SV og Rødt:

– Ap-ordfører ber fattige flytte ut av kommunen

Kommunestyret på Nesodden er blitt en politisk slagmark. Venstresiden anklager Arbeiderpartiet for å «bevisst jage fattige ut av kommunen». 

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Ingen skal bli bedt om å flytte ut av kommunen, svarer ordfører Truls Wickholm som reagerer sterkt på beskyldningene.

Da kommunestyret på Nesodden i februar voterte over satser for økonomisk sosialhjelp, var ordlyden i saksfremlegget fra Rådmannen slik:

«Brukere som er i full jobb samtidig som de blir avhengig av økonomisk sosialhjelp blir anbefalt å flytte til kommuner med rimeligere boutgifter slik at de har mulighet til å bli økonomisk selvhjulpne.»

Ordlyden fikk SV og Rødt til å se rødt i kommunestyret. Se den heftige ordvekslingen øverst i saken!

Flertallet i kommunen valgte å støtte ordlyden i saksdokumentet, og nå er det full ordkrig på halvøya i Oslofjorden.

– Tragisk at en kommune har slike fremgangsmåter

SVs Claudia Behrens kommer med kraftig kritikk mot flertallet i kommunestyret. Foto: SV
SVs Claudia Behrens kommer med kraftig kritikk mot flertallet i kommunestyret. Foto: SV

– Jeg liker ikke omkamper, men jeg synes det er tragisk at en kommune har slike fremgangsmåter. I praksis råder Ap-ordfører Truls Wickholm og flertallet fattige til å flytte ut av kommunen, sier Claudia Behrens (SV) til ABC Nyheter.

– Jeg har fått henvendelser fra fortvilte innbyggere som har blitt fortalt direkte på Nav at de må flytte ut fordi boligutgiftene er for høye. Slik kan vi ikke ha det, sier SV-politikeren.

Reagerte umiddelbart

Hun mener Nesodden fraskriver seg ansvar, og bare sender fattigdommen videre.

– Vi kan ikke bare føre fattigdommen til andre kommuner med lavere boutgifter. Der bor det gjerne ofte også flere fattige. Da veltes sosialhjelpen over til en annen kommune, og vi får et land hvor fattige og rike bor adskilt, sier Behrens.

Kommunestyrerepresentanten reagerte umiddelbart da kommunestyret diskuterte saken, og la senere frem følgende forslag:

«Ingen innbygger skal bli rådet å flytte fra kommunen på grunn av behovet for sosialhjelp.»

AP-ORDFØRER FÅR RAMSALT KRITIKK: – Det er viktig å bli gjort oppmerksom på at en kan få samme lønn i samme jobb andre steder i landet samtidig som det er betraktelig billigere boligpriser, sier ordfører Truls Wickholm. Foto: Ntb Scanpix
AP-ORDFØRER FÅR RAMSALT KRITIKK: – Det er viktig å bli gjort oppmerksom på at en kan få samme lønn i samme jobb andre steder i landet samtidig som det er betraktelig billigere boligpriser, sier ordfører Truls Wickholm. Foto: Ntb Scanpix

Det ville flertallet i kommunestyret ikke være med på. Høyre og Arbeiderpartiet argumenterte imot forslaget fra SV og Behrens.

Nå vil SV fremme interpellasjonen på nytt.

– Dette er uakseptabelt. Når dette står i sakspapirene fra kommunestyret er det vår plikt til å endre det, vi kan ikke være kjent med at vi gir føringer om at dette rådes kan gi. Dette er et råd som er høyst umoralsk. Jeg forstår at folk skal klare seg selv på sikt, men hva er på sikt? spør Behrens.

Aktuelt: Færre fattige eier egen bolig

Fakta om Nesodden kommune

Areal: 60,8 km2

Antall innbyggere: ca 19.287 pr. 4. kvartal 2017

Over 50% av de sysselsatte arbeidspendler fra Nesodden til nabokommunene (over 40% til Oslo)

På Nesodden styrer Arbeiderpartiet sammen med Høyre og MDG.

Truls Wickholm (Ap) er ordfører og Erik Adland (H) er varaordfører.

Kilde: Nesodden kommune

Ordføreren: – Skal ikke aktivt be folk flytte

– Økte priser for å leie bolig på Nesodden fører til at enkelte lavlønnsgrupper opplever å være i full jobb samtidig som de blir avhengige av økonomisk sosialhjelp. For å møte denne utviklingen har kommunestyret økt de veiledende satsene for utgifter til bolig. Dette vil si at Nesodden kommune nå godtar høyere boutgifter for mennesker som er avhengig av økonomisk sosialhjelp. Det er krevende å finne et godt balansepunkt for hvor høye utgifter skal være til bolig, sa ordfører Truls Wickholm (Ap) i kommunestyret i februar.

Tidligere stortingsrepresentant Truls Wickholm (AP) er nå ordfører på Nesodden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
Tidligere stortingsrepresentant Truls Wickholm (AP) er nå ordfører på Nesodden. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Så forklarte han hvorfor han mener teksten i saksfremlegget ikke gjenspeiler hva som skal være praksis:

– For den enkelte vil det være viktig å bli gjort oppmerksom på at en kan få samme lønn i samme jobb andre steder i landet samtidig som det er betraktelig billigere boligpriser. Dette kan være en viktig informasjon for en stor barnefamilie som ønsker å være økonomisk selvforsørgende. Det å være økonomisk selvforsørgende oppleves av de fleste som avgjørende for å kunne gi barna en trygg og stabil oppvekst. Dette er en del av rådgivningen, sa Wickholm.

