Meny

Erna Solberg besøker Theresa May

Statsminister Erna Solberg skal neste uke til Brussel og London. Foto: Tore Meek / NTB scanpix.
Nesten to års ventetid er endelig over. Onsdag neste uke er statsminister Erna Solberg gjest hos Storbritannias statsminister Theresa May.

Besøket finner sted i den ikoniske statsministerboligen i Downing Street onsdag ettermiddag.

Det er det første fullverdige bilaterale møte mellom de to siden May overtok som statsminister i juli 2016. Tidligere har Solberg og May kun snakket sammen på telefon og hatt kortere møter med hverandre på sidelinjen av andre møter, for eksempel i FN og NATO.

NTB er kjent med at det var planlagt et møte i London for omtrent ett år siden, men det ble avlyst da May plutselig utlyste nyvalg.

Viktig handelspartner

Det er naturligvis brexit som blir hovedtema når de to nå setter seg ned for å snakke sammen.

Storbritannia er i dag Norges største handelspartner for varer. Det skyldes spesielt norsk eksport av olje og gass. Bare i fjor solgte vi olje og gass for 143 milliarder kroner til britene. Det blir derfor ekstremt viktig for regjeringen å sikre tette handelsbånd til Storbritannia etter den britiske EU-utmeldingen.

Men hvordan dette skal løses, er fortsatt fullstendig i det blå.

En hovedgrunn er at det ennå er uklart hvilken avtale som vil komme på plass mellom EU og Storbritannia – om de da klarer å bli enige om en avtale i det hele tatt.

Besøker Brussel på tirsdag

Solberg får nå anledning til å høre begge sider av saken. Dagen før møtet i London varmer hun nemlig opp med et besøk i EUs hovedstad Brussel. Der skal hun møte EU-kommisjonens sjef Jean-Claude Juncker og EUs president Donald Tusk.

Også her er det ventet at brexit vil komme på bordet. Men flere andre retter står på menyen, deriblant Norges frykt for at EU skal heve sine egne tollsatser som svar på den nye tollen på stål og aluminium i USA. Det kan ramme Norge hardt, og Solberg har derfor krevd unntak for Norge hvis slike tiltak blir en realitet.

I Brussel skal Solberg dessuten delta på arrangementet European Development Days, der kampen for likestilling står på agendaen.

Populært