Eier av luksusbutikk angrep MDG-Lan: – Fy fa… så frekk!!

«FY FA.. SÅ FREKK»: Eieren av en fasjonabel klesforretning angrep Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo, kraftig fordi hun angivelig ikke handlet i butikken hans. Men det gjorde hun...
«FY FA.. SÅ FREKK»: Eieren av en fasjonabel klesforretning angrep Lan Marie Nguyen Berg, byråd for miljø og samferdsel i Oslo, kraftig fordi hun angivelig ikke handlet i butikken hans. Men det gjorde hun... Foto: Berit Roald / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Eieren av en fasjonabel klesforretning i Oslo tok harde skyts i bruk da MDGs Lan Marie Nguyen Berg (31) ikke handlet hos ham: – Fy fa… så frekk!! Burde nektes adgang til alle butikker i byen asap!!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det tordnet Jan Andre Svean, som selger eksklusive moteklær i handlemagasinet Paleet, som ligger i Norges paradegate Karl Johan, et stenkast fra Slottet. Men han tok kraftig feil...

Foranledningen var et innlegg på den offentlige Facebook-siden «Ja til bilen i Oslo» tirsdag om at Fridtjof Nansens plass foran Rådhuset nå er stengt for biler.

Lan Marie Nguyen Berg fra Miljøpartiet De Grønne er byråd for miljø og samferdsel i hovedstaden, og er en kjent skyteskive for dem som misliker at det er restriksjoner på hvor i byens gater man kan parkere og kjøre.

Svean fyrte av følgende kraftsalve mot Berg i kommentarfeltet under et innlegg signert sidens administrator Jarle Aabø:

Foto: Skjermdump

Slettet innlegget

Etter at Raisa Markov, som jobber på partikontoret til MDG, la ut en skjermdump av innlegget på sin private Twitter-konto, er innlegget nå slettet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Både det Jarle Aabø skrev, og det Svean kommenterte, er slettet etter at innlegget gikk viralt, sier Markov til ABC Nyheter.

I kommentarfeltet under hennes Twitter-innlegg - som er delt og atter delt videre - spør folk om det er slik at man forplikter seg til å kjøpe noe når man kikker i Sveans butikk, og om det er vanlig å spørre potensielle kunder om de har tenkt til å handle på nett i stedet.

Flere påpeker at det ikke er uvanlig å sammenligne priser i ulike forretninger.

Les også: MDG vil forby engangsplast

Kjøpte plagg

Men ifølge Berg selv, tok innehaver Svean ettertrykkelig feil. Hun kjøpte nemlig et plagg der - og har kvittering:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er veldig glad i å handle i Oslo sentrum! Her er mitt siste kjøp, fra forrige uke, skriver hun i et Twitter-innlegg, der hun har lagt ved kvittering datert 31. mai.

Og utdyper:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har den på meg i dag faktisk! PS: jeg hadde tidsklemme og måtte få en rådgiver til å handle for meg, så kanskje ikke så rart eieren ikke fikk det med seg. Alltid fint å kunne kikke og prøve i butikken før man gjør innkjøp, skriver hun, og smiler inn i kameraet iført en hvit topp i butikken.

Truet på livet

Byråd Berg har lenge vært utsatt for ramsalt kritikk, som ofte har tippet over i grov hets og trusler. Så alvorlig har det vært, at spesielle sikkerhetstiltak er iverksatt rundt henne.

I NRK P2s «Politisk kvarter» før jul fortalte hun om hetsen, og illustrerte med et eksempel fra et kommentarfelt i VG:

Foto: Skjermdump, Twitter
Foto: Skjermdump, Twitter

– Noen hadde lagt opp et slags trinnvis løp, hvordan man skulle slå meg i bakhodet med spade, og grave et hull og begrave meg og ringe Veidekke sånn at de kunne asfaltere over meg, fortalte Berg til NRK.

Da hadde Oslo kommune gått til politianmeldelse etter at Berg hadde mottatt en rekke trusselbrev. Kommunen hadde også iverksatt en rekke sikkerhetstiltak rundt Berg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Carl I. Hagen anmelder Lan Marie Nguyen Berg

– Kan ikke sette egen sikkerhet til side

Hetsen tok av da Nettavisen kritiserte at «MDG-Lans» bilbruk hadde tatt seg kraftig opp. Først i en senere artikkel, klargjorde de grunnen: Berg måtte bruke bil grunnet egen sikkerhet. Nettavisen så seg også nødt til å rykke ut å ta avstand fra hetsen, som også Hadia Tajik raste mot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg er blitt oppfordret til å bruke Rådhusets biltjeneste i perioder. Jeg kan ikke sette min egen sikkerhet til side. Dette er en situasjon jeg selvfølgelig skulle vært foruten.

Legger seg langflat

På Facebook-siden «Ja til bilen i Oslo» omtales byråd Berg hyppig i negative ordelag. Innehaver Jan Andre Svean er medlem i gruppen.

Han vil først ikke uttale seg om sitt angrep på MDGs byråd til ABC Nyheter, men sier så:

– Jeg vil bare si unnskyld for at jeg har hengt henne ut på den måten der. Nå må jeg legge på, sier Svean.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har i etterkant ringt Berg og sagt unnskyld for oppførselen sin. I tillegg har han tilbudt seg å gi 10.000 kroner til et veldedig formål som Berg kan velge.

Det skriver miljøbyråden på sin Facebook-profil. Les hele innlegget under:

ABC Nyheter har forsøkt å få kommentar fra Lan Marie Nguyen Berg, men hennes rådgiver oppgir at hun ikke vil si noe.

Jarle Aabø er administrator for «Ja til bilen i Oslo», og omtaler Facebook-gruppen som en «nyhetsavis». Han skriver følgende i en e-post til ABC Nyheter:

– Debattinnlegget hos Nyhetsavisen Ja til bilen i Oslo ble publisert i går kveld klokken 22.00 og slettet i morges klokken 08.00. Vi beklager at debattinnlegget var publisert i ti nattetimer, sier redaktør Jarle Aabø.

Les også: Røykelovens far ber MDG-Lan blåse i kritikken