Meny

Solberg om «alvorlig hendelse»: Alle retningslinjer fulgt

Se video: SV-leder Audun Lysbakken ba statsminister Erna Solberg svare angående den såkalte alvorlige hendelsen med en norsktrent milits.
Den såkalte alvorlige hendelsen med en norsktrent milits ble ikke nevnt i forsvarsministerens Syria-redegjørelse. Det synes statsminister Erna Solberg er greit.

– I denne saken har alle retningslinjer vært fulgt. Norske soldater stoppet arbeidet øyeblikket. Det ble håndtert og rapportert, sa Solberg i Stortingets spørretime onsdag.

SV-leder Audun Lysbakken mener episoden burde ha vært omtalt da forsvarsminister Frank Bakke-Jensen (H) holdt sin Syria-redegjørelse for Stortinget 2. mai. Statsministeren var uenig og viste til at dette først ville være naturlig dersom retningslinjene ikke hadde vært fulgt.

– En veldig spesiell uttalelse, konstaterte Lysbakken.

Bakgrunn: Norske styrker avbrøt trening av syrisk milits etter «alvorlig hendelse»

Alvorlig episode

Det var først tirsdag ettermiddag at den aktuelle episoden ble kjent for offentligheten, etter at NTB omtalte et brev fra forsvarsministeren til Stortinget.

Audun Lysbakken under Spørretimen på Stortinget onsdag. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Norske styrker oppdaget én alvorlig episode blant de lokale styrkene i den tidsperioden de var operative. Denne episoden ble rapportert og håndtert i tråd med etablerte retningslinjer både i nasjonale kanaler og innenfor koalisjonen, framholder Bakke-Jensen i svaret på et skriftlig spørsmål fra SV.

– I en periode mens episoden ble undersøkt, avbrøt norske styrker trening, rådgivning og støtte til partnerstyrken, fortsetter han.

Saken skal ha vært orientert om bak lukkede dører i Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité, men detaljer om hva episoden består i, holdes hemmelig «av hensyn til andre styrker i koalisjonen».

Tidligere: – Dette er nok den største skandalen i Solberg-regjeringens tid

Kritisk

Etter det NTB er kjent med, var det lokal, syrisk milits, under trening av norske soldater med base i Jordan, som var involvert i episoden. Hendelsen skal skrive seg tilbake til starten av 2017.

SV-leder Audun Lysbakken er kritisk til at offentligheten så lenge har vært holdt i mørket. Samtidig mener han saken reiser spørsmål ved om Norge har god nok kontroll med de ulike aktørene som det samarbeides med i Midtøsten.

– Krig er vondt, krig er vanskelig. Vår jobb er å bidra til at stridsregelverket følges opp og at episoder håndteres når de skjer, sa statsministeren i sitt svar.

Aktuelt: Moxnes til Solberg: – Regjeringen må slutte å gjemme seg bak USA

Må samarbeide

Solberg framholdt at det ikke kan gis noen garantier mot episoder som den forsvarsministeren beskriver i sitt svar til Stortinget.

– Ingen av oss har gitt uttrykk for at vi alltid vil trene og møte folk som har samme menneskesyn og internasjonale rettssyn som oss. Det er jo en del av dette vi har med oss for å lære bort, sa statsministeren og fortsatte:

– Skal du slå tilbake en terrororganisasjon som ISIL, så må du ikke minst alliere deg med dem som har røtter i det samme området.

Aktuelt: Uklart hva norske spesialstyrker gjør i Syria

SV-lederen stilte også spørsmål om Norge har deltatt i krigshandlinger mot andre aktører i Syria-krigen enn IS, med henvisning til en rekke oppslag i Klassekampen.

Statsministeren svarte at norske soldater ikke skal delta i krigshandlinger, men at styrkene har rett til selvbeskyttelse, også ved angrep fra andre enn IS.

Forsvaret: Avviser at norsktrent milits kjempet mot Assad

Analyse: – Spørsmålet er om Israel vil risikere krig mot Iran

Populært