Senere i debatten fulgte han opp:

– Man skal ikke aktivt be folk flytte fra Nesodden kommune, men vi må sørge for at vi setter folk i stand til å ta en beslutning om sitt eget liv. Er det noen som velger å flytte, kan det handle om å sette seg selv i en situasjon hvor man ikke er avhengig av sosialhjelp.

– Mulig å være enig i vedtaket uten å støtte deler av vurderingen

Til ABC Nyheter forklarer Wickholm saken slik:

– Når kommunestyret vedtar et saksfremlegg så vedtar man det som står i vedtaksteksten. Saksfremleget er rådmannens bakgrunn og vurdering av vedtaket. Det er mulig å være enige i vedtaket uten å støtte deler av vurderingen. Det er altså ikke sånn at man kan skrive at alle støtter alt, sier Ap-ordføreren og understreker:

– Ingen skal bli bedt eller anbefalt å flytte ut av kommunen. Jeg var også blitt kontaktet av flere som ønsket klarhet i hva denne teksten egentlig skulle bety, sier han.

Han sier også rådmannen har stadfestet at ingen skal bli presset ut av kommunen.

– Det er allikevel slik at kommunen oppfatter at den som en del av rådgivningen er forpliktet til å gi informasjon om at en familie har mulighet til å være økonomisk selvhjulpne et annet sted. Det må imidlertid være en egen vurdering og det er ingen som utsettes for sanksjoner eller lignede dersom de ikke mener at det er det riktige valget for dem. Rådmannen har også det stadfestet at dette skal være praksis, sier Wickholm.

Wickholm reagerer sterkt på beskyldningene

– Jeg reagerer sterkt på beskyldningene om at Nesodden forsøker å jage mennesker ut av kommunen. Jeg oppfatter tvert i mot at Nesoddens kommunestyret har vært raus med å ta i mot mennesker. Det har blant annet vært bred politisk enighet om å ta i mot flyktninger, herunder enslig mindreårige som ikke andre kommuner alltid har funnet rom for å ta i mot, sier Ap-politikeren.

Han varsler at kommunen vil ta grep for å gjøre bosituasjonen bedre for de med dårlig rad.

– På møtet i juni skal kommunen behandle en planstrategi. Her vil to av planene som vi skal prioritere viktigheten av være en boligsosialplan og en plan for bekjempelse av barnefattigdom. Dette sammen med prioritering i budsjettet vil være kommunestyrets virkelige mulighet til å ta dette på alvor.

– Nesodden kommune har i dag sterkt økende boligpriser og få mindre og billige leiligheter. Det er derfor viktig at kommunestyret tar ansvaret for å bygge nok boliger til at prisen ikke øker så sterkt og forskjellige typer boliger slike at flere kan finne en bolig som passer for seg på Nesodden, sier Wickholm.

Les også: Fattigdom går i arv

Rødt: – En svært pinlig sak

Rødts representant i kommunestyret, Geir Christensen, kalte i februar saken «svært pinlig».

– Takk til SV som har tatt tak i en svært pinlig sak, som vi ikke kan være bekjent av, sa Christensen fra talerstolen.

Geir Christensen mener kommunen driver en aktiv politikk for å bekjempe fattige. Foto: Nesodden kommune
Geir Christensen mener kommunen driver en aktiv politikk for å bekjempe fattige. Foto: Nesodden kommune

Til ABC Nyheter sier Christensen at kommunen driver en «bevisst politikk for å jage fattige ut av kommunen».

– Kommunen gjorde i det samme et møte et vedtak om å redusere sosialhjelp for familier med mange barn. I tillegg har vi den ordningen hvor barnetrygd regnes inn i inntektsgrunnlaget for sosialstøtte. Sånn sett driver kommunen en politikk for å få flere fattige barn. På toppen av dette kommer rådene om å flytte ut. Skal man si dette litt vulgært er det forskjell på å bekjempe fattigdom og bekjempe de fattige, og i Nesodden bekjemper man de fattige.

Christensens varsler at saken vil komme opp igjen i kommunestyret etter sommeren.

– Det er en bevisst politikk for å jage de fattige ut av kommunen. På Nesodden har Høyre og Arbeiderpartiet regjert sammen i mange år, og Arbeiderpartiet har ordføreren og Høyre har hånda på rattet og styrer politikken. Arbeiderpartiet har bare gallionsfiguren, mens politikken er blå, sier Rødt-politikeren.

Ap styrer med Høyre og MDG

Etter kommunevalget i 2015 valgte Arbeiderpartiet å inngå et samarbeid med Høyre og MDG.

Det til tross for at partiet kunne fått flertall på venstresiden med de sosialistiske partiene.

– Dette samarbeidet er ganske unikt. Jeg har ikke sett noen andre kommuner som har samme koalisjon, sa Høyres Erik Adland til lokalavisen Amta da samarbeidavtalen var i boks.

Personvernpolicy