Putin lovet innringere å gjenreise Russlands økonomi

Russlands president Vladimir Putin er torsdag vert for sitt årlige TV-program «Direktelinje med Putin».
Russlands president Vladimir Putin er torsdag vert for sitt årlige TV-program «Direktelinje med Putin». Foto: Ronald Zak / AP
Artikkelen fortsetter under annonsen

Russlands president understreket sin tro på landets økonomi, både på kort og lang sikt, under årets utgave av TV-programmet «Direktelinje med Vladimir Putin».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge DPA var årets program betydelig mer avdempet en fjorårets, som ble sendt midt under valgkampen før det russiske presidentvalget. Mye var imidlertid likt, og også i år benyttet Putin muligheten til å blankpolere sitt image som en garantist for Russlands sikkerhet og stabilitet overfor millioner av russiske TV-seere.

Blant annet skrøt han av at landet nå var på vei inn i en økonomisk vekstperiode, etter flere år med resesjon.

– Vi har nå gått inn i en trend som peker mot bærekraftig økonomisk vekst, sa Putin, og viste til minimal inflasjon og tegn på bærekraftig inntektsvekst i russiske hjem som beviser på dette.

– Vekst på kort sikt er garantert. Jeg har også tillit til at veksten vil fortsette på lang sikt, sa Putin videre.

Aktuelt: Putin benekter at Russland har plan for å destabilisere Europa

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mutko

Under det årlige TV-programmet, som har gått på russisk fjernsyn siden 2001, besvarer Putin spørsmål både fra innringere på direkten, og på spørsmål innsendt på forhånd. Rundt to millioner spørsmål hadde tikket inn i år.

Et av spørsmålene var om Putin hadde vurdert å sparke Vitalij Mutko, som er anklaget for å ha dekket over systematisk doping blant russiske idrettsutøvere.

Dette avfeide Putin kategorisk.

– Det har kommet angrep mot ham i tilknytning til dopingskandalen, og under forutsetningene nå er det umulig å sparke ham. Han har et veldig stort potensial. La ham jobbe, svarte Putin.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Aktuelt: Putin-kritisk finansmann innbrakt av politiet i Spania

Internett

Selv om de fleste av svarene er manusbaserte, går Putin som regel grundig til verks og svarer utfyllende på spørsmålene han velger å ta for seg. Direktesendingen har derfor pleid å vare i flere timer, noe den også gjorde i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flesteparten av spørsmålene dreide seg om innenrikspolitikk. Blant annet måtte presidenten svare på om Russland hadde planer om å blokkere flere populære apper og nettsteder, etter at de tidligere i år begynte å blokkere den russiske meldingsappen Telegram.

– Myndighetene har ikke planer om å stenge noe som helst, svarte Putin.

Presidenten fikk også spørsmål hva han ville gjøre for å bekjempe fattigdom, og om hva som skal skje med de tolv fotballstadionene som blir brukt under det kommende verdensmesterskapet i Russland.

– Etter VM vil de bli nødt til å dekke sine egne kostnader, sa han, og foreslo at stadionene kunne åpne kafeer og kjøpesentre for å tjene penger.

Aktuelt: Norge med i stor Nato-øvelse nær Russland under fotball-VM

Ut mot USA

Presidenten tok seg også tid til å svare på noen utenrikspolitiske spørsmål. Han gikk blant annet hardt ut mot USAs nye tollsatser mot stål og aluminium, som Putin kaller «sanksjoner» mot USAs langvarige allierte.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På spørsmål om hva som var den beste vitsen han hadde hørt i det siste, trakk han inn USAs president Donald Trump.

– Det må ha vært noe jeg leste i tyske medier om at Trump dyttet Europa inn i Putins hender, svarte den russiske presidenten.

Videre sa han at hvis man slår disse påstandene sammen med dem om at Russland skal ha blandet seg inn i det amerikanske presidentvalget, ville det vært «morsomt».

– Begge disse tingene er fullstendig nonsens og kan kun kalles en vits, sa Putin.

Aktuelt: NATOs nye plan: 30-30-30-30