Ap må bli kvitt broiler-stempelet og utvide laget

Nestleder Hadia Tajik (t.v.) og partisekretær Kjersti Stenseng vil ha flere folk med ulik bakgrunn til Arbeiderpartiet.
Nestleder Hadia Tajik (t.v.) og partisekretær Kjersti Stenseng vil ha flere folk med ulik bakgrunn til Arbeiderpartiet. Foto: Mimsy Møller

Arbeiderpartiet vil at partiets politikere skal bli mer som folket de velges av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet, som i kjølvannet av det svake valget sist høst fortsatt sliter med dårlige meningsmålinger og personkonflikter, står ved starten av nominasjonsprosesser over hele landet. De skal rekruttere mellom 3.000 og 4.000 potensielle folkevalgte før lokalvalget neste høst. Og partiet trenger mer mangfold.

Partisekretær Kjersti Stenseng er klar på at Arbeiderpartiet trenger flere kvinner, aldersmiksen må bedres, og flere folk fra ulike samfunnslag og yrkesgrupper.

– Det viktigste nå er å åpne opp og være tydelig på at alle stemmer er viktig for Arbeiderpartiet, sier Stenseng.

Varaordfører Kamzy Gunaratnam har tidligere gått i bresjen for å rekruttere flere yngre medlemmer og tillitsvalgte, med prosjektet Generasjon Y

Les også: Råd til Støre: – Ikke følg etter høyrepopulistene

– Vi har en utfordring

En del av kritikken mot dagens versjon av Arbeiderpartiet, er mangelen på politikere mange nok av velgerne kan identifisere seg med. Et av funnene i partiets evaluering av valgkampen og resultatet, er at Ap slet med å skape engasjement blant egne velgere. Mange satte seg rett og slett på gjerdet på valgdagen. Det gjaldt ikke minst LO-medlemmer, som i LOs egen evaluering ga uttrykk for at de ikke så mange nok Ap-politikere med fagpolitisk bakgrunn som representerte dem i saker de var opptatt av.

Eller som partisekretær Stenseng sier det:

– Vi ser at vi har en utfordring med å nå bredt nok ut.

At Arbeiderpartiets medlemmer og velgere ikke identifiserer seg med partiets politikere i tilstrekkelig grad, kan dreie seg om flere ting, mener nestleder Hadia Tajik.

– Norsk politikk har, på godt og vondt, blitt mer profesjonalisert. Selv om alle de som kommer inn i politisk arbeid tar med seg livet sitt inn i det, så er det fortsatt sånn at etter hvert som årene går så blir man sosialisert inn i den profesjonelle måten å være politiker på. Det kan bidra til å skape avstand, og det kan gjøre at folk ikke føler seg representert, sier Tajik.

Selv ble hun valgt inn på Stortinget som 26-åring, og er utdannet jurist.

– Men jeg tror, som Kjersti, at hvis man skal ha en god dynamikk internt i et parti, både i det å representere folk og hvilke diskusjoner man har internt, så trenger man hele tida folk som har et annet perspektiv. Fra folk som ikke er blitt sosialisert inn i alle selvfølgelighetene som sitter i veggene – om at «sånn gjør vi det her, sånn har vi alltid gjort det». Vi trenger at de tar med seg sine erfaringer og perspektiver, og spør: «Hvorfor kan vi ikke heller gjøre det sånn?» Det vil også være nyttig og forfriskende for arbeidet vårt. Og gjøre takhøyden i partiet vårt høyere. Det ønsker vi at det skal være, sier Tajik.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil ha kortere vei i Ap

Én av dem som har gjort akkurat det, er Enebakk-ordfører Øystein Slette. Etter å ha vært medlem siden 2007, snek han seg inn bakdøra på et nominasjonsmøte foran 2015-valget. Og endte opp som ordfører.

– Det er veldig mange som har en solid ideologisk forankring i Arbeiderpartiet, og som alltid har følt tilhørighet og stemt på Ap – som jeg gjorde. Å gjøre det enklere å gå derfra til å melde seg inn og søke muligheten til å påvirke, er viktig, sier han.

Enebakk-ordføreren flyttet tilbake til hjemkommunen og engasjerte seg der fordi han hadde et ønske om å påvirke lokalsamfunnet.

– Det er det som er utgangspunktet vårt. I det øyeblikket du kjenner et engasjement for noe – om det er flere barnehageplasser eller at elevene skal få tilbud om frokost på skolen. Veien fra det engasjementet til å påta deg et verv i Arbeiderpartiet skal være kort, slik at du faktisk kan få gjennomført det du engasjerer deg for, sier Tajik.

Les også: Partitopper tapte innvandringskamp

– Pleier ikke være sånn

– Har Arbeiderpartiet et rekrutteringsproblem, Stenseng?

– Arbeiderpartiet – i likhet med de aller fleste andre politiske partiene – hadde nedgang i medlemstall i fjor. Å få flere med, og hindre at folk blir demotiverte og ikke har lyst lenger, er en stor jobb.

I 2017 hadde Ap over 53.000 betalende medlemmer, flest i Norge. Men de trenger altså flere, ikke minst til å stille til valg og delta aktivt. De siste månedene har det blåst hardt i partiet.

– Tror dere at situasjonen Ap er i, og måten partiet ter seg på når det gjelder konflikter, skremmer folk fra å delta?

– Det er alltid lettere å rekruttere folk etter en valgseier når pilene peker oppover, sier Stenseng.

Tajik sier hun håper situasjonen ikke demper entusiasmen til eksisterende og potensielle partifolk.

– Jeg har noen ganger måttet minne meg selv om, gjennom den krevende tida som Arbeiderpartiet har vært gjennom, at det stort sett ikke er sånn. Altså, i løpet av alle de årene jeg har vært aktiv politiker – også på nasjonalt plan – så har det ikke pleid å være sånn. Det pleier å være en helt annen nerve og temperatur. Det er klart at det har vært en krevende fase. Men jeg kan forsikre alle medlemmer og de som har lyst til å bli medlemmer: Mesteparten av tida så driver vi med helt andre ting, vi utvikler politikk for lokalsamfunnet ditt og for Norge.

Les også: Kan Støre gjenreise tilliten til Ap?

Saken er først publisert på Dagsavisen.no

Personvernpolicy