsreformen da den ble vedtatt i 2011 etter forslag fra den rødgrønne regjeringen. Frp var det eneste partiet som stemte imot da vi er motstandere av at pensjonistene skal få underregulert sin pensjon. Siden partiene bak pensjonsforliket har massivt flertall har Frp sett på andre måter vi kan styrke pensjonistenes økonomi på, noe om har resultert i mer enn syv milliarder kroner ekstra til pensjonistene med Frp i regjering, fortsatte Wiborg som mener 0,75-regelen binder regjeringen.

Les hele saken: Wiborg: Et patetisk stund

Lysbakken slår tilbake: – Dårlige unnskyldninger og bortforklaringer

Audun Lysbakken gjestet onsdag Pensjonistforbundets landsmøte. Han slår knallhardt tilbake mot Frp sitt svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Patetisk av Wiborg, sier Lysbakken til ABC Nyheter.

– Det Wiborg driver med er bortforklaringer, utenomsnakk og dårlige unnskyldninger. Det er for det første er det feil at SV var en arkitekt bak pensjonsreformen, der fører han folket bak lyset på en direkte ufin måte. Han og Frp vet godt at SV stemte mot personsreformen da den ble vedtatt i 2005. Så er det riktig at det ble knyttet mange vedtak til pensjonsreformen i 2011, da var det flertall der og vi måtte bøye oss for det, men det er ikke det som er poenget, sier Lysbakken, og fortsetter:

SV-leder Audun Lysbakken på besøk hos pensjonistene. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter
SV-leder Audun Lysbakken på besøk hos pensjonistene. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter

– Det er ingenting i den reformen som tvinger regjeringen til å gjennomføre så pensjonistene får svekket kjøpekraft hvert år. De kan endre på det og de ville fått flertall på Stortinget.

– Det er ene og alene regjeringspartiene som har ansvaret for denne situasjonen. Jeg synes det begynner å bli patetisk at de fortsetter å skylde på andre når de har makten for femte året. Her må Wiborg ta seg sammen, så får han enten ta ansvar for det Fremskrittspartiet driver med i regjering eller gjøre noe med det, sier Lysbakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han tror ingen, heller ikke de partiene som ønsker pensjonsreformen i 2005, så for seg at pensjonistene skulle få svekket kjøpekraft.

– Det som var forutsetningen for reformen var at man trodde man ikke vil komme i den situasjonen hvor 0,75-regelen ville føre til negativ utvikling i kjøpekraften. Det var aldri meningen fra noen at pensjonistene ikke skulle få del i velstandsveksten. Arbeiderpartiet har også signalisert at de vil gjøre endringer, så her er det helt opp til regjeringen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: – Ap-ordfører ber fattige flytte ut av kommunen

Innrømmer tap

En ting er SV og Frp enige om, pensjonistene bør ha forhandlingsrett i trygdeoppgjøret. Det ble fjernet i 2011 etter pensjonsforliket.

Det tapet innrømmer SV-leder Lysbakken.

– Veldig mye i pensjonsforliket hadde vært annerledes hvis vi ville. Vi var imot reformen i 2005, men fikk også gjennomslag for mange ting i 2011 som gjorde det bedre enn det hadde vært uten SV. For eksempel å skjerme barn av uføre. Ansvaret for pensjonsreformen ligger hos det flertallet som var for reformen. Og det skal Frp ha, SV og Frp var de to som stemte imot reformen i 2005. Jeg mener reformen på mange måter har gitt oss et usosialt pensjonssystem.

PÅ OFFENSIVEN: SV-leder Audun Lysbakken. Her sammen med Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter
PÅ OFFENSIVEN: SV-leder Audun Lysbakken. Her sammen med Pensjonistforbundets leder Jan Davidsen. Foto: Mads Fremstad/ABC Nyheter