Justisdepartementet får kraftig kritikkWara innrømmer at terrorsikring tar tid

Stortinget er blant bygningene som trenger full terrorsikring. Men terrorsikringen er ikke god nok, mener Riksrevisjonen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Stortinget er blant bygningene som trenger full terrorsikring. Men terrorsikringen er ikke god nok, mener Riksrevisjonen. Foto: Audun Braastad / NTB scanpix Foto: Audun Braastad / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen får krass kritikk av Riksrevisjonen for manglende terrorsikring, men justisminister Tor Mikkel Wara (Frp) sier at penger ikke løser alt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fakta om Riksrevisjonens anbefalinger om terrorsikring

Dette mener Riksrevisjonen at Justis- og beredskapsdepartementet og Forsvarsdepartementet bør gjøre:

* Sørge for en forpliktende framdriftsplan og finansiering, slik at permanent grunnsikring av skjermingsverdige objekter i politiet og Forsvaret blir etablert i tråd med Stortingets forutsetninger.

* Iverksette nødvendige midlertidige tiltak for skjermingsverdige objekter i politiet og Forsvaret i samsvar med sikkerhetsloven, fram til permanent grunnsikring er etablert.

* Sikre felles forståelse av objektsikringsinstruksen mellom departementene.

* Avklare og sørge for at politiet og Heimevernet har nødvendig kapasitet, hver for seg og sammen, til å sikre og beskytte objekter ved bruk av sikringsstyrker.

Kilde: Riksrevisjonen

Feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruktur som Riksrevisjonen påpekte i 2015 er i liten grad gjort noe med, konkluderer Riksrevisjonens ferske rapport som ble lagt fram tirsdag.

– Svært alvorlig, sier riksrevisor Per-Kristian Foss, som tar Riksrevisjonens sterkeste grad av kritikk i bruk.

Verken Justis- og beredskapsdepartementet eller Forsvarsdepartementet har ivaretatt sitt overordnede ansvar for samfunns- og statssikkerheten, fastslår Riksrevisjonen.

Les også: Regjeringen får flengende kritikk for manglende terrorsikring

– Høyeste alvor

– Jeg tar Riksrevisjonens merknader på høyeste alvor, sier Wara i en kommentar på epost til NTB.

Uttalelsen står i kontrast til forgjengeren Per-Willy Amundsen (Frp) som etter krass kritikk i 2016 hevdet at Riksrevisjonen tegnet et «øyeblikksbilde».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidslinje om terrorsikring:

* 13. august 2012 leverte 22. juli-kommisjonen sin endelige rapport. Kommisjonen avslørte blant annet manglende gjennomføring og etterlevelse av planverket på sikkerhets- og beredskapsområdet under terrorangrepet 22. juli 2011.

* 20. mars 2013 la den rødgrønne regjeringen fram en ny beredskapsplan. Full av hull, mente opposisjonen, ledet av Høyre.

* 21. mai 2015 la Riksrevisjonen fram sin første rapport om Justis- og beredskapsdepartementets arbeid med samfunnssikkerhet og beredskap. Rapporten inneholdt noe av den mest alvorlige kritikken Riksrevisjonen noen gang har levert mot et departement, ifølge riksrevisor Per-Kristian Foss. I rapporten konkluderes det med at departementets samordning og styring av arbeidet med samfunnssikkerhet og beredskap har betydelige svakheter.

* 18. oktober 2016 kom en ny rapport om politiets og Forsvarets objektsikring i forbindelse med Riksrevisjonens årlige regnskapsrevisjon. Det dårlige samarbeidet mellom de to etatene karakteriseres som «svært alvorlig», som er den sterkeste kritikken Riksrevisjonen kan komme med.

* 2. mai 2017 leverte Riksrevisjonen en ny rapport til Stortinget om arbeidet med objektsikring. Flere kritikkverdige forhold ble avdekket. Deler av rapporten ble hemmeligstemplet. Riksrevisjonen utarbeidet et sammendrag ment for offentliggjøring, men Forsvarsdepartementet sa nei.

* 19. juni 2017 holdt Stortinget et lukket møte om rapporten, der regjeringen fikk har medfart av opposisjonen. Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt måneden før én åpen og én lukket høring i saken.

* Tirsdag kom Riksrevisjonen med en ny rapport om objektsikring og framgangen siden 2015. Riksrevisjonen konkluderer igjen med at terrorsikringen er sterkt mangelfull og at situasjonen er «svært alvorlig».

Kilder: NTB og Riksrevisjonen

Wara viser til at det er bevilget betydelige summer de siste årene, men legger til:

– Vi må likevel erkjenne at dette arbeidet tar tid, uavhengig av økonomiske bevilgninger.

– Sminket bilde

Kontroll- og konstitusjonskomiteen på Stortinget vil trolig innkalle til åpen høring om saken allerede i august eller september, altså før Stortinget samles til høstsesjonen.

– Det er svært sjelden at Riksrevisjonen bruker begrepet «svært alvorlig». Da er det alvor, sier komiteens leder Dag Terje Andersen (Ap) til NTB.

KrFs Hans Fredrik Grøvan er den eneste i kontrollkomiteen som også satt der da Stortinget behandlet den forrige rapporten om objektsikring. Han sier til VG at regjeringen den gang ga et sminket bilde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er grunn til å spørre om regjeringen har forstått alvoret. Vi må se denne rapporten opp mot Stortingets svært kritiske holdning i den forrige runden. Har de iverksatt det Stortinget har forutsatt, spør Grøvan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Grov svikt

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener Riksrevisjonen avdekker en grov svikt i regjeringens arbeid med nasjonal sikkerhet.

– Statsminister Erna Solberg (H) settes i et svært dårlig lys etter de forsikringene hun i fjor ga da Riksrevisjonen avdekket klare mangler ved beredskapen. Jeg reagerer sterkt på at Justis- og beredskapsdepartementet ifølge Riksrevisjonen ikke engang har prioritert arbeidet med objektsikring, sier han.

Sp-leder Liv Signe Navarsete sier det er uakseptabelt at regjeringen nedprioriterer tryggheten til vanlige norske borgere, mens SVs Torgeir Knag Fylkesnes sier regjeringen gambler med folks liv når det fortsatt er sjokkerende store hull i sikkerheten.

Mangler planer

Justisdepartementet kritiseres blant annet for å ikke ha sørget for en overordnet plan for etablering av permanent grunnsikring for skjermingsverdige objekter, og at det gjenstår et betydelig arbeid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Manglene kan gå ut over nasjonal krisehåndtering og beredskap.

Heller ikke Forsvarsdepartementet har en grunnsikring i tråd med kravene. Den vil tidligst være på plass ti år etter fristen som Stortinget har satt, ifølge Riksrevisjonen. Også dette får karakteristikken «svært alvorlig».

Samarbeider ikke

Etter terroraksjonen 22. juli var det et samlet ønske fra Stortinget å bedre sikkerheten rundt viktige nasjonale eiendommer. De folkevalgte forventet også et bedre samarbeid mellom politiet og Forsvaret.

Men i fjor var nettopp et mangelfullt samarbeid noe av kjernen i kritikken mot politiet og Forsvaret. Dette er fortsatt ikke fulgt opp, mener Riksrevisjonen.

Objekter som skal terrorsikres, er infrastruktur, vann, strøm, matforsyning, samt funksjoner man ikke kan klare seg uten i mer enn sju dager, og bygninger som Slottet, Stortinget og militære installasjoner